Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Οικουμενισμός

 

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ»
 
 
Πηγή: newsletter ¨Προναος" , 9 Νοεμβρίου 2006.

 

Την άποψή του σχετικά με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων στους Διαχριστιανικούς και όχι μόνο Διαλόγους, κατέθεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, στην εκπομπή «Διορθόδοξα, Διαχριστιανικά και Διαθρησκειακά θέματα», του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (7/9/2006).

Συγκεκριμένα, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «. Η διάθεση, όχι η πολιτική διάθεση των εκπροσώπων των άλλων Θρησκειών, αλλά του ίδιου του λαού, συχνά είναι διάθεση δίψας και προσδοκίας για κάποιον άλλου είδους λόγο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τον άλλο Λόγο και αυτό τον άλλο Λόγο μπορεί να τον προσφέρει με ποικίλους και απεριόριστους τρόπους.. είναι πολύ περισσότερο ένοχο το να απαγορεύσουμε εμείς τον διάλογο με τους συνανθρώπους μας στον οποίο θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τον θησαυρό της δικής μας Πίστεως, Θεολογίας, παραδόσεως και ζωής. Αυτά είναι βιωμένα πράγματα τα οποία μπορούμε να τα πούμε.

Εγώ βλέπω αυτή την επικοινωνία μας ως μια δυνατότητα μαρτυρίας, όχι του ανθρώπου που έχει υπεροχικό αίσθημα, ότι «εγώ είμαι Ορθόδοξος και θα σας τα πω και εσείς άσχετοι», αλλά αυτού που ταπεινά φέρει το μήνυμα της αληθείας στο σύγχρονο κόσμο. Ας το κάνει όπως μπορέσει. Οι άνθρωποι είναι δεκτικοί, δεν πατάς ένα κουμπί και την άλλη ημέρα γίνεσαι Ορθόδοξος, αλλά ακούνε, υπάρχει μία σύγχυση. Το γεγονός δηλ. του διχασμού του Χριστιανικού Σώματος για χίλια χρόνια και πλέον δεν είναι δυνατόν να μην έχει αποτελέσματα, το αποτέλεσμα είναι οι δυσκολίες στην επικοινωνία. Ο άλλος προσανατολισμός, η μη κατανόηση του ενός από τον άλλο.
Εμείς θα δώσουμε την μαρτυρία μας έτσι, είναι οφειλή μας στη σύγχρονη εποχή. Αυτή είναι μια υπογράμμιση του οικουμενικού χαρακτήρα και προγράμματος της Εκκλησίας, της Ιεραποστολικότητας της Εκκλησίας, αρκεί να γίνεται με αυτή τη συνείδηση.».

Δημιουργία αρχείου: 18-11-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 18-11-2006.

ΕΠΑΝΩ