Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιεραποστολή και Τουρκική ενότητα της ΟΟΔΕ

 

Θρήσκευμα: Ισλάμ-Σουνίτης

«H επιστολή ημών υμείς εστε, εγγεγραμμένη εν ταις καρδίαις ημών... εγγεγραμμένη ού μελάνι, αλλά Πνεύματι Θεού ζώντος, ουκ εν πλαξί λιθίναις, αλλά εν πλαξί καρδίαις σαρκίναις» (Β' Κορ. γ', 2-3).

(Α. Α)

Τι θα απαντούσατε αν σας έθεταν το ερώτημα ποιο είναι το θρήσκευμά σας; Ακούστε τι απάντησε ένα μουσλουμάνος σουνίτης σε ένα τέτοιο ερώτημα παίρνοντας μέρος σε μια έρευνα με ελεύθερες απαντήσεις που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο χριστιανικό φόρουμ της Τουρκίας. Ποιο συγκλονιστικά όμως κι από την απάντηση είναι τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη συμμετοχή του μουσουλμάνου σουνίτη στην έρευνα.

-Ποιο είναι το θρήσκευμά σας;

-Δεν μου ταιριάζει στην πραγματικότητα κανένα θρήσκευμα. Επίσημα στην ταυτότητά μου γράφει «Ισλάμ-σουνίτης» αλλά εγώ δεν νιώθω να ανήκω εκεί. Η καρδιά μου πάλλεται στην ιδέα του χριστιανισμού όμως δεν είμαι ακόμα χριστιανός. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Αν με βοηθήσετε θα βρω την ειρήνη μέσα μου.

Ο χρήστης παίρνει ένα όνομα μέλους κι αρχίζει να «περιφέρεται» στο φόρουμ. Μελετάει διάφορα κείμενα σχετικά με την χριστιανική θρησκεία και διαβάζει τις εμπειρίες άλλων μελών που προσήλθαν στον χριστιανισμό πριν από αυτόν. Επειδή το συγκεκριμένο φόρουμ έχει 3.500 μέλη και 15.000 μηνύματα, αυτή η περιήγηση του παίρνει αρκετό χρόνο. Φαίνεται πως εν τω μεταξύ στην καρδιά του συμβαίνουν ζυμώσεις. Κάποια στιγμή διαβάζει την εμπειρία ενός χριστιανού και του γράφει το παρακάτω μήνυμα:

Αδελφέ μου βιώνω ακριβώς τα ίδια αισθήματα που βιώνεις κι εσύ! Απ’ την στιγμή που είδα τον Ιησού Χριστό στο όνειρό μου, η καρδιά μου πια έγινε χριστιανική. Όταν στις ταινίες βλέπω κάποιους ναούς ή ανθρώπους να προσεύχονται συγκινούμαι και νιώθω απίστευτα ωραία. Ακόμα κι αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές έτσι νιώθω. Πόσο λυπάμαι που δεν υπάρχει εκκλησία στον τόπο που μένω. Τον περασμένο μήνα, για το λόγο αυτό ακριβώς επισκέφτηκα μια άλλη πόλη, για να βρω εκκλησία. Έκλεισα ραντεβού με έναν ιερέα. Ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά του για να γίνω χριστιανός. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την αγωνία μου και τη γλυκύτητα που ένιωθα τη στιγμή που πέρασα το κατώφλι του ναού! Λες και με κάθε μου βήμα πλησίαζα περισσότερο το Θεό και το Υιό του τον Ιησού Χριστό! Κάθε μου βήμα γέμιζε την καρδιά μου με βαθιά χαρά και χωρίς να έχω αυτό το δικαίωμα, όπως είχα δει στις ταινίες, έκανα το σταυρό μου και προσευχήθηκα. (αν αυτά που λέω περιέχουν λάθη συγχωρέστε με) Εκείνη τη στιγμή πέρασα σε μια άλλη διάσταση. Με κατέκλεισε μια απίστευτη, απερίγραπτη εσωτερική ανάπαυση.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πηγαίνω συχνά στην εκκλησία γιατί δεν υπάρχει εκκλησία στην πόλη που ζω και εργάζομαι πολλές ώρες. Μελετάω την Αγία Γραφή και προσεύχομαι. Σας θερμοπαρακαλώ, βοηθήστε με, θέλω κι εγώ να γίνω σαν εσάς, θέλω να γίνω χριστιανός.

Ακολουθούν κι άλλα συγκλονιστικά μηνύματα από το ίδιο μέλος. Περιγράφει πως ζήτησε βοήθεια από έναν ιερέα στα νότια της Τουρκίας αλλά αντιμετωπίζει δυσκολία επειδή ο ιερέας του είπε πως η κατήχηση θα κρατήσει 5 χρόνια και εν τω μεταξύ πρέπει να πηγαινοέρχεται από την πόλη του σε μια άλλη πόλη (Gaziantep-Adana 220 km.) Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να μελετάει τη Γραφή και να προσεύχεται. Σε κάθε του μήνυμα δεν παραλείπει να σημειώνει πως στην καρδιά του ζει ο Χριστός. Αναπαύεται πολύ με την προσευχή.

Σε κάποιες από τις επόμενες συζητήσεις που κάνει με έναν «μουσουλμάνο» του φόρουμ λέει:

Επισήμως ανήκω στο Ισλάμ, όπως κι εσύ. Αυτό που με έκανε να απομακρυνθώ από το Ισλάμ είναι οι ανόητοι κανόνες και οι νόμοι του. Ο άνθρωπος πιστεύω πως πρέπει από αγάπη να σέβεται το Θεό. Δεν πρέπει να Τον φοβάται. Να Τον σέβεται και να Τον αγαπάει σαν τον Πατέρα του. Να εκτελεί τις εντολές του από αγάπη προς αυτόν, όχι από φόβο. Αυτό τον καιρό μελετάω τη Γραφή. Δοκιμάζοντας την αγάπη του Θεού, μαθαίνω ποια είναι η αληθινή Αγάπη και καλοσύνη. Τώρα είμαι πιο ευτυχισμένος. Συμπεριφέρομαι με μεγαλύτερη φιλικότητα και κατανόηση προς τους ανθρώπους. Όταν βαπτιστώ και μου πουν ότι τώρα πια είμαι στ’ αλήθεια χριστιανός, τότε θα μου έχουν χαρίσει τον κόσμο όλο! Σας στέλνω την αγάπη μου και το σεβασμό μου. Ο Θεός να είναι μαζί σας.

Οι χριστιανοί του φόρουμ τον εμψυχώνουν και απαντούν στις απορίες του. Μερικοί μάλιστα του λένε να μην απογοητεύεται γιατί το διάστημα των 5 ετών μπορεί και να σμικρυνθεί αν ετοιμαστεί κατάλληλα και δοκιμαστεί στην πίστη. Άλλοι του δίνουν διάφορες προσευχές και προσεύχονται γι’ αυτόν.

Ακολουθούν κι άλλα μηνύματα όπως το παρακάτω:

Από την ημέρα που επέλεξα να περπατήσω το δρόμο του Ιησού Χριστού προσεύχομαι συνεχώς και μελετώ την Αγία Γραφή. Αρχίζω κάνοντας το σταυρό μου και λέγοντας «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» και στη συνέχεια λέω στο Θεό αυτά που επιθυμώ. Κάθε φορά που το κάνω αυτό, η ψυχή μου γεμίζει με απερίγραπτη χαρά και ανάπαυση και εκείνη τη μέρα όλες μου δουλειές πηγαίνουν θαυμάσια. Αν είμαι λυπημένος ή στενοχωρημένος, νιώθω να διαλύονται όλες οι στεναχώριες. Μήπως αυτά που κάνω είναι αμαρτία επειδή δεν είμαι ακόμα κανονικός χριστιανός; Φόρεσα και σταυρό και όταν τον φορώ νιώθω ήρεμος, δυνατός και επιτυχημένος. Μήπως είναι αμαρτία επειδή δεν είμαι βαπτισμένος;

Στα τελευταία του μηνύματα λέει πως θα περιμένει υπομονετικά να ολοκληρωθεί η κατήχησή του κάνοντας τα αναγκαία. Συζητώντας με αδελφούς μελετώντας την Αγία Γραφή και προσευχόμενος.

Προσευχήσου και για μας αδελφέ, εμάς όλους που θεωρήσαμε δεδομένη την χριστιανική μας πίστη και ξεχνάμε να λέμε «εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» πριν από κάθε εργασία μας, κι ας είμαστε… "κανονικοί" χριστιανοί!

 

Δημιουργία αρχείου: 19-5-2008.

Τελευταία ενημέρωση: 27-5-2008.

ΕΠΑΝΩ