Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ιεραποστολή

 

Ιστορία της Ορθόδοξης Αποστολής στο Πακιστάν

Μία νεοσύστατη Ιεραποστολή με μεγάλες ελλείψεις αλλά και μεγάλο ζήλο

 

Πηγή: http://orthodoxpakistan.org/history-of-the-orthodox-mission-in-pakistan/

Μετάφραση Κ. Ν.

 

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 400 πιστοί Ορθόδοξοι στην χώρα του Πακιστάν.  Ένας ιθαγενής Πακιστανός - ο π. Ιωάννης Τανβήρ - είναι ο πνευματικός ηγέτης τους, δεδομένου ότι είναι ο μόνος Ορθόδοξος Ιερέας στην χώρα.  Η Ορθόδοξη Αποστολή βρίσκεται κάτω από το ωμοφόριον του Μητροπολίτη Νεκταρίου της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως του Χόνγκ Κόνγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ορθόδοξη Αποστολή στο Πακιστάν εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικήτα το 2005 και επισημοποιήθηκε με την χειροτονία του π. Ιωάννου τον Νοέμβριο του 2009 από τον Μητροπολίτη Νεκτάριο.

Η εκκλησία βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λαχόρης (Lahore), όμως δεν υπάρχει κάποιο κανονικό κτίσμα Ιερού Ναού.  Όλες οι Θείες Λειτουργίες τελούνται μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο της οικίας του π. Ιωάννου και της Πρεσβυτέρας του, Ρόζυ, όπου περίπου 40-50 πιστοί παρίστανται στην Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή.

Π. Ιωάννης Τανβήρ

Ο πατήρ Ιωάννης γεννήθηκε μέσα σε οικογένεια Ρωμαιοκαθολικών και ήταν ο τρίτος από συνολικά έξι παιδιά.  Ο βαθύτατος ζήλος του και η δίψα του για μάθηση τον οδήγησαν αργότερα να χειροτονηθεί ως Ρωμαιοκαθολικός ιερέας το 1986, αφού συμπλήρωσε 10 χρόνια σπουδών σε Ιερατική Σχολή.  Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο π. Ιωάννης υπηρέτησε την Επισκοπή Λαχόρης με ενθουσιασμό ως ιερέας και εκπαιδευτικός στην Ιερατική Σχολή της Λαχόρης.  Όμως, κατά την διάρκεια της διδασκαλίας, της μελέτης, της προσευχής και της ανάγνωσης, ήρθε και έμαθε και για την Ορθόδοξη Εκκλησία.  Αυτή – σκέφθηκε – ήταν η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία…

Δεδομένου ότι η Ρωμαιοκαθολική ιεραρχία δεν επέτρεπε οποιαδήποτε Ορθόδοξα υλικά ή βιβλία, άρχισε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να μάθει περισσότερα για την Πίστη, και ενσωμάτωνε τις διδαχές εκείνες μέσα στα μαθήματά του και τα κηρύγματα.   Τότε, το 1996, ο π. Ιωάννης μίλησε με τον επίσκοπό του και του είπε πως μελετώντας για την Ορθόδοξη Εκκλησία διαπίστωσε πως υπήρχαν πολλές διαφορές στις διδασκαλίες των δύο εκκλησιών.

«Πρέπει να δω ποιοι είναι αυτοί οι Ορθόδοξοι» του είπε.

Ο επίσκοπός του προσπάθησε να τον αποθαρρύνει από αυτό το ενδιαφέρον του, όμως εκείνος παραιτήθηκε από τις ποιμαντικές υποχρεώσεις του και εγκατέλειψε την Ρωμαιοκαθολική ιεροσύνη.  Λόγω των πολιτισμικών πιέσεων μέσα σε μια Ισλαμική χώρα, ο π. Ιωάννης νυμφεύθηκε την Πρεσβυτέρα Ρόζυ το 1997 και σύντομα άρχισαν δική τους οικογένεια. Σήμερα έχουν τρία παιδιά, ηλικίας 15, 12 και 10, και - ως οικογένεια πλέον - συνεχίζουν το δια βίου ταξίδι τους προς το «να γίνουν Ορθόδοξοι».

Μετά την αποχώρησή τους από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία το 1996, η ιεραρχία έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον π. Ιωάννη όταν αναζήτησε εργασία αλλού.  Όμως, κατάφερε να βρει μια δουλειά στην εφημερίδα “International Press” (Διεθνής Τύπος) στην Λαχόρη, όπου έβγαζε ένα μεροκάματο ως δημοσιογράφος και συντάσσοντας διάφορα άρθρα.  Δεν εκκλησιαζόταν κατά το διάστημα αυτό, όμως άρχισε να ψάχνει για ένα αληθινό πνευματικό σπίτι, διαβάζοντας και αναζητώντας την Ορθόδοξη Πίστη.

Τον Ιούλιο του 1998, ο π. Ιωάννης έστειλε μια επιστολή προς κάποιον Έλληνα που είχε γνωρίσει στην Λαχόρη προ ετών, ρωτώντας τον πώς θα μπορούσε να γίνει Ορθόδοξος.  Ο άνθρωπος αυτός προώθησε την επιστολή του, η οποία κατέληξε στα χέρια του Μητροπολίτη Νικήτα του Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τον Οκτώβριο του 1998, ο π. Ιωάννης έλαβε μια επιστολή από τον Μητροπολίτη Νικήτα, ο οποίος τον προσκαλούσε να ξεκινήσουν διάλογο για το πώς μπορεί να γίνει Ορθόδοξος.  Μαθαίνοντας για το υπόβαθρο του π. Ιωάννη, ο Μητροπολίτης Νικήτας συμβούλεψε τον π. Ιωάννη να αρχίσει να μαθαίνει Ελληνικά ή Ρωσικά, προκειμένου να γίνει δεκτός σε κάποια Ορθόδοξη Ιερατική σχολή.

Μετά από την αρχική επαφή τους, ο Μητροπολίτης Νικήτας και ο π. Ιωάννης έχασαν επαφή για ένα διάστημα, όμως συναντήθηκαν αυτοπροσώπως το 2003, όπου ο π. Ιωάννης μοιράστηκε πληροφορίες με τον Μητροπολίτη σχετικά με το πώς ευαγγέλιζε άλλους προς την Ορθόδοξη Πίστη.  Πάλι μεσολάβησε μια μακρά σιωπή, και τότε, το 2005, ο Μητροπολίτης Νικήτας επισκέφθηκε πάλι το Πακιστάν και βάπτισε και έδωσε το Ορθόδοξο Χρίσμα σε 300 ανθρώπους στο Πακιστάν.

Η Ορθόδοξη Αποστολή στο Πακιστάν αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση του Πακιστάν σύντομα μετά, ενώ ο πατήρ Ιωάννης (αν και ακόμα δεν είχε γίνει επισήμως Ορθόδοξος Ιερέας) συνέχιζε το έργο του ευαγγελισμού άλλων ανθρώπων, μέσω συνεδριάσεων και σεμιναρίων.

Έχοντας λάβει το Χρίσμα το 2005, ο π. Ιωάννης κατάλαβε πως ήθελε να ξανα-εισαχθεί στην Ιεροσύνη, έτσι άρχισε να προετοιμάζεται για τα άγια καθήκοντά του.  Του συνέστησαν να κάνει αίτηση στην Ιερατική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στις ΗΠΑ το 2005 και το 2006, αλλά δεν ευδοκίμησε καμμία από τις δύο προσπάθειες, καθ’ ότι αρνήθηκαν να του δώσουν βίζα για τις ΗΠΑ και τις δύο φορές.  Αντ’ αυτού, έλαβε το υλικό που χρειαζόταν για την προετοιμασία και την μελέτη εν όψει εισαγωγής στην Ιεροσύνη, και, το 2007, τον έστειλαν στην Ελλάδα, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Τρίπολη, για να μελετήσει και να προετοιμασθεί επί τρεις μήνες για την χειροτονία του.

Όμως λόγω αλλαγών στην Μητρόπολη, η χειροτονία του π. Ιωάννου καθυστέρησε ακόμα μια φορά.  Μετά την μετάθεση του Αρχιεπισκόπου Νικήτα η οποία τον κατέστησε Διευθυντή του Ορθοδόξου Ινστιτούτου Πατριάρχου Αθηναγόρα στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια το 2008, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κων/πολης εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο ως επόμενο Μητροπολίτη Χονγκ Κόνγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αυτή η αλλαγή στην ιεραρχία και στην δομή καθυστέρησε τα σχέδια χειροτονίας του π. Ιωάννου για το 2007, αλλά οι ποιμαντικές του δραστηριότητες στο Πακιστάν δεν σταμάτησαν. Τελικά, τον Νοέμβριο του 2008 ο Μητροπολίτης Νεκτάριος χειροτόνησε σε Διάκονο τον π. Ιωάννη στις 15 Νοεμβρίου, και την επόμενη μέρα τον χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο στην Αθήνα, Ελλάδα.

Παρά την σοβαρή έλλειψη οικονομικών πόρων η Ορθόδοξη Αποστολή στο Πακιστάν παρέχει μια ευρεία γκάμα στήριξης στους πιστούς της καθώς και σε άλλους στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας, την μέριμνα υγείας, την οικονομική στήριξη και συμβουλευτική σε ορφανά, σε ηλικιωμένους, ασθενείς ή πληγέντες, επίσης παρέχει διάφορα ενημερωτικά προγράμματα.

Έχουν θυσιαστεί οι προσωπικοί τους πόροι για την υποστήριξη της Εκκλησίας, όμως παραμένουν σταθερά - με χαρά και πίστη - επάνω στον δρόμο που έστρωσε μπροστά τους ο Θεός.  Τους συντηρούσε αποκλειστικά ο μισθός της Πρεσβυτέρας, από την εργασία της σε ένα ιδιωτικό Ρωμαιοκαθολικό σχολείο όπου δίδασκε Αγγλικά.  Αναγκάσθηκε όμως να φύγει από το σχολείο μια μέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επειδή είναι Ορθόδοξη.  Επιπροσθέτως, είναι αναγκασμένοι να βρουν εναλλακτικό τρόπο να μορφωθούν τα τρία παιδιά τους, τα οποία σπούδαζαν στο ίδιο Ινστιτούτο.

Εν όψει των πρόσφατων πλημμυρών που ρήμαξαν ολόκληρη την χώρα του Πακιστάν – για να μην ξεχνάμε και τα αναρίθμητα περιστατικά βομβιστών αυτοκτονίας και το κατά τα άλλα ασταθές περιβάλλον – ο πατήρ Ιωάννης και η Ορθόδοξη Αποστολή στο Πακιστάν έχουν την ανάγκη μας, τώρα περισσότερο από ποτέ.  Λόγω της παντελούς απώλειας μισθών, το ζεύγος Τανβήρ χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να συνεχίσει και να επεκτείνει τις ποιμαντικές δραστηριότητες της Ορθοδόξου Αποστολής στο Πακιστάν.

Σας παρακαλούμε να ενώσετε τις προσευχές σας με τις δικές μας για τον πιστό αυτό Ιερέα και την οικογένειά του, σκεπτόμενοι επίσης πώς μπορείτε να υποστηρίξετε την Ορθόδοξη Αποστολή στο Πακιστάν.

Σας ευχαριστώ.

Δημιουργία αρχείου: 2-7-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 2-7-2011.