Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιστορικά θέματα

Μεσοποταμία αρχική σελίδα

Κλίμα - Βλάστηση

Μεσοποταμία

Η Μεσοποταμία αποτελεί τη χώρα στην οποία έζησαν και έδρασαν τα κεντρικά πρόσωπα τού βιβλίου τής Γενέσεως. Για την κατανόησή του λοιπόν, είναι συχνά απαραίτητο να έχει ο αναγνώστης μια εικόνα τών όσων περιγράφονται εκεί.

Κλίμα

Το κλίμα τής Βαβυλωνίας είναι θερμότατο, ιδίως όταν πνέει ο θερμός άνεμος τής ερήμου είναι ανυπόφορο.

Το θέρος διαρκεί 9 μήνες, από Μάρτιο ως Νοέμβριο. Στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ο καύσωνας διαρκεί από τις 9:00 το πρωί, ως τις 9:00 το βράδυ, και φθάνει μέχρι 50 βαθμούς υπό σκιάν, και 66 βαθμούς στον ήλιο. Οι νύχτες όμως φέρνουν σχετική δροσιά.

Οι βροχές είναι σπανιώτατες, 6 - 8 ημέρες το χρόνο, με συνολικό ύψος βροχής μόνο 7 εκατοστά. Σπανιότατοι είναι και οι ψυχροί χειμώνες, με το χιόνι τών οποίων βλάπτονται οι φοίνικες.

Φυτά

Τα δένδρα που ευδοκιμούν στην περιοχή είναι μόνο οι φοίνικες, με ονομαστής φήμης καρπό. Τους φοίνικες τους χρησιμοποιούσαν για τα φύλλα τους, με τα οποία έπλεκαν σκιάδες και καλύβες, και για τον κορμό τους, που ήταν η μοναδική τοπική οικοδομήσιμη ξυλεία. Οι τρυφεροί βλαστοί τους τρώγονταν, οι φοινικοβάλανοι τρώγονταν, γίνονταν αλεύρι, ή μεταβάλλονταν σε ποτά ή ξύδι.

Τα σιτηρά ευδοκιμούν μόνο με συνεχές και άφθονο πότισμα. Ο Ηρόδοτος θαύμαζε τα μεγέθη και τις αποδόσεις τους. Στους κήπους καλλιεργούσαν διάφορα λαχανικά.

Δημιουργία αρχείου: 20-6-2000.

Τελευταία ενημέρωση: 13-10-2004.

ΕΠΑΝΩ