Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Μελέτες στη Γένεση

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ*

(Ο Σεβασμιότατος υπήρξε επί έτη ερευνητής στο ΜΙΤ, στο Χάρβαρντ και στη NASA) 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΒΗΜΑSCIENCE», 24-12-06

Πηγή: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14950&m=H04&aa=1

 

- Οι βιολόγοι είναι δαρβινιστές. Συμβιβάζεται ο δαρβινισμός με τη θρησκεία;


«Μου επιτρέπετε να ρωτήσω: πού δεν συμβιβάζεται; Στην περιγραφή της δημιουργίας του ανθρώπου μέσα στο βιβλίο της Γενέσεως;».

- Ας πούμε...


«Η Γένεση δεν είναι βιβλίο Φυσικής ή Βιολογίας. Η περιγραφή της δημιουργίας του ανθρώπου στα βιβλικά κείμενα είναι πολύ συνοπτική. Δύο μόλις στίχοι στο πρώτο κεφάλαιο και ίσως ένας στο δεύτερο. Αυτό είναι! Και η ουσία δεν κρύβεται στο "χουν από της γης", που ισχύει και για τα ζώα. Το σημαντικό που δεν υπάρχει στα ζώα είναι το ότι "ενεφύσησεν πνοήν ζωής" στον άνθρωπο και τον "έπλασε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν Θεού". Από 'κεί και πέρα ποιο είναι το πρόβλημα; Η όποια ομοιότητα του ανθρώπινου σώματος με αυτό των πρωτίστων θηλαστικών; Αυτή είναι προφανής! Ο άνθρωπος έχει ομοιότητα με τα ζώα αλλά συγγένεια με τον Θεό. Μοιάζει με τα ζώα κατά το φθαρτό στοιχείο και την εγκόσμια εικόνα του και συγγενεύει με τον Θεό κατά το πρόσωπο, δηλαδή κατά την αιώνια και άφθαρτη εικόνα του. Και το σημαντικό είναι το δεύτερο!».

 

Το ΒΗΜΑ, 24/12/2006 , Σελ.: H04
Κωδικός άρθρου:
B14950H041
ID: 282585

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14950&m=H04&aa=1

 

* Για μια διαφορετική Ορθόδοξη θέση επί του ζητήματος, δείτε ΕΔΩ.

 

 Μια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα στο οποίο η ΟΟΔΕ δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη θέση, μπορείτε να βρείτε, σε άλλες ιστοσελίδες,  ΕΔΩ και ΕΔΩ (αγγλικά). Σχετικά με την στάση της ΟΟΔΕ , γενικά, σε θέματα "θεολογούμενα" , μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

Σημ: Η ΟΟΔΕ , ως Ορθόδοξο Χριστιανικό ηλεκτρονικό περιοδικό, δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων. Απλά τις αναφέρουμε για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Δημιουργία αρχείου: 24-5-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 24-5-2007.

ΕΠΑΝΩ