Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ορθοδοξία

Ο ραγδαία ανερχόμενος γεωπολιτικός ρόλος της Ορθοδοξίας // Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι // Παγκόσμιος χάρτης Ορθοδόξων

Γέμισαν οι νέοι τις εκκλησίες!

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η προσέλευση το 2011

Του Γιάννη Ζωράκη

 

Αναδημοσίευση από: http://www.patris.gr/articles/200200?PHPSESSID=3ijseg5jtbce05qd8l3htudg74

 

Τα «θάρρη» τους στην Εκκλησία έχουν πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στο Ηράκλειο και κυρίως νέοι.

Χιλιάδες πιστών σε όλη την πόλη προσέρχονται μαζικά και με ευλάβεια σε όλες τις ενορίες, αντιλαμβανόμενοι αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα και τους ίδιους, τη σπουδαιότητα της Πίστης.

Νέοι, νέες, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετέχουν σε όλα τα μυστήρια και θείες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θεωρώντας πλέον την πίστη στο Θεό και την Ορθοδοξία ως μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο εξόδου από την κρίση. Η ουσιαστική διαφοροποίηση στη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα δεν έγκειται απλά στο γεγονός μεγαλύτερης προσέλευσης πιστών. Έχει να κάνει με την ουσία της πίστης, αφού πλέον οι χιλιάδες Ορθόδοξοι δεν προσέρχονται στους Ιερούς ναούς απλά «επιφανειακά», αλλά προσδοκούν τη λύτρωση μέσα από την πίστη και τη συμμετοχή στο Θείο Δράμα.

 

Πλήθος νέων

Από δεκάδες νέους κατακλύζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερινής.

Οι νέοι μιας παραδοσιακά εργατικής συνοικίας της πόλης βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, κατανοώντας την προσφορά της, αλλά και την ουσία της πίστης.

Εκτός από τους νέους ωστόσο, πλήθος κόσμου παραβρίσκεται καθημερινά σε όλα τα μυστήρια και λειτουργίες.

«Είναι αποδεδειγμένο κατά κοινή ομολογία ότι στις δύσκολες μέρες που διερχόμεθα οι πιστοί, ο κόσμος γενικά έχει στραφεί στην εκκλησία, διότι ελπίζει ότι αυτή μονάχα είναι η Κιβωτός της σωτηρίας» αναφέρει ο εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Αικατερίνης πατέρας Νικόλαος Μαστοράκης για να προσθέσει: «Ο κόσμος ελπίζει στο καλύτερο κι ότι παρά τις δυσκολίες και θλίψεις που διέρχεται θα έρθει η Ανάσταση».

Αναφερόμενος στην προσέλευση των νέων, ο πατήρ Νικόλαος υποστηρίζει: «Διαπιστώνω και ως εκπαιδευτικός ότι η νεολαία μας είναι καλή, ευαίσθητη κι αυτές τις ημέρες κατακλύζει τους Ιερούς Ναούς τιμώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις και την παιδεία που έχει λάβει από την οικογένεια της.

Ως κτήτωρ του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης θα ήθελα να επισημάνω πως η νεολαία μας είναι διαρκώς παρούσα στη συνοικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως οσάκις κάνουμε εράνους, η νεολαία πρωτοστατούσε και πρωτοστατεί στην προσφορά».

Αντίστοιχα έντονη είναι η παρουσία των νέων και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πατελλών.

«Τις ημέρες αυτές η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα στην εκκλησία σε όλα τα μυστήρια, στην εξομολόγηση, στην Θεία Κοινωνία και γενικά στον εκκλησιασμό» αναφέρει ο εφημέριος προϊστάμενος του Ιερού Ναού πατέρας Ανδρέας Χαριτάκης και προσθέτει:

«Ιδιαίτερη εντύπωση μού έκανε η προσέλευση των νέων, η οποία ήταν πάρα πολύ μεγάλη κι αυτό μας ευχαρίστησε πάρα πολύ. Ο κόσμος πιστεύει κι ο λαός μας είναι καλός λαός. Πιστεύει στη δύναμη του Θεού και πιστεύει πως με τη βοήθεια του Θεού θα πάνε όλα καλά».

 

Η ουσία της πίστης

Στην ουσία της προσέλευσης των πιστών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εστιάζει ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου πατέρας Αμφιλόχιος.

«Για μας δεν μετρά αν ήρθε ή δεν ήρθε πολύς κόσμος στην Εκκλησία. Τα πράγματα έτσι τα βλέπουν άλλοι. Για μας ως Εκκλησία μας ενδιαφέρει το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι άνθρωποι που έρχονται» διευκρινίζει ο πατέρας Αμφιλόχιος για να προσθέσει:

«Έτσι τώρα μπορώ να σας πω ότι πράγματι είχαμε μεγάλη προσέλευση ανθρώπων και όχι λαοτυπική αλλά ουσιαστική. Ήταν άνθρωποι που καταλάβαιναν για ποιο λόγο ήρχοντο στο ναό κι αυτό γινόταν φανερό, καθώς υπήρχε μια ξεχωριστή ησυχία όλες αυτές τις ημέρες, μια ευλάβεια των ανθρώπων. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα γεγονός παρήγορο, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι και να καταλάβουν ακόμα καλύτερα και ουσιαστικότερα αυτό που λέμε κεφάλαιο της Πίστης, διότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι είτε αγνοούν αυτό το κεφάλαιο, είτε αγνοούν την ουσία του. Χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια, πάρα πολλή επιμονή, πάρα πολύς αγώνας, όχι για μας, αλλά για τους ανθρώπους, προκειμένου να βοηθηθούν και να καταλάβουν ποια είναι η πίστη τους και ποιος είναι ο Θεός τον οποίο λατρεύουν».

Αναφερόμενος στου νέους ανθρώπους ο πατέρας Αμφιλόχιος εκτιμά πως για εκείνους τα πράγματα είναι ευκολότερα, αναφέροντας πως η Εκκλησία μπορεί να κατανοήσει το διαφορετικό που χρειάζονται οι νέοι και να το προσφέρει.

«Για τους νέους τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα καθώς αυτοί δεν έχουν προσβληθεί όπως οι μεγαλύτεροι από το μικρόβιο της αδιαφορίας, δεν έχουν προσβληθεί από αυτό το θανατηφόρο μικρόβιο του να έχω» υποστηρίζει ο πατέρας Αμφιλόχιος και διευκρινίζει:

«Έχουμε κακομάθει βέβαια τα παιδιά διότι τα βάλαμε μέσα σ’ αυτή την αθλιότητα θεωρώντας πως κάτι τους προσφέρουμε. Αλλά είναι ευκολότερο, λέγω, γι’ αυτά όπως έχουν τον ενθουσιασμό και θέλουν το κάτι άλλο, αν αυτό το κάτι άλλο εμείς ως εκκλησία τους το προσφέρουμε, θα το προσλάβουν και θα το κάνουν ζωή τους».

Τελευταία ενημέρωση: 13-5-2011.

Τελευταία ενημέρωση: 13-5-2011.

ΕΠΑΝΩ