Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνικο - Οικονομικά

Η Εκκλησιαστική περιουσία // Οι μισθοί των Ιερέων και το κράτος // Η μισθοδοσία του κλήρου // Περί Εκκλησιαστικής περιουσίας // Ο μύθος του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας // Η απανωτή καταλήστευση τής Εκκλησιαστικής περιουσίας από το κράτος // Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν κατέχει τεράστια περιουσία»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

"Η περιουσία τής Εκκλησίας είναι ένα μεγάλο παραμύθι"

Αιμίλιος Πολυγένης

 

Αναδημοσίευση από: http://www.romfea.gr

Πηγή: Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην αρχή ανέφερε ότι "ζητήσαμε να συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, για να κάνουμε μια συζήτηση για πάνω σε πολλά θέματα".

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος τόνισε: "Ως προς την πορεία του τόπου μας, δεν είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα. Απλώς ξέρουμε, ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα από την αγωνία για το αύριο."

"Κυρίως από την στέρηση, την φτώχεια και την ανεργία. Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπει και τα ζει ο καθένας από εμάς", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Επίσης, υπογράμμισε, πως "σ' αυτές τις δύσκολες ώρες η Εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια, έτσι και τώρα αν χρειαστεί να τα δώσει θα το κάνει η Εκκλησία. Αλλά κάτω από άλλους όρους πλέον, γιατί τα παθήματα μας έχουν γίνει μαθήματα πλέον".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική περιουσία, όπου μεταξύ άλλων τόνισε, ότι "θα πρέπει ο Ελληνικός λαός μπροστά σ΄ αυτό το παραμύθι της μεγάλης περιουσίας της Εκκλησίας, να μάθει ότι είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Το οποίο χρησιμοποιείτε από πολλές πλευρές με διαφόρους τρόπους".

"Από το 100% της Εκκλησιαστικής περιουσίας, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί! Έχει μείνει ένα 4% το οποίο δεν είναι ασήμαντο είναι σπουδαίο, αλλά είναι και αυτό δεσμευμένο. Επιτέλους ελευθερώστε αυτή την λίγη περιουσία που έχει μείνει και είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, για να αξιοποιηθεί και τα χρήματα να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του Κράτους, άλλα ούτε και να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας."

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: "Να φτιάξουμε ένα ταμείο προνοίας και όλα αυτά τα εισοδήματα και οι πόροι, να διατεθούν στον λαό μας για διακονία και υπηρεσία. Όχι να δίνουμε όπως παλιά, πάρτε το και φτιάξτε το, αλλά η ίδια η Εκκλησία θα τα αξιοποιήσει όχι για τον εαυτό της, αλλά για τον λαό μας που υποφέρει".

"Θέλω να κάνω μια πρόταση η οποία πιστεύω είναι και πρόταση όλων των Αρχιερέων, ότι και αυτή την στιγμή η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει, όμως το ξαναλέω ότι κάτω από συνθήκες και όρους", κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Δημιουργία αρχείου: 10-6-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 27-7-2015.

ΕΠΑΝΩ