Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ερωτήσεις και Επιστολές

 

Μήνυμα της Πειραϊκής Εκκλησίας για την ΟΟΔΕ

Η ερώτηση ενός ακροατή στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας μέσα στη χρονιά αυτή (2005), οδήγησε στην ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με την Πειραϊκή Εκκλησία, και να ζητήσουμε επίσημες διευκρινίσεις...

Όλα άρχισαν όταν κάποιος ακροατής ρώτησε τη γνώμη του σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Πειραιώς Καλλινίκου για την ιστοσελίδα μας. Ο σεβασμιώτατος δεν είχε ακούσει ποτέ για εμάς, ούτε είχε δει την ιστοσελίδα μας. Κατά συνέπειαν, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μας γνωρίζει, και ότι δεν αποτελούμε επίσημη προσπάθεια της Εκκλησίας, πολύ σωστά προειδοποίησε, ότι θα πρέπει οι Χριστιανοί να προσέχουν από τις διάφορες ομάδες που δημιουργούνται, γιατί πολλές από αυτές δεν είναι Ορθόδοξες.

Η σωστότατη αυτή δήλωσή του όμως, από κάποιους ακροατές παρεξηγήθηκε, και η ιστοσελίδα μας κατακλείστηκε από μηνύματα που μας ζητούσαν να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, γιατί πολλοί νόμισαν ότι αυτά ο σεβασμιώτατος τα έλεγε για εμάς. Έτσι, τηλεφωνήσαμε άμεσα στην Πειραϊκή Εκκλησία, και μέλος της ΟΟΔΕ μίλησε με τον ίδιο τον σεβασμιώτατο Καλλίνικο.

Ο σεβασμιώτατος μας ξεκαθάρισε ότι δεν μας γνωρίζει, και έδωσε εντολή στον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού, να δώσει μια διευκρίνιση για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε.

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, ειπώθηκαν τα εξής:

  1. Η εν λόγω εκπομπή ήταν Κυριακή και όχι Σάββατο όπως μας είχαν πληροφορήσει.

  2. Το θέμα της ήταν: «Ερωτήσεις από ακροατές».

  3. Στην εκπομπή παρίστατο και ο υπεύθυνος του Ραδιοσταθμού, και άκουσε ο ίδιος τι ειπώθηκε.

  4. Η Ερώτηση ήταν: Ποια είναι η γνώμη σας για την ΟΟΔΕ;

  5. Η απάντηση του σεβασμιωτάτου Καλλινίκου ήταν: «Δεν τους γνωρίζω, δεν είναι επίσημη προσπάθεια της Εκκλησίας μας. Μπορεί να είναι και αιρετικοί».

  6. Συνεπώς, ο σεβ. Καλλίνικος, ΔΕΝ μας αποκάλεσε αιρετικούς, και ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ μας γνωρίζει, κάτι που ο Σεβασμιώτατος το είπε άμεσα και σ' εμάς από το τηλέφωνο.

  7. Δώσαμε στον υπεύθυνο του Ραδιοσταθμού το τηλέφωνο του π. Κυριακού Τσουρού, υπευθύνου του αντιαιρετικού της Εκκλησίας της Ελλάδος, να τον ρωτήσει για εμάς, μια και εκείνος μας γνωρίζει προσωπικά, και παρακολουθεί στενά το έργο μας. Τον πληροφορήσαμε για συνεργάτη της ομάδας μας που έχει εκπομπή στο ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, τον οποίο γνωρίζει και ο ίδιος, και τον ενημερώσαμε και για τις άλλες συνεργασίες που έχουμε με Θεολόγους, κατηχητές, Μητροπόλεις και Ιερές Μονές.

  8. Του δώσαμε επίσης τη διεύθυνση της ιστοσελίδας μας, για να δει τι είμαστε.

  9. Του στείλαμε ακολούθως την ιστοσελίδα μας σε Σι Ντι και βιβλίο της ομάδας μας, για το οποίο ήδη είχε λάβει διαφημιστικό φυλλάδιο από την Ι. Μ. Λεμεσού Κύπρου, ώστε να το διαθέτουν και στο βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

  10. Δεσμεύθηκε, να μας στείλει ΓΡΑΠΤΟ μήνυμα, όπου θα ξεκαθαρίζει το θέμα, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

 

Συνεπής προς τη δέσμευσή του αυτή, ο υπεύθυνος του Ραδιοσταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, μας έστειλε το εξής μήνυμα, το οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια προς κάθε ενδιαφερόμενο, για την άρση κάθε παρεξήγησης:

 

From: Peiraiki Ekklisia [mailto:info@pe912fm.com]
Sent: Tuesday, September 06, 2005 12:45 PM
To: oode@acn.gr
Subject: apantisi apo Piraiki Ecclesia

 

Αγαπητοί Κύριοι,

Με το e-mail μας αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα που προέκυψε μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας σχετικά με την Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας.

Πριν από αρκετό καιρό (και ζητάμε συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μας) σε τακτική εκπομπή του ραδιοφωνικού μας σταθμού στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Καλλίνικος απαντάει σε ερωτήσεις των ακροατών, τέθηκε από ακροάτρια το εξής ερώτημα: «Ποια η γνώμη του Σεβασμιωτάτου και της Εκκλησίας για την Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας που στέλνει διάφορα e-mail θρησκευτικού περιεχομένου;».

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάποια τέτοια ομάδα και πως πρώτη φορά την ακούει. Συμπλήρωσε δε ότι δεν αποτελεί ομάδα της επίσημης Εκκλησίας, ότι δηλαδή δεν ανήκει επισήμως στα όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ολοκλήρωσε δε την απάντησή του συνιστώντας στους ακροατές προσοχή γιατί μπορεί να κρύβονται αιρέσεις πίσω από ανάλογες κινήσεις.

Όπως εύλογα μπορούν όλοι να αντιληφθούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς ουδέποτε εξέφρασε αρνητική κρίση για τη συγκεκριμένη ομάδα. Κατέθεσε μόνο τον προβληματισμό του, έχοντας τονίσει εξ αρχής ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την ομάδα αυτή. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το αυθόρμητο των απαντήσεων και το ελεύθερο των ερωτήσεων που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Ωστόσο, μετά την μετάδοση της εκπομπής δημιουργήθηκε αναστάτωση στο κοινό. Ύστερα από επικοινωνία με τους υπευθύνους της ομάδας θα θέλαμε να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε από την Πειραϊκή Εκκλησία τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως αιρετική. Οι άνθρωποι που κινούνται για τη δημιουργία αυτού του site στο Internet δεν έχουν καμία φιλοδοξία να εγείρουν αντιδράσεις ούτε να δημιουργήσουν αιρέσεις. Αποτελεί μία προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και θέσεων σχετικά την Ορθοδοξία και τη Χριστιανική Πίστη. Είναι γνωστή άλλωστε η ελευθερία που χαρακτηρίζει τη Ορθόδοξη Εκκλησία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα θέλαμε να τονίσουμε κατηγορηματικά ότι η Πειραϊκή Εκκλησία δεν κατέκρινε ούτε κατακρίνει τη συγκεκριμένη ομάδα. Όπως είναι βεβαίως αυτονόητο οι απόψεις που εκφράζονται αποτελούν απόψεις και προβληματισμό των συγγραφέων/ αρθρογράφων της συγκεκριμένης ομάδας.

Η παρούσα ενημέρωση θα παραμείνει στο σταθμό μας και θα καταχωρηθεί στο site της Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον επεξήγηση και πληροφορία.

Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

 

Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πειραϊκή Εκκλησία, και προσωπικά τον σεβ. Καλλίνικο και τον υπεύθυνο του Ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας για την ευαισθησία τους να σπεύσουν να ξεκαθαρίσουν την παρεξήγηση, καθώς και τους πολλούς φίλους της ιστοσελίδας μας, που έσπευσαν να μας πληροφορήσουν για το θέμα αυτό που μας αφορούσε.

Ο Κύριος να ευλογεί τις προσπάθειες και την αγάπη όλων!

ΟΟΔΕ

Δημιουργία αρχείου: 9-9-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 22-10-2005.

ΕΠΑΝΩ