Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ιεραποστολή

 

Ιεραποστολή στην... Ελλάδα

Υ/Ο: Ραδιοφωνική εκπομπή “Η ώρα του Αρχιεπισκόπου”

 

Αναδημοσίευση από: http://theoprovlitos.blogspot.com/2009/12/blog-post_04.html

Μία επιστολή που αν και στάλθηκε πριν από 10 και πλέον χρόνια, παραμένει και σήμερα το ίδιο επίκαιρη, και ευχόμαστε να μην είναι επίκαιρη και στην επόμενη δεκαετία...

Προς: τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο

Υ/Ο: Ραδιοφωνική εκπομπή “Η ώρα του Αρχιεπισκόπου”

Θέμα: Διακονία αλλοδαπών

Αθήνα, 16 / 2 / 2000

Μακαριώτατε ευλογείτε,

Θα θέλαμε δια της παρούσης επιστολής να ερωτήσουμε την άποψή σας για το φλέγον ζήτημα της εσωτερικής ιεραποστολής, κατήχησης και διαποίμανσης των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, Ορθοδόξων και μη, οι οποίοι εγκαταβιούν στην πατρίδα μας και οι οποίοι ελλείψει οργανωμένης διακονίας από την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελούν βορά των ετεροδόξων και αιρετικών στην ίδια μας την Ορθόδοξη χώρα.

Πιστεύουμε πως το σημαντικό έργο της ιεραποστολής, το οποίο αποτελεί και εντολή του Κυρίου μας, δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί σε περιστασιακές και συμβολικού χαρακτήρα διορθόδοξες Θείες Λειτουργίες, σε θεαματικές χειροτονίες αλλοδαπών ιερέων ή σε Διορθόδοξα Αρχιερατικά Συλλείτουργα, χωρίς περαιτέρω οργάνωση και υποδομή.

Σήμερα, δεν χρειάζεται κανείς για να “μαθητεύσει πάντα τα έθνη” να πορευθεί σε μέρη μακρινά και αφιλόξενα, αφού τα έθνη είναι πλέον εδώ. Ακούγεται λίγο οξύμωρο το να στέλνει κανείς οικονομική ή άλλη βοήθεια για τα ιεραποστολικά κλιμάκια ή τις χειμαζόμενες Εκκλησίες που αγωνίζονται για την μετάδοση του σωτηρίου μηνύματος της Ορθοδόξου Πίστεως στους λαούς τους και ταυτόχρονα να μην δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για τους Αφρικανούς, τους Αλβανούς, τους Ασιάτες ή τους Σλαύους που βρίσκονται ανάμεσά μας.
Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά θλιβερά, όχι όμως και μεμονωμένα περιστατικά που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

Α) Την περίπτωση οικογένειας Αφρικανών από την Κένυα που ήρθαν ως Ορθόδοξοι από την Αφρική για να προσηλυτιστούν στον Πεντηκοστιανισμό… στην Ελλάδα, σε Πεντηκοστιανή Εκκλησία για Αφρικανούς στην Αθήνα.

Β) Την περίπτωση δεκάδων Προχαλκηδόνιων Ορθοδόξων Αιθιόπων που μεταστρέφονται ραγδαία στον Καθολικισμό… στην Ελλάδα, μέσω των Οργανώσεων Caritas και International Catholic Migration Commission, οι οποίες διαθέτουν – και καλώς πράττουν – τετραώροφο κτίριο στην οδό Καποδιστρίου για την πνευματική και υλική διακονία των μεταναστών.

Γ) Αντιστοίχως οι Διαμαρτυρόμενοι δραστηριοποιούνται στην διακονία των Κούρδων, Πακιστανών και άλλων μεταναστών μέσω του Hellenic Ministries στην οδό Ευριπίδου ενώ
διαθέτουν και ιεραποστολικό ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο στην οδό Αβέρωφ.

Δ) Τέλος θα αναφέρω και το θλιβερό περιστατικό Ρωσίδων Μαρτύρων του Ιεχωβά οι οποίες κατά την ώρα της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας μοίραζαν τα έντυπά τους σε συγκεντρωμένους συμπατριώτες τους στα σκαλιά του Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας!

Σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, για να καταδείξω πόσο αναγκαία είναι η έμπρακτη διαποίμανση των αλλοδαπών, θα σας αναφέρω την προσωπική μας εμπειρία της μεταστροφής της Φιλανδής συζύγου μου στην Ορθοδοξία λόγω γνωριμίας και κατήχησης από Φιλανδή Μοναχή στα Μετέωρα και της δημιουργίας πνευματικού κύκλου Φιλανδών σε Ιερά Μονή της πρωτευούσης, καρπός του οποίου ήταν άλλες τρείς βαπτίσεις ενηλίκων.

Μακαριώτατε, είναι γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τα τελευταία έτη – ιδιαιτέρως δε από της αναλήψεως των καθηκόντων σας – έχει συνειδητοποιήσει εμπράκτως τον Αποστολικό της χαρακτήρα. Ελπίζουμε όμως το ίδιο να συμβεί σύντομα και οργανωμένα και με την διακονία των ξένων. Εμείς, εν τοιαύτη περιπτώσει είμαστε στην διάθεσή σας.


Μετά σεβασμού

Ν.Κ.

Δημιουργία αρχείου: 16-10-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 4-4-2011.