Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Μελέτες στη Γένεση

Εξέλιξη», λήμμα Από την Ορθόδοξη Βίκι Εγκυκλοπαίδεια (OrthodoxWiki.org)

Απόψεις Χριστιανών Επιστημόνων περί Εξέλιξης

Η ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών στο επιστημονικό αυτό θέμα, το οποίο ΔΕΝ έχει δογματισθεί από την Εκκλησία, γίνεται φανερή στις δύο ακόλουθες (αντιφατικές μεταξύ τους), γνώμες δύο Ορθοδόξων Χριστιανών Επιστημόνων. Το διαδικτυακό περιοδικό της ΟΟΔΕ φυσικά, παραμένει ουδέτερο σε αυτή τη συζήτηση, και απλώς δημοσιεύει θέσεις και των δύο τάσεων για πληροφόρηση των Χριστιανών, ώσπου η Εκκλησία να δογματίσει επίσημα για το θέμα.

α) Ο Γιατρός Πέτρος Η. Γιαννακάκος, στην ιστοσελίδα "Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον":

"Στα πλαίσια μιας μαζικής ανορθόλογης επανάκαμψης της θρησκείας, μετά την πτώση του υλιστικού ορθολογισμού, ο μύθος επαναεπιβεβαιώνει τη δύναμή του στη σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Γιατί ζούμε την εποχή και των επιστημονικών μύθων, ενώ σύγχρονα το πνεύμα μας δεσμεύεται μέσα σε μια τεχνοκρατική βίωση που συντηρεί την εξηρτημένη ανία μας χωρίς να έχουμε διάθεση απαγκίστρωσης. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάληξη του γεγονότος ότι επί σειρές δεκαετιών γενιές καθηγητών και φοιτητών οδηγήθηκαν (και οδηγούνται ακόμα) τελείως αβασάνιστα στην αποδοχή και τελικά παγίωση μιας υπόθεσης σαν αδιάψευστης επιστημονικής θεωρίας. Της θεωρίας της εξέλιξης! Συμπορεύονται οι αβασάνιστες αποδοχές των επιστημόνων με τις συναισθηματικές φορτίσεις, που οι εκλαϊκεύσεις των υποθέσεων γεννούν στην πληροφόρηση του ανίδεου και δύσμοιρου αναγνωστικού κοινού". [Πέτρος Η. Γιαννακάκος,, γιατρός,, "Η «Γοητεία» του επιστημονικού μύθου ", πηγή: www.egolpio.com  ]
β) Ο Άρης Πατρινός, Αναπληρωτής Δ/ντής του γραφείου Επιστημών του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α., ακριβής αναδημοσίευση από τον "ΠΡΟΝΑΟ" το επίσημο ηλεκτρονικό newsletter της Εκκλησίας της Ελλάδος, τεύχος 124, 6 Οκτωβρίου 2006:
 
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Δεν βλέπω καμία αντιπαράθεση μεταξύ της πίστης στην εξέλιξη και της πίστης στο Θεό. Προσωπικά, πιστεύω στην εξέλιξη και δε μπορώ να καταλάβω αυτούς που θεωρούν αντίθετη αυτή μου την πεποίθηση με την πίστη στο Θεό. Σε τελική ανάλυση, ποιοι είμαστε εμείς να αποφασίσουμε ότι ο Θεός, μέσα στην παντοδυναμία Του, δεν κανόνισε ώστε η ζωή να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ακριβώς έτσι όπως εξελίχθηκε, ότι δεν όρισε το σύμπαν να έχει τη μορφή που έχει;»
 

Άρης Πατρινός, Αναπληρωτής Δ/ντής
του γραφείου Επιστημών του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α.
Περιοδικό «Κ» (Καθημερινή), 10/4/2005

http://www.ecclesia.gr/greek/pronaos/pronaos_124.html

Δημιουργία αρχείου: 1-2-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 1-2-2008.

ΕΠΑΝΩ