Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Βιβλία και Νέο Φως

Οι... περιπέτειες του "Πολλού Όχλου" στη δογματική της Σκοπιάς

Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου:

"Μάρτυρες του Ιεχωβά" από το Α στο Ω

της Άννας Μπουρδάκου

Εκδόσεις "Διάλογος" της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων για την Προστασία του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογένειας και Ατόμου (Π.Ε.Γ.) Αθήνα 2008. ISBN: 978-960-87688-1-9.

Βιβλιοπαρουσίαση από τον Νικόλαο Μαυρομάγουλο, πρώην Μάρτυρα της Σκοπιάς.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο πράγματι "μοναδικό στο είδος του", τουλάχιστον στη γλώσσα μας. Για ένα βιβλίο - εγκυκλοπαίδεια "Νέου Φωτός" της οργάνωσης της Σκοπιάς! Ένα βιβλίο - εργαλείο, για όλους όσους θέλουν να έχουν μπροστά τους εύκολα και πρόχειρα, το "ρεζουμέ" της δογματικής των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όπως αυτή διαμορφωνόταν σταδιακά, από την αρχή της ίδρυσης αυτής της αιρετικής ομάδας, ως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στις πάνω από 430 σελίδες του, το βιβλίο αυτό των 15 περίπου ευρώ, παρακολουθεί βήμα - βήμα, τις δογματικές αλλαγές στις οποίες η εταιρία Σκοπιά υπέβαλε το δόγμα της, και τα ποικίλα "άλλα ευαγγέλια" που κήρυττε κατά καιρούς στις πόρτες των ανθρώπων, ως "λόγο Θεού".

Στην αρχή υπάρχει ένα ευρετήριο λέξεων, "από το Α στο Ω", που παραπέμπει στις σελίδες εκείνες, όπου μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει στο θέμα που τον ενδιαφέρει. Αβαδδών, Βασιλεία, Βάπτισμα, Θεοκρατία, Πολύς Όχλος, χρονολογίες, ψυχή, ωδίνες... Τα σημαντικότερα σημεία της δογματικής της Σκοπιάς, αναλυμένα σε ένα βιβλίο, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΠΙΑ!

Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο, και η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού: Αντί να γράφει η συγγραφέας και να εξηγεί τι πίστευαν στο παρελθόν και τι πιστεύουν σήμερα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αφήνει την ίδια τη Σκοπιά να το πει, με τα δικά της λόγια! Για κάθε θέμα, υπάρχουν αποσπάσματα που ξεκινούν από το παλαιότερο και προχωρούν προς στο νεότερο έντυπο της εταιρίας Σκοπιά, που καταπιάστηκε με το θέμα, και έδωσε "Νέο Φως", δηλαδή νέα δογματική κατεύθυνση στο κάθε θέμα. Κάθε παράγραφος, ξεκινάει με τη χρονολογία του "Νέου Φωτός", με το έντυπο της Σκοπιάς που κατέγραψε το θέμα, και με το απόσπασμα του εντύπου εκείνου, που αναφέρθηκε στο υπό εξέτασιν ζήτημα. Έτσι, ο αναγνώστης έχει μπροστά του ένα "πανόραμα" αλλαγών της δογματικής της Σκοπιάς, γραμμένο από την ίδια! Μπορεί να ξέρει, πότε, και πού η Σκοπιά κατέγραψε την κάθε αλλαγή στη δογματική της, εύκολα και γρήγορα.

Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν οπαδό της Σκοπιάς να κατηγορήσει τη συγγραφέα, για δήθεν παραποίηση ή προκατάληψη, γιατί τα ίδια τα κείμενα της Σκοπιάς μαρτυρούν αυτούσια και εύγλωττα την προχειρότητα και την αυθαιρεσία των ερμηνειών του δήθεν "αγωγού" του Θεού προς τους οπαδούς του, "πηδώντας" από τη μία ερμηνεία στην αντίθετή της, και πάλι πίσω, δήθεν ως "θεϊκή κατεύθυνση"! Και μόνο στο τέλος κάποιων θεμάτων, υπάρχει μία μικρή επισήμανση από τη συγγραφέα.

Ως πρώην μέλος της οργάνωσης αυτής, συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό, και συγχαίρω προσωπικά την κα Άννα Μπουρδάκου για τη σημαντική αυτή εργασία. Πρόκειται για μια εργασία που θα φανεί πολύ χρήσιμη σε Χριστιανούς που συζητούν με μέλη και επηρεαζόμενους της Σκοπιάς, για να τους βοηθήσουν. Τολμώ μάλιστα να πω, ότι αυτό το βιβλίο θα είναι χρήσιμο ακόμα και σε... νυν μέλη της Σκοπιάς που την πιστεύουν, γιατί θα έχουν ένα ευρετήριο αποσπασμάτων από αυτούσια διαχρονικά κείμενα της ίδιας τους της οργάνωσης, που παρακολουθεί πιστά τη δογματική της εξέλιξη. Θα έχουν έτσι μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα της δογματικής ιστορίας της θρησκείας τους, κατανοώντας τα "γιατί" και τα "διότι" του κάθε ζητήματος.

Τελειώνοντας την παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να δείξω την αξία του, είναι να παραπέμψω τον αναγνώστη σε ένα ενδεικτικό απόσπασμα, το οποίο για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκε σε άρθρο. Θα έχει έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος την ευκαιρία, να σχηματίσει προσωπική γνώμη για τη χρησιμότητα αυτού του βιβλίου - εργαλείου, βλέποντάς το πόσο κατατοπιστικό είναι.

Δείτε λοιπόν απόσπασμα του βιβλίου, για το θέμα: Πολύς Όχλος.

Τελευταία ενημέρωση: 27-1-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 27-1-2009.

ΕΠΑΝΩ