Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Κοινωνία

Ανοίγουν τα Μοναστήρια για να φιλοξενήσουν άπορους πολίτες // Περίπου 250.000 άτομα τρέφονται καθημερινά από τα συσσίτια της Eκκλησίας // Σίτιση πεινασμένων το 2005, από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ιερώνυμος: Δεν γίνεται καμία αλλαγή στην κοινωνία, αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο άνθρωπος

 

Αναδημοσίευση από: http://www.briefingnews.gr/orthodoxy/item/64359

Σύναξη των μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το πρωί (22 Σεπτ. 2013) στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στον Αυλώνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με σκοπό τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών.

Η σύναξη ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης Πρωτ. Βασίλειος Χαβάτζας. Συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ παρευρέθη και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Στη συνέχεια την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ενώ παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις της φιλανθρωπικής εταιρείας "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" και δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων και του φιλανθρωπικού έργου της.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλα τα μέλη των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων και έδωσε τις κατευθύνσεις του έργου για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά.

"Το φιλανθρωπικό έργο για το οποίο καμαρώνουμε, δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των ιερέων, είναι αυτού του λαού που έρχεται και προσφέρει από το υστέρημά του. Αν δεν ήσασταν εσείς δε θα γινόταν αυτό το έργο" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ υπογράμμισε πως "η λειτουργική και η μυστηριακή ζωή είναι το κέντρο της πορείας μας" και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ενοριών και στην προσφορά αγάπης λέγοντας πως "τέτοια προσφορά, όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα τη βρει σε άλλο χώρο".

"Σήμερα έχουμε ανάγκη από εσωτερική ζωή. Δεν γίνεται, όμως, καμμία αλλαγή στην κοινωνία, αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο άνθρωπος και τον άνθρωπο τον αλλάζει μόνο ο Χριστός".

Ευχαρίστησε, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος τον κ. Καλαντζή για την παρουσία του στη σύναξη, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος που είχε προκύψει με το μάθημα των θρησκευτικών και την ενδεχόμενη κατάργησή του, λέγοντας πως "ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων ξέρει ότι τα θρησκευτικά είναι κομμάτι της ζωής αυτού του τόπου".

Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το συνέδριο στελεχών νεότητος που πραγματοποιούταν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις από την ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τα μέλη και τους συνεργάτες του συνεδρίου, ενώ έκανε λόγο για "σεβασμό προς τις ρίζες μας, την πίστη μας, την ιστορία μας. Με γερές ρίζες, άλλωστε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες".

Δημιουργία αρχείου: 2-10-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 2-10-2013.