Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Κοινωνία - Οικογένεια

Αναγνώριση συμβίωσης ομοφύλων: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ // Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει την νομοθεσία περί «γκέϊ γάμου» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία // Οι πολιτικοί που στηρίζουν τον νόμο για τα ίσα δικαιώματα των γκέϋ πιθανόν να αφορισθούν – λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας // Εκκλησία και Σύμφωνο Συμβίωσης // Είναι η ομοφυλοφιλία ελάττωμα; // Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και η οικογενειακή ζωή // Προγαμιαίες σχέσεις Μεταγαμιαίων ανθρώπων // Ο Γάμος ως μυστήριο

Δήλωση τού έτους 2013 τής Συνάξεως περί Γάμου και Σεξουαλικότητας

Εκ της Συνάξεως των Κανονικών Επισκόπων Βορείου και Νοτίου Αμερικής

 

Πηγή: http://assemblyofbishops.org/about/documents/2013-assembly-statement-on-marriage-and-sexuality

 

Προς τους Ορθοδόξους Πιστούς μας

1. Εμείς, η Σύναξη των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, εκπροσωπούντες τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον Καναδά και στην Κεντρική Αμερική, εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας εξ αιτίας των προσφάτων ενεργειών εκ μέρους των αντιστοίχων Κυβερνήσεών μας, καθώς και ορισμένων κοινωνικών τάσεων που αφορούν στο καθεστώς του Γάμου στις χώρες μας, ειδικότερα δε την νομιμοποίηση των ομόφυλων ενώσεων.

2. Η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία περί Γάμου και σεξουαλικότητας, στέρεα ριζωμένη στην Αγία Γραφή, στην δισχιλιετή Παράδοση της Εκκλησίας και στον Κανονικό Νόμο, υποστηρίζει πως το Μυστήριο του Γάμου αποτελείται από την ένωση ανδρός και γυναικός, και πως ο αυθεντικός Γάμος αντικατοπτρίζει την ιερή ένωση που υπάρχει μεταξύ του Χριστού και της Νύμφης Του, την Εκκλησία.

3. Πρόσωπα με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό πρέπει να φροντίζονται με το ίδιο έλεος και αγάπη που χαρίζεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πέραν αυτού, η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο, μέσα στο οποίο όλοι μας καλούμεθα να βρούμε την θεραπεία της πεπτωκυίας ανθρώπινης φύσεώς μας μέσω του Ιησού Χριστού, ο Οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση προκειμένου να την παλινορθώσει.   Όλοι μας παλεύουμε με διάφορα πάθη, και μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να τα ξεπεράσουμε τα πάθη αυτά, βοηθούμενοι από την Χάρη του Θεού.  Η ανταπόκρισή μας σε οποιαδήποτε σεξουαλική έλξη, έξω από τον μυστηριακό γάμο – είτε η έλξη είναι ετεροφυλόφιλη είτε ομοφυλόφιλη – μας αποξενώνει από τον Θεό.

4. Παροτρύνουμε τον Κλήρο και τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας να δώσουν μαρτυρία στις άχρονες διδασκαλίες του Χριστού, με το να επιδιώκουν την αγνότητα και την αγιότητα μέσα στις ζωές τους, με το να εκπαιδεύουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους πάνω στις αρχές του Αγίου Ευαγγελίου, και με την εναπόθεση της εμπιστοσύνης τους στον Κύριό μας, ο Οποίος «ενίκησε τον κόσμον». (Ιω.16:33)

5. Εν τέλει, ενθαρρύνουμε τους πιστούς μας να πλησιάσουν τον ενοριακό Ιερέα τους ή τον Πνευματικό τους με τυχόν απορίες ή ανησυχίες σχετικά με την παρούσα δήλωση και τους πρακτικούς αντίκτυπούς της στις ζωές τους.

(Πηγή εικόνας λογότυπου: http://assemblyofbishops.org/images/logo.png)

Δημιουργία αρχείου: 4-12-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 5-12-2013.