Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Ανατολικές Θρησκείες και Θρησκείες

Εκ της ανατολικής πύλης

EST (Erhard Seminar Training) Αναφορά σε μια ψυχοσέκτα

 

του Πρωτοπρ. Βασιλείου Γεωργόπουλου (Μ. Th.)

Πηγή: περιοδικό Διάλογος, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2005, τεύχος 41

Πηγή: περιοδικό Διάλογος, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2005, τεύχος 41.

Ι) Ο Ιδρυτής της σέκτας

Ιδρυτής της εν λόγω σέκτας υπήρξε ο εβραϊκής καταγωγής Werner Erhard. To πραγματικό του όνομα ήταν John Raul Rosenberg, ενώ το ψευδώνυμο του με το όποιο ήταν γνωστός αποτελεί σύνθεση από τα ονόματα δυο επιφανών Γερμανών, του φυσικού Werner Heisenberg και του καγκελάριου Ludwig Erhard.

 

Ο Werner Erhard γεννήθηκε 5-9-1935 στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. Εργάστηκε διαδοχικά σε διάφορες εργασίες και παντρεύτηκε σε νεαρά ηλικία. το 1959 εγκατέλειψε τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του για κάποια άλλη γυναίκα, την οποία παντρεύτηκε σε άλλη πολιτεία των Η.Π.Α. και απέκτησε μαζί της άλλα παιδιά. Η εγκατάλειψη της οικογένειάς του και ο φόβος του να μην τον εντοπίσουν, τον οδήγησαν στο να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο το όποιο αναφέραμε.

 

Πριν δημιουργήσει το est είχε θητεύσει στη Σαηεντολογία και είχε ασχοληθεί με Ζεν, γιόγκα, έλεγχο του νου, ύπνωση, ψυχολογία Γκεστάλτ κ. ά. το 1971, υστέρα από μια μεταμορφωτική, κατά τους ισχυρισμούς του, εμπειρία καθώς οδηγούσε, εγκατέλειψε την εργασία του ως διευθυντής εκπαίδευσης σε μια εταιρία πωλήσεων και δημιούργησε το πρόγραμμα est.

 

II) Τι είναι το est

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια Erhard (est) είναι ουσιαστικά μια σύνθεση από στοιχεία Σαηεντολογίας, Ζεν Βουδισμού, θετικής σκέψης, ελέγχου του νου, γιόγκα και ύπνωσης. Μια τυπική δηλαδή νεοεποχίτικη σύνθεση. Να σημειωθεί εν προκειμένω, ότι η Σαηεντολογία διέγραψε τον Werner Erhard από τις τάξεις της και ήρθε μαζί του σε δικαστική διαμάχη, καθώς τον κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούσε πρακτικές της στα προγράμματά του.

 

Το est παρουσιάζεται ως πρόγραμμα νέας εκπαίδευσης, προσέγγισης, συνειδητοποίησης και μεταμόρφωσης, της ζωής, και μετάπλασης των ικανοτήτων των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι εν προκειμένω το διαφημιστικό τους σύνθημα «50 ώρες τη ζωή σου αλλάζουν», όπως επίσης και ο ισχυρισμός του Werner Erhard «δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο από την απόλυτη μεταμόρφωση».

 

Επίσης, για τον Werner Erhard δεν υπάρχει Θεός. Θεοί μπορούμε να γίνουμε εμείς oι ίδιοι, όπως επίσης δεν υπάρχει καλό ή κακό. Επίσης, ο κόσμος είναι όπως τον κατασκευάζεις και τον αντιλαμβάνεσαι εσύ. Άρα, ισχυρίζονται, με την εκπαίδευση est όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, παίρνουν μόνοι την ζωή στα χέρια τους και μπορούν να εξαφανίσουν το κακό και τα άσχημα πράγματα.

 

III) Τι περιλαμβάνουν τα σεμινάρια est

Τα σεμινάρια est διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό σεμινάριο στο όποιο αναλύεται η λειτουργία του προγράμματος και ενημερώνονται για τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας. Στο δεύτερο επίπεδο ακολουθεί το κύριο σεμινάριο. Οι αρχικές συναντήσεις διαρκούσαν επτά και πλέον συνεχόμενες ώρες με τρία μικρά διαλείμματα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Σταδιακά προς το τέλος μειώνονταν στις τέσσερις ώρες. Το τρίτο επίπεδο περιελάμβανε ένα πρόγραμμα αποφοίτησης.

 

Βασικά χαρακτηριστικά των σεμιναρίων, ιδίως του δεύτερου επιπέδου, είναι η φυσική εξάντληση και δυσφορία, η σωματική κόπωση, οι ύβρεις, οι ειρωνίες, οι προσβολές και γενικά η προσπάθεια απαξίωσης και μείωσης των προσώπων.

 

Οι πρακτικές αυτές δικαιολογούνται από τους υπεύθυνους των σεμιναρίων ότι στοχεύουν να αποδομήσουν το αμυντικό σύστημα της προσωπικότητας και τις ψυχολογικές της αντιστάσεις, ώστε να γίνουν εύκολα αποδεκτές οι αρχές του est για μια νέα συνειδητοποίση της ζωής. Επίσης κατά την άσκηση απαγορεύεται το ρολόι, να φάνε, να πάνε τουαλέτα, να κοιμηθούν, και να μιλούν με κάποιον άλλον. Η παρέκκλιση από τους κανόνες που έχουν τεθεί απαγορεύεται απολύτως.

 

Πρέπει εν προκειμένω να επισημάνουμε, ότι τους εν λόγω κανόνες είναι υποχρεωμένοι να τους τηρούν μόνο οι εκπαιδευόμενοι αλλά όχι οι εκπαιδευτές. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός, ότι οι πρακτικές του est είναι κυρίως τεχνικές διαλογισμού, αυτοΰπνωσης και ελέγχου του νου, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφυτεύονται στο νου του ανθρώπου διάφορες ιδέες.

 

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός το όποιο αναφέρει ο Irving Hexham (σελ 47), ότι προς το τέλος των σεμιναρίων πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν εμπειρίες και συναντήσεις με πνευματικά όντα. Στην περίπτωση αυτή, εάν αποκλείσουμε την υπόθεση να υπάρχει κάποιας ψυχιατρικής υφής πρόβλημα, που προέκυψε λόγω αποδόμησης και αλλοίωσης της προσωπικότητας που υφίστανται οι άνθρωποι σε τέτοιου είδους ψυχοσέκτες, τότε με βάση την Ορθόδοξη νηπτική παράδοση, έχουμε μια ακόμα μαρτυρία για την ύπαρξη του δαιμονικού στοιχείου στις τεχνικές αυτών των ομάδων.

 

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κυρίως σε απομονωμένους χώρους μεγάλων ξενοδοχείων και κάθε ομάδα περιλαμβάνει συνήθως 250 άτομα. Εξήντα ώρες «πνευματικών ασκήσεων» κατά τους υπευθύνους των σεμιναρίων κόστιζαν τις δεκαετίες 1970-1980, 450 δολάρια Η.Π.Α για κάθε άτομο. Στην Γερμανία την δεκαετία του 1990, ανάλογα με το είδος και το επίπεδο των σεμιναρίων est η συμμετοχή κόστιζε από 450-1850 γερμανικά μάρκα. Υπολογίζεται ότι, από την ίδρυση της ψυχοσέκτας μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια της 600.000 άνθρωποι σε 132 χώρες. Την δεκαετία του 1990 παρουσιάστηκε μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων.

 

IV) Άλλες ονομασίες και θυγατρικοί οργανισμοί

Τα σεμινάρια est δεν εξαιρέθηκαν από τη συνήθη πρακτική των διαφόρων σεκτών να αλλάζουν, δηλαδή, ονομασία και τίτλους στις διάφορες χώρες ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δημιουργούν θυγατρικούς οργανισμούς, που με διαφορετική ονομασία προσφέρουν τα ίδια προγράμματα και καλλιεργούν τις ίδιες αρχές του αρχικού οργανισμού.

 

Έτσι, οι θυγατρικοί οργανισμοί που προωθούν τις αντιλήψεις του est είναι:

l) Erhard Seminar Training INC,

2)The est Foundation,

3)Werner Erhard and Associates,

4)Action Techologies,

5)Forum,

6)Forum in Action,

7)The Centers Network,

8)The Centers Network International Group,

9)The Community Workshop,

10)Satellite Seminar Series,

11)The Breakthrough Foundation,

12)Centers Leadership Programm,

13)S.H.A.R.E. India,

14)The Africa Prize for Leadership,

15)The Education Network,

16)World Runners,

17)Centres Network fur kontextuelle Studienseminare GmbH,

18)Landmark Education.

 

Βιβλιογραφία

1) Handbuch Religiose Gemeinschaften und Weltanschauungen, (Hrsg. H. Reller, H. Krech, M. Kleiminger), 5" έκδ. 2000.

2) H.Gasper - J. Moller - F. Valentin, Lexikon der Sekten, Sondergruppen und Weltanschauugen, 7η εκδ, 2001.

3) Kirchen, Sekten, Religionen, (Hrsg. G. Schmid, G. O. Schmid), 7η εκδ, 2003.

4) A. Fincke - M. Pohlmann, Kompass Sekten und religiose Weltanschauungen, 2004.

5) Nicolette Bohn, Kleines Lexikon der Sekten, Psychogruppen und Strukturvertriebe, 2005.

6) Irving Hexham, Pocket Dictionary of New Religious Movements, 2002.

Δημιουργία αρχείου: 14-11-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 14-11-2005.

ΕΠΑΝΩ