Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ιεραποστολή

Tο Bυζάντιο επανέρχεται AΛΛA ΣTHN... TOYPKIA // Ένα ζευγάρι Τούρκων: Από το Ισλάμ, πιστοί της Ορθοδοξίας

Δύο σημάδια Ορθοδοξίας στην Τουρκία

Του Νίκου Χειλαδάκη Τουρκολόγου

 

1. Το θαύμα της Παναγίας

Από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ στις 9 Μαρτίου 2010.

Πριν από χρόνια ένα ζευγάρι από την Τουρκία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αντιοχείας, μετανάστευσε στο Παρίσι όπου βρήκαν δουλειά και εγκαταστάθηκαν στα Μπαλιόζ, δηλαδή στα προάστια του Παρισιού. Το ζευγάρι ονομάζεται Εσάτ και Σεβίμ Αλντιντάρογλου.

Σήμερα στο σπίτι των Αλντιντάρογλου στο Παρίσι παρατηρείτε κοσμοσυρροή καθώς  πολλοί επισκέπτες έρχονται να δούνε ένα αξιοπερίεργο για αυτούς γεγονός. Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο σαν θαύμα, είναι πως μια ελληνορθόδοξη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που είχαν βρει στην Αντιόχεια και την οποία είχαν πάρει μαζί τους οι Αλντιντάρογλου αν και μουσουλμάνοι, άρχισε να αναβλύζει δάκρυα από τα μάτια της Παναγίας. Η εικόνα της «Παρθένας Παναγίας», όπως την έχουν ονομάσει το τουρκικό ζευγάρι, έχει γίνει τόπος προσκυνήματος και μάλιστα, όπως αναφέρεται, έχει αποκτήσει θαυματουργικές ιδιότητες. Το γεγονός έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και επισκέπτες προσκυνητές από την Γερμανία και το Βέλγιο καταφτάνουν στο σπίτι των Τούρκων για να προσκυνήσουν την ελληνορθόδοξη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας. Ο Εσάτ  Αντιντάρογλου διηγείται πως πριν από λίγο καιρό είχε έρθει στην εικόνα της Παναγίας μια παντρεμένη γυναίκα που δεν μπορούσε να κάνει παιδί και το είχε μεγάλο καημό γιατί ο γάμος της κινδύνευε με χωρισμό. Η γυναίκα αυτή γονάτισε και προσευχήθηκε επί αρκετή ώρα κάτω από τη εικόνα της Παναγίας. Μετά από λίγες μέρες η  γυναίκα αυτή πηρέ τηλέφωνο κατασυγκινημένη τους Αλντιντάρολγου και τους είπε  ευτυχισμένη  ότι είχε γίνει θαύμα και περίμενε παιδί.

Στη φωτογραφία δεξιά, βλέπετε την εικόνα της θαυματουργικής Παναγίας με τον χαρακτηριστικό τουρκικό τίτλο, «MUCIZE», που σημαίνει Θαύμα.

Στην εικόνα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Χουριέτ, που αναφέρετε στο θαύμα της Παναγίας.

 

2. Το σκάνδαλο της ανακαίνισης του τζαμιού

Στις 25 Αυγούστου του 2011 ξεσπούσε στην Τουρκία, (εφημερίδα Ζαμάν 25/8/2011), ένα μεγάλο «σκάνδαλο» (όπως χαρακτηρίστηκε), της ανακαίνισης του τζαμιού της πόλη Αλάτσατα κοντά στην Σμύρνη.

Το τζαμί αυτό όταν ζούσαν εκεί οι Έλληνες ήταν εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Κωνσταντίνο. Λόγω των εκτεταμένων φθορών που είχαν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, η τοπική διοίκηση ανέθεσε σε ένα εδικό συνεργείο να κάνει τις εργασίες ανακαίνισης. Το τουρκικό όμως συνεργείο αντί να ανακαινίσει το μουσουλμανικό τέμενος βρήκε και αναστύλωσε… το πεσμένο και περίτεχνο ιερό τέμπλο του ναού και έτσι αντί για τζαμί ουσιαστικά… παρέδωσε την ελληνική εκκλησία όπως ήταν στην αρχική της μορφή.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε σαν σκάνδαλο από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στη φωτογραφία δεξιά βλέπετε την εξωτερική όψη του τζαμιού της πόλης Αλάτσατα που ήταν η ελληνορθόδοξη εκκλησία του αγίου Κωνσταντίνου, και κάτω βλέπετε πανοραμική όψη του περίτεχνου ιερού τέμπλου της εκκλησίας του αγίου Κωνσταντίνου στα Αλάτσατα της Ιωνίας που αναστύλωσε το τουρκικό συνεργείο προκαλώντας την οργή των τουρκικών ΜΜΕ.

 

 

Η Κάτω εικόνα είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Ζαμάν, στις 23/8/2011, που αναφέρετε στο σκάνδαλο της ανακαίνισης του μουσουλμανικού τζαμιού της πόλης Αλάτσατα με τον χαρακτηριστικό τίτλο : Restorasyon camiyi kiliseye çevirdi , δηλαδή η ανακίνηση μετέτρεψε το τζαμί σε εκκλησία.

Δημιουργία αρχείου: 30-9-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 30-9-2011.