Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιεραποστολή

 

H Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τετραπλασίασε τις ενορίες της κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες

 

Πηγή: http://directionstoorthodoxy.org/n/russian_orthodox_church_quadrupled_her_parishes_during_two_decad.html

Μετά τη μακρά νύχτα του αθεϊσμού στη Σοβιετική Ένωση, η σημερινή Ρωσία απολαμβάνει και πάλι την ελευθερία λατρείας, με τη ζωοποιό Χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού να διαχέεται άφθονη στον βασανισμένο πιστό λαό της. Τα 70 χρόνια της τιμωρίας του Θεού σε υποτέλεια στη νοητή Βαβυλώνα  της απιστίας, πάνω στο Ρωσικό λαό, για την απομάκρυνσή του από τον Θεό, τελείωσαν, και η νέα γενιά της Ρωσίας, απολαμβάνει την επιστροφή στην Άνω Ιερουσαλήμ της Εκκλησίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Interfax.

14 Σεπτεμβρίου 2007, Interfax

Μόσχα.

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερες ενορίες, και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα μοναστήρια, απ’ όσα υπήρχαν προ 20ετίας στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Σύμφωνα με τους αριθμούς – οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Πατριάρχη Αλέξιο Β’ Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κατά την συνάντησή του με τα μέλη του Ομίλου «Valday Discussion Club» που έλαβε χώρα στην Μόσχα  την Πέμπτη – κατά το έτος 1987 η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αριθμούσε 6800 ενορίες, 19 μοναστήρια και 3 θεολογικά κολλέγια, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2007 η Εκκλησία αριθμούσε 27300 ενορίες, 716 μοναστηριακούς οίκους και 70 θεολογικά κολλέγια και πανεπιστήμια.

«Πολλές ενορίες του Πατριαρχείου της Μόσχας έχουν ιδρυθεί στο εξωτερικό», είπε ο Προκαθήμενος, όμως «αυτό δεν θα έπρεπε να τρομάζει, ούτε να εκπλήσσει κανένα».

«Οι τελευταίες δύο δεκαετίες έκαναν την Ρωσία να βιώσει ριζικές αλλαγές σε όλες τις σφαίρες, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικότητας», παρατήρησε.

«Όσοι βρίσκονταν στην Σοβιετική Ένωση προ 20ετίας και ήρθαν πάλι εδώ σήμερα, μετά βίας θα αναγνωρίσουν την χώρα.  Είναι μια νέα χώρα, μέ νέες δυνατότητες, οι άνθρωποι έχουν νέα δικαιώματα και νέες ελευθερίες», είπε ο Πατριάρχης.

«Η πνευματική ζωή αναβιώνει ‘θαυματουργικά’ στην Ρωσία», είπε, «κάτι που αποδεικνύει πως η πίστη επιβίωσε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, και πέρασε από γενεά σε γενεά, ακόμα και κάτω από το άθεο καθεστώς.»

Ο Πατριάρχης αποκάλεσε τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού – όπου συναντήθηκε με τα μέλη του Ομίλου – «σύμβολο, όχι μόνο μιας θρησκευτικής αναβίωσης, αλλά και μιας νέας Ρωσίας».

«Επίσης, ο αριθμός των νεώτερων ανθρώπων που έρχονται στην εκκλησία σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά», παρατήρησε ο Αλέξιος Β’.

«Όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό κατά τις δεκαετίες του ’60 ή του ’70, συχνά ακούγαμε να λένε: ‘Και ποιοι έρχονται στις εκκλησίες σας, εκτός από γριούλες;’  Τώρα, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά, και νεολαία, και μεσήλικες», είπε ο Προκαθήμενος.

«Όμως, με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε εκείνες τις γριούλες, οι οποίες μεγάλωσαν τα εγγόνια τους να πιστεύουν στον Χριστό. Είναι χάρη σε αυτές που επιβίωσε η πίστη στο λαό μας», επισήμανε.

 

Mετάφραση: Κ. Ν.

Δημιουργία αρχείου: 20-9-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 20-9-2007.

ΕΠΑΝΩ