Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ιεραποστολή

Η πολυκύμαντη ιστορική πορεία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας τής Αλβανίας

Ο νέος ναός Αναστάσεως του Κυρίου στην πλατεία των Τιράνων

Έγιναν στις 24 Ιουνίου 2012 τα θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού των Τιράνων από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο

 

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/457869/Default.aspx

 

Στο εξής, θα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Τιράνων ο νέος Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου. Βλέποντας τον κανείς αναγνωρίζει στοιχεία που παραπέμπουν στην Αγία Σοφία τα οποία παντρεύονται με την σύγχρονη αρχιτεκτονική, συνθέτοντας έτσι ένα άριστο αποτέλεσμα.

Ο ναός είναι χτισμένος σε οικόπεδο έκτασης 5.000m2 με συνολική επιφάνεια κτίσματος 1660m2, και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη. Στον προαύλιο χώρο βρίσκετε το παρεκκλήσι και το καμπαναριό ύψους 46m όπου γίνεται ορατό από οποιοδήποτε σημείο των Τιράνων.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 σε μια λιτή τελετή όπως και εκείνος ανέφερε, έγινε η πρώτη Λειτουργία στο ναό παρουσία πλήθους κόσμου από τον πνευματικό, κοινωνικό, επιστημονικό, θεολογικό και πολιτικό χώρο αναγνωρίζοντας έτσι μια επιτυχημένη 20ετη πορεία του αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου στο τιμόνι της εκκλησίας της Αλβανίας .

Όσοι βρεθήκαμε εκεί ακούγαμε συνέχεια απ’ το στόμα του την λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η Χώρα, που κάποτε προσπάθησε να διώξει τον Αρχιεπίσκοπο ακόμα και με ειδική συνταγματική μεταρρύθμιση, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ σήμερα πως είναι ο κυριότερος καθοδηγητής για τον 21ον αιώνα.

Η ζωή, το έργο ενός πνευματικού ανδρός όπως ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σήμερα χαίρει εκτίμησης, σεβασμού και θαυμασμού από το σύνολο του λαού ανεξαρτήτως θρησκεύματος .

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που αλβανικά μέσα μιλούν για ένα πραγματικό θαύμα που ακούει στο όνομα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ.

Η διαδρομή του αρχιεπισκόπου περνά μέσα από τις φτωχογειτονιές τις Αφρικής και καταλήγει στην Αλβανία κάνοντας τους πάντες σήμερα να υποκλίνονται στο έργο του.

Η πρώτη του επαφή με την Αλβανία έγινε τον Ιούλιο του 1991 όπου επιλέχθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εστάλη ως Έξαρχος στην Αλβανία (Iαν. 1991 - Iούν. 1992), με σκοπό την αναζήτηση στελεχών για την επανασύσταση της εκκλησίας της Αλβανίας μετά την πτώση του Κομμουνιστικού Καθεστώτος, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έτσι στις 24 Ιουνίου 1992, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη εξέλεξε παμψηφεί τον Αναστάσιο ως Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας μαζί του και 3 Έλληνες Μητροπολίτες: Κορυτσάς Χριστόδουλο, Αργυροκάστρου Αλέξανδρο και Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνάτιο.

Στις 4 Ιουλίου 1992 η Πατριαρχική Εξαρχία, επισκέφθηκε τον τότε Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του Αναστάσιου, αρνήθηκε όμως οι υπόλοιποι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας να είναι Έλληνες.

Στις 12 Ιουλίου ο Αναστάσιος μετέφερε το μήνυμα στο Φανάρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992, έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες χειροτονήθηκαν στο Φανάρι το καλοκαίρι του 1996, αλλά και τότε δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στις έδρες τους, με αποτέλεσμα το 1998 να παραιτηθούν και στη θέση τους εξελέγησαν Αλβανοί ορθόδοξοι Αρχιερείς.

Η επόμενη μέρα της ενθρόνισης βρίσκει τον αρχιεπίσκοπο και τους παλιούς συνεργάτες του από τα χρόνια του στην Αφρική να καταστρώνουν σχέδια ανοικοδόμησης της εκκλησίας της Αλβανίας.

Το έργο που ξεκίνησε έκτοτε, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό.

Παρέλαβε μια εκκλησία εντελώς ανύπαρκτη και την ανέστησε εκ βάθρων.

Εν μέσω τεραστίων δυσκολιών, με μόνο του όπλο την προσφορά προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος το έργο του μπόρεσε γρήγορα να ανατρέψει τη δυσπιστία προς το πρόσωπό του, που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην ελληνική του καταγωγή.

Στα 20 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέστησε ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά της Βορείου Ηπείρου.

150 νέοι ιεροί ναοί (μεγάλοι και μικροί), έχουν αναστυλωθεί 70 μοναστήρια και εκκλησίες - πολιτιστικά μνημεία και έχουν επισκευασθεί πάνω από 160 εκκλησίες

Για το σκοπό αυτό χειροτόνησε πάνω από 140 νέους κληρικούς.

Φρόντισε για τη μετάφραση και την έκδοση στα αλβανικά 50 λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Οργάνωσε Συνδέσμους Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων.

Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία της Εκκλησίας, η οποία ασχολήθηκε και ασχολείται, εκτός από την αναστήλωση των ναών, με το κτίσιμο πολλών εκκλησιαστικών κέντρων, μητροπόλεων, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας, αλλά και δρόμους, υδραγωγεία, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, κ.ά.

Ίδρυσε εκκλησιαστικό τυπογραφείο, όπου και εξέδωσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική μηνιαία εφημερίδα “Ngjallja” (Ανάστασης), το παιδικό περιοδικό “Gëzohu” (Χαίρε), το νεανικό περιοδικό “Kambanat” (Καμπάνες), διάφορα βιβλία λειτουργικού, πνευματικού, επιστημονικού περιεχομένου κ.τ.λ. Από το 2009 εκδίδει και το περιοδικό “Kërkim” (Έρευνα) με άρθρα που αφορούν στην θεολογία, επιστήμη, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα. Στην Κορυτσά, από το 2000, εκδίδεται το πολιτιστικό περιοδικό “Tempulli” (Ναός), ενώ στο Αργυρόκαστρο το δελτίο “Enoria jonë” (Η ενορία μας) και στην Θεολογική Ακαδημία το φοιτητικό δελτίο “Fjala” (Λόγος).

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην παιδεία όπου ίδρυσε την Ανωτέρα Θεολογική Ακαδημία και δυο Εκκλησιαστικά λύκεια. Στα Τίρανα λειτουργεί από το 2000 το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως «Πνοή Αγάπης». Παρόμοιο ινστιτούτο λειτουργεί από το 2002 και στο Αργυρόκαστρο, στο νέο σύγχρονο κέντρο «Εμμαούς». Από τον Οκτώβριο 2009 το Ινστιτούτο «Πνοή Αγάπης» αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο με την ονομασία «Logos».

Στο Μεσοπόταμο στον Νομό Δελβίνου (κοντά των Αγίων Σαράντα) λειτουργεί από το 2005 Τεχνικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος».

Ως τώρα έχουν ιδρυθεί τρία Εννιατάξια Σχολεία: στα Τίρανα λειτουργεί από το 2001 Άλβανοαμερικανικό Σχολείο «Πρωταγωνιστές», στο Δυρράχιο από το 2005 το Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης», και στο Αργυρόκαστρο από 2008 επίσης το Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης».

Έχουν ιδρυθεί 17 νηπιαγωγεία (παιδικοί σταθμοί): στα Τίρανα, Δυρράχιο, Καβάγια, Κορυτσά, Λούσνια, Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο (2), Άγ. Σαράντα, Δερβιτσιάνη, Πόγραδετς, Σκόδρα, Αυλώνα, Πρεμετή, Βεράτιο, Τεπελένη, Τσερρίκ στα οποία φοιτούν 800 περίπου παιδιά. Δίδεται προτεραιότητα σε παιδιά που προέρχονται από άπορες οικογένειες. Στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο λειτουργεί το ορφανοτροφείο «Ορθόδοξος Οίκος της Ελπίδας».

Στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου λειτουργεί οικοτροφείο θηλέων για μαθήτριες λυκείου.

Έχει προσφερθεί τεχνική και υλική υποστήριξη σε πολλά σχολεία του Δημοσίου. Ταυτόχρονα η Εκκλησία μας έχει επισκευάσει κατεστραμμένα πανεπιστημιακά κτίρια στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, έχει ανακαινίσει 10 σχολεία και 7 νηπιαγωγεία, καθώς και τους αθλητικούς χώρους του Ορφανοτροφείου «Ζυμπέρ Χαλούλι» στα Τίρανα.

Παράλληλα με την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέπτυξε ευρύτατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ιδιαίτερα τα έτη 1992, 1994, 1997 σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων της χώρας, όπου μέσω του ιδρύματος «Διακονία Αγάπης» διένειμε χιλιάδες τόνους τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων . Το 1999 όταν η Αλβανία δέχθηκε τα μεγάλα κύματα προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, οργάνωσε ευρύτατο ανθρωπιστικό πρόγραμμα και συμπαραστάθηκε σε 33 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Διεθνής αναγνωρίσεις και τιμητικές διακρίσεις συνοδεύουν την 20ετη πορεία του. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του), μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ένας από τους οχτώ προέδρους του) και του μεγαλύτερου διαθρησκειακού οργανισμού στον κόσμο «Οι θρησκείες για την Ειρήνη» (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξελέγη το 2006 Επίτιμος Πρόεδρος του).

Είχα την τύχη προσωπικά να των γνωρίσω πριν χρόνια σε μια πτήση τον Ολυμπιακών αερογραμμών Τίρανα – Αθήνα και να μαγευτώ από τον λόγο του.

Δεν ήταν ένας συνηθισμένος κληρικός, με έκανε να νιώσω πως τον γνώριζα χρόνια. Απλός άνθρωπος με τεράστια αποθέματα αγάπης και σεβασμού που όμοιό του στις μέρες μας δύσκολα συναντάς .

Η τελευταία μας συνάντηση έγινε τον Αύγουστο του 2011 στην Λειβαδιά Αγ. Σαράντα όπου και επισκέφτηκε για να εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά καθηλώνοντας τους πιστούς με το λόγο του, δείχνοντας και εκεί την μεγαλοψυχία του όταν ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιθυμία μιας ομάδος φίλων να ανεγείρουμε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα δίνοντας την πολύτιμη ευχή του.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και με αφορμή την λειτουργία του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Τίρανων ένιωσα την ανάγκη να του εκφράσω το δικό μου μικρό και ταπεινό ευχαριστώ, δοξάζοντας τον θεό που βοήθησε να συναντηθούν οι δρόμοι μας και προσεύχομαι να του χαρίζει ζωή και φώτιση για την συνέχεια του θαυμαστού του έργου .

Έρχονται στο νου μου τα λόγια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου :

«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ευεργέτησε την Αλβανία αυτός είναι ο Αναστάσιος» .

Αναμφίβολα ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ότι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δημιουργία αρχείου: 19-7-2012.

Τελευταία ενημέρωση: 20-7-2012.