Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα Βιβλία

 

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΝΗΜΑ:

«Ελληνισμός προσήλυτος.
Η μετάβαση από την αρχαιότητα στο Χριστιανισμό»

Αρχιεπισκόπου  Αθηνών Χριστόδουλου

 

Έτος Έκδοσης: 2004
Κωδικός
ISBN: 9608849500
Αριθμός Σελίδων: 146
Εκδότης:
Media Ecclesiastica

 

Το ερώτημα τι έκανε τους αρχαίους Έλληνες να εγκαταλείψουν χωρίς ουσιαστική αντίσταση τη θρησκεία τους και να να ασπασθούν τον Χριστιανισμό, είναι το θέμα του βιβλίου.

 

Στηριγμένο κυρίως σε αρχαίες πηγές και με χρήση έγκυρης και σύγχρονης ιστορικής και φιλολογικής έρευνας, το βιβλίο παρουσιάζει την αρχαία θρησκεία χωρίς προκαταλήψεις, και διερευνά το υπαρξιακό κενό του αρχαίου Έλληνα όπως αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην ποίηση και την τραγωδία. Η κριτική της αρχαίας θρησκείας από τους αρχαίους ποιητές και φιλοσόφους, εκτίθεται με ιδιαίτερη σαφήνεια. Ο συγγραφέας παρουσιάζει συνοπτικά αλλά όχι βιαστικά την αρχαία θρησκεία από την προϊστορία ως το τέλος της στους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι σελίδες στις οποίες παρουσιάζει την ελληνική κοινωνία και θρησκεία πριν ακόμη την εμφάνιση του χριστιανισμού, δείχνουν την κρυμμένη κατάρρευση της αρχαιότητας – κρυμμένη γιατί μάθαμε να μιλάμε μόνο για το κλέος της αρχαιότητας, χωρίς αναφορά στις σκοτεινές ώρες της. Η κατάρρευση αυτή, είναι κατά τον συγγραφέα μια βασική προϋπόθεση για την εγκατάλειψη της αρχαίας θρησκείας από τους Έλληνες.  Οι περιστάσεις που διαμορφώθηκαν, πριν την επικράτηση του Χριστιανισμού, δείχνουν την παρακμή της Αρχαίας πίστης.

 

Στο τελευταίο (και εκτενέστερο) κεφάλαιο,  αναλύεται  το θέμα της σχέσης του χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική παιδεία.  Φωτίζεται η αγωνία και ο αγώνας των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας να υπερβούν το ρήγμα ανάμεσα στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό,  και να κρατήσουν την αρχαία γραμματεία ως κέντρο της παιδείας των χριστιανών, σώζοντάς την από την εξαφάνιση που ήδη είχε αρχίσει να προχωράει. Αναιρείται έτσι ο αδελφοκτόνος «εμφύλιος» που προσπαθούν έντεχνα να δημιουργήσουν οι νεοπαγανιστές.

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο, το οποίο βοηθά να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νεοπαγανιστικής παραπληροφόρησης. Με  τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα χρηματοδοτηθεί το διαδικτυακό πολιτιστικό κέντρο της Εκκλησίας.

Δημιουργία αρχείου: 3-7-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 3-7-2006.

ΕΠΑΝΩ