Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιστημονικά και Αγιογραφικά

Ισχυροποίηση της Βιβλικής χρονολογίας της βασιλείας του Σολομώντα με C14 // Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου, Λόγος ιε': Εις τους Μακκαβαίους // Τα μνημόσυνα και οι πρεσβείες τών προφητών στο βιβλίο Β΄ Μακκαβαίων

Ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική ακρόπολη στη καρδιά της Ιερουσαλήμ

Νέα Αγιογραφική επιβεβαίωση

 

Αναδημοσίευση από: http://www.terranovaincognita.gr

 

Ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια λύθηκε, ύστερα από την ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (3/11/2015), ότι ανακαλύφθηκε η αρχαία Ελληνική ακρόπολη της Άκρας.

Τα ερείπια, ήταν θαμένα κάτω από ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκιν στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Το φρούριο είχε μήκος 250 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα και αναφέρεται στον εβραϊκό Βιβλίο των Μακκαβαίων και σε γραπτά ιστορικών, ωστόσο η ακριβής του τοποθεσία παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστη.

 

Το Ελληνικό οχυρό, χτίστηκε από τον επίγονο του Μ. Αλεξάνδρου, Σελευκίδη ηγεμόνα Αντίοχο Δ' τον Επιφανή (215-164 πΧ). Αναφέρεται σε 2 αρχαία κείμενα, το Βιβλίο των Μακαβαίων και τα χρονικά του ιστορικού Φλάβιου Ιώσιππου. Παρά τις ιστορικές αναφορές, οι αρχαιολόγοι δε μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη θέση της Άκρας. Πίστευαν ότι βρισκόταν εντός της Παλαιάς Πόλης, κοντά η κάτω από το τζαμί του Αλ Ακτσά ή πλησίον του Τείχους των Δακρύων.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα 4 μέτρων πάχους τείχη που οριοθετούν τη βάση της ακρόπολης. Βρέθηκαν επίσης δεκάδες αιχμές βελών που βρίσκονταν εκεί από τη μάχη για τη κατάληψη του οχυρού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακαβαίων. όπως και νομίσματα και χερούλια από κούπες κρασιού, που χρονολογούνται από την εποχή του Αντίοχου.

''Η εντυπωσιακή ανακάλυψη, μας επιτρέπει για πρώτη φορά να αναπαραστήσουμε τον οικισμό εντός της πόλης, τη παραμονή της επανάστασης των Μακαβαίων το 167 πΧ'', δήλωσε ο αρχαιολόγος Doron Ben-Ami, επικεφαλής της ανασκαφής.

 

Η επανάσταση των Μακαβαίων

Επρόκειτο για την εξέγερση που έδωσε τέλος στην διαδικασία πλήρους εξελληνισμού των ιουδαϊκών κοινοτήτων τηςΠαλαιστίνης που προωθούσαν οι Σελευκίδες βασιλείς. Οι Μακκαβαίοι ήταν μια Ιουδαϊκή οικογένεια (2ος αι. π.Χ.). Ο πρώτος αρχηγός των Μακκαβαίων, ο Ματταθίας, είχε επαναστατήσει κατά των Σελευκιδών της Συρίας - διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου - και συγκεκριμένα κατά του Αντίοχου Δ' το 168 π.Χ.Μετά το θάνατο του Ματταθία, τον αγώνα ανάλαβε ο γιος του, Ιούδας Μακκαβαίος, από τον οποίο πήρε και το όνομά του το κίνημα αυτό, που διεξήγαγε νικηφόρους αγώνες και κατάφερε να αποκαταστήσει τη λατρεία του ναού της Ιερουσαλήμ). Η επανάσταση κράτησε από το 167 έως το 160 πΧ. Δόθηκαν δεκάδες μάχες και οι Μακαβαίοι μπόρεσαν να επιβληθούν χάρη στην εκταταμένη χρήση τακτικών φθοράς και ανταρτοπολέμου. Ό Αντίοχος Δ' συγκέντρωσε ισχυρή στρατιωτική δύναμη και την απέστειλε στην Ιουδαία, όμως στη πορεία μαθεύτηκαν τα νέα του θανάτου του και ο επικεφαλής του στρατού, Λυσίας αποφάσισε να επιστρέψει στη βάση του άπραγος, αφού εν τω μεταξύ συμφώνησε με το ιερατίο να τους παραχωρήσει θρησκευτικές ελευθερίες. Κατά την ιουδαϊκή εορτή Χανουκά η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 του Εβραϊκού μήνα Κισλέβ και διαρκεί οκτώ ημέρες, εορτάζεται (σύμφωνα με τα βιβλία των Μακκαβαίων) η νίκη των εβραίων επί των στρατευμάτων του,Αντίοχου του Επιφανούς

Δημιουργία αρχείου: 5-11-2015.

Τελευταία μορφοποίηση: 5-11-2015.

ΕΠΑΝΩ