Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Ιεραποστολή και Προτεσταντισμός

Βαπτιστές Ιεραπόστολοι ασπάζονται την Ορθοδοξία

Η διαδρομή ενός ανθρώπου από τους Βαπτιστές προς την Ορθόδοξη Εκκλησία

Ένα άρθρο της CHARITY GORDON

17 Νοεμβρίου 2006
Πηγή: Περιοδικό: Daily Journal
http://www.djournal .com/pages/ story.asp? ID=230989&pub=1&div=Lifestyles

Tουπέλο, Μισσισσιπής -  Ο Μπραντ Τόμας, όπως οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της περιφέρειας, μεταστράφηκε από τον Προτεσταντισμό.

Αυτός ο κάτοικος της πόλης Τουπέλο μεγάλωσε μέσα σε μια από τις εκκλησίες των Βαπτιστών, και η πίστη του ήταν κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν.  Όμως, ο ίδιος μας είπε πως η πνευματικότητα εκεί δεν ήταν αρκετά βαθειά. Έτσι, αποφάσισε να συνδεθεί με μια εκκλησία χαρισματικών.

«Μα αυτοί είχαν από ένα ναό σε κάθε γωνία» μας είπε. «Δεν υπήρχε ενότητα. Αυτό με ψύχρανε.»

Κατά δήλωσή του, γνώριζε ο Τόμας πως ο Χριστιανισμός είναι η αλήθεια, αλλά τα είχε χαμένα όταν επρόκειτο να αποφασίσει ποιο απ’ όλα τα δόγματα θα του έδινε απαντήσεις στις βαθύτερές του απορίες. Έτσι άρχισε το ψάξιμο.  Σε μια ιστοσελίδα, (www.christianforums.com) βρήκε ένα σύνδεσμο που παρέπεμπε σε κάποια άλλη ιστοσελίδα για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

«Η ιστοσελίδα αυτή έλεγε ‘Διακηρύττοντας την Αλήθεια από το 33 μ.Χ.’ – Αυτό μου τράβηξε την προσοχή» μας είπε.

Προκειμένου να μάθει ακόμα περισσότερα για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ο Τόμας επισκέφτηκε τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην πόλη Μέμφις.

Μας είπε πως κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Αγ. Ιωάννη, μίλησε με τον εφημέριο του Ναού, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη
Troy Mashburn. Ο ιερέας είπε στον Τόμας: «Μην βιαστείς, ερεύνησε, διάβασε ό,τι βρεις επί του θέματος. Βεβαιώσου ότι αυτό αναζητούσες. Αν φύγεις από εδώ, δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος να πας, για να βρεις περισσότερη αλήθεια.»

Ο Τόμας άκουσε την συμβουλή του, και μας είπε πως βρήκε την εστία του. Λέει πως η πνευματικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας «φτάνει τόσο πιο πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο έχω βιώσει στη ζωή μου..»

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες εκκλησίες, ο Τόμας επισημαίνει πως η Ορθόδοξη πνευματικότητα δεν βασίζεται πάνω σε συναισθήματα – π.χ., πόσο συγκινητικό ήταν το κήρυγμα, ή πόσο μας συνεπήρε η μουσική.  Η λατρεία είναι για τον Θεό, όχι για τον εκκλησιαζόμενο. Και η λατρεία μέσα σε αυτόν τον ναό κατευθύνεται από τις αρχές που παρέδωσε ο Θεός μέσα στην Παλαιά Διαθήκη.

«Έχουμε μια θεία λειτουργία που έχει καθοριστεί από την αρχή» μας είπε. «Είναι ο τρόπος που υπέδειξε ο Θεός στον λαό Του να Τον λατρεύουν, μέσα στο Λευιτικό. Και ο Ιησούς δεν ήρθε για να διαλύσει τον Νόμο, αλλά για να τον εκπληρώσει.»

Ο Τόμας λέει πως οι πρώτοι Χριστιανοί ήσαν Εβραίοι, και πως διατήρησαν τις Ιουδαϊκές πρακτικές της λατρείας τους.

«Το μόνο που έκαναν, ήταν να τοποθετήσουν στο κέντρο της τον Ιησού.»

http://www.djournal .com/pages/ story.asp? ID=230989&pub=1&div=Lifestyles

Δημιουργία αρχείου: 6-12-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 6-12-2006.

ΕΠΑΝΩ