Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

 

Μελέτες για την Ορθόδοξη Εκκλησία

Πληροφορίες - Ιστορία - Πρακτικές - Μυστήρια

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τού Κυρίου, η Άνω Ιερουσαλήμ, η Νύμφη τού Αρνίου, τού κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως την έδειξε ο Κύριος στον άγιο Ιωάννη κατά τη συγγραφή τής Αποκάλυψης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι το Σώμα Του, το σύνολο τών φωτιζομένων, θεουμένων, ή έστω καθαιρωμένων πιστών. Έχουν την αλάθητη πίστη που άπαξ παρεδόθη από τον ίδιο τον Θεό στους ανθρώπους, και οι λειτουργοί τού ειδικού ιερατείου της, ως διάδοχοι τών αγίων Αποστόλων, είναι οι μοναδικοί φορείς αυτής τής Χάριτος στους ανθρώπους.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο τής πολεμικής και τού μίσους τών αλλοθρήσκων, γιατί είναι η μοναδική φωνή αλήθειας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, και ο μοναδικός κανόνας ευθύτητας που κάνει φανερά τα στρεβλά τους έργα και δόγματα. Παράλληλα όμως είναι και το μοναδικό Θεανθρώπινο Σώμα τού Χριστού, πάνω στο οποίο συντρίβονται όλοι οι εχθροί της, ανίκανοι να αντιτάξουν οποιοδήποτε αληθές επιχείρημα εναντίον της. Γιατί τι να αντιτάξεις ενάντια στην αλήθεια και το φως;

Δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία να στηρίξει την αλήθεια πουθενά αλλού, πέρα από την ίδια την κεφαλή της τον Ιησού Χριστό. Η ίδια είναι "ο στύλος και το εδραίωμα τής αληθείας", και αυτή στηρίζει κάθε άλλη πηγή πίστεως. Δεν έχει ανθρώπινη κεφαλή, δεν έχει καταστατικό πίστης, δεν έχει αυθεντίες, δεν έχει αλάθητα μέλη, δεν έχει ορατές πηγές πίστεως. Αλλά έχει Πνεύμα Άγιο, το οποίο την καθοδηγεί στους αιώνες να πορεύεται με το Συνοδικό Θεσμό της, και να δίνει πάντοτε έγκυρη μαρτυρία στην ανθρωπότητα για το Ευαγγέλιο.

Στην ενότητα αυτή λοιπόν, εξετάζουμε κάποια ιδιάζοντα χαρακτηριστικά τής Εκκλησίας, για τα οποία μάλιστα συχνά συκοφαντείται από δολίους ή αμαθείς.

Υποκατηγορίες θεμάτων

Άρθρα

Γενικές πληροφορίες

Εκκλησία

 

Παρερμηνείες Αιρέσεων

 

Παλαιοημερολογιτισμός και άλλα σχίσματα

 

Προβλήματα

 

Ιστορικά θέματα της Εκκλησίας

 

Διωγμοί κατά τών Χριστιανών

 

Ορθόδοξες πρακτικές

Άγιες εικόνες

 

Τιμή Αγίων

 

Παναγία

 

Σταυρός

 

Εορτές

Γενικά

 

Θεοφάνεια

 

Μεγάλη Σαρακοστή και Πάσχα

 

Πασχαλινά μηνύματα

 

Πεντηκοστή

 

Ανάληψη

 

Μεταμόρφωση

 

Δεκαπενταύγουστος

 

Χριστούγεννα

 

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα

 

Ιστορικά

 

Έκτροπα

 

Διάφορα

 

Μοναχισμός

 

Μυστήρια

 

Θεία Ευχαριστία - Θεία Λειτουργία

 

Άγιο Βάπτισμα

 

Χρίσμα

 

Εξομολόγηση

 

Ιεροσύνη

 

Γάμος

 

Ευχέλαιο

 

Θάνατος

 

Νηστεία

 

Ενορία

 

Μνημόσυνα

 

Διάφορα

 

Ιεράρχες

 

Ειδήσεις

 

Νομικά θέματα

 

Προσευχές

 

Εκκλησία και Πολιτική

 

Δημιουργία αρχείου: 25-8-2004.

Τελευταία μορφοποίηση: 12-7-2024.

ΕΠΑΝΩ