Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Έρευνα για το κτιστό και το Άκτιστο

Ορθοδοξία και Κοινωνία

Ανοίγουν τα Μοναστήρια για να φιλοξενήσουν άπορους πολίτες // Περίπου 250.000 άτομα τρέφονται καθημερινά από τα συσσίτια της Eκκλησίας

Στοιχεία  για τη σίτιση πεινασμένων το 2005, από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Χάρης Κονιδάρης

Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πηγή: Εφημ. Καθημερινή σελ. 12

Από επιστολή του κου Χάρη Κονιδάρη στην εφημερίδα Καθημερινή, ως διαμαρτυρία προς ανακριβή και ειρωνικά σχόλια αρθρογράφου, συλλέξαμε τα πρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ειδικότερα όσον αφορά τη σίτιση απόρων. Βεβαίως ως Χριστιανοί πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε το καλό χωρίς να το διατυμπανίζουμε, όμως χάριν δικαιοσύνης, συχνά αναγκαζόμαστε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, λόγω της παραπληροφόρησης που γίνεται. Άλλωστε, κακό θεωρείται το να παινεύεται κάποιος για τις δικές του φιλανθρωπίες, και όχι να λέει την αλήθεια για τις φιλανθρωπίες της Εκκλησίας συλλογικά, ως Σώματος του Χριστού! Σε όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να σκεφθεί ο αναγνώστης το σημαντικό έργο που επιτελείται σε όλο τον κόσμο από την Εκκλησία, όχι μόνο από επίσημα προγράμματα όπως τα παρακάτω, αλλά και ξεχωριστά από τον κάθε πιστό Χριστιανό, κάτι που δεν καταγράφεται πουθενά αλλού, πέραν του επουράνιου βιβλίου της ζωής!

Από το ποσό των 62.862.240 ευρώ που δαπάνησε το προηγούμενο έτος η Εκκλησία της Eλλάδος στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής διακονίας και της κοινωνικής δράσης της, ποσό ύψους 15.160.550 ευρώ αναλογεί στην ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το μεγαλύτερο δε μέρος αυτού (10.950.000 ευρώ) διατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της για την προσφορά 6.000 μερίδων φαγητού ημερησίου από τα 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης σε ισάριθμους απόρους, αστέγους, ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος ή Θρησκεύματος. Επίσης, ποσό ύψους 230.000 ευρώ διατέθηκε από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της για τη χορήγηση μηνιαίων και εφάπαξ βοηθημάτων σε 7.500 συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη, ενώ ποσό ύψους 732.350 ευρώ διατέθηκε από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία της για τη χορήγηση μηνιαίων βοηθημάτων σε 5.655 αδελφούς μας που δοκιμάζονται.

Επιπρόσθετα, η Γενική Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της ΙΑΑ συντηρεί, μεταξύ άλλων, 3 στέγες Φιλοξενίας για απόρους, αστέγους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας, στις οποίες διαμένουν και σιτίζονται περισσότερα από 100 άτομα, 18 στέγες προνοίας Γερόντων, στις οποίες διαμένουν και σιτίζονται περισσότερα από 400 άτομα, το Κέντρο Αποκατάστασης Δυσπροσαρμόστων Ατόμων «Δάμαρις» που φιλοξενεί 24 άτομα και το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένα που φιλοξενεί 20 παιδιά.

Πέραν όλων των παραπάνω, η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδos «Αλληλεγγύη» συνεργάζεται με το «Ίδρυμα Αστέγων» του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας. Την περίοδο εκείνη η «Αλληλεγγύη» προσέφερε κουβέρτες, σάκους ύπνου και είδη πρώτης ανάγκης σε αστέγους, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στη διάθεση τους τον Ξενώνα «Μέριμνα».

Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία που σας παρέθεσα είναι ικανά να καταδείξουν …το μέγεθος και την ουσία της προσφοράς της Εκκλησίας μας και δη της Αρχιεπισκοπής.

 

Χάρης Κονιδάρης

Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα γεύματα των ενοριών επιχορηγούνται με περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μία μικρή προσφορά του κράτους, προς χάριν του Ελληνικού λαού, από τα όσα αποκομίζει από την Εκκλησιαστική περιουσία που πήρε, και την οποία περιουσία αν η Εκκλησία διαχειριζόταν ακόμα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα στους φτωχούς συνανθρώπους μας.

Δημιουργία αρχείου: 16-2-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 3-1-2012.