Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ορθόδοξοι Ιεράρχες

 

Ο Πατριάρχης Κύριλλος Ρωσίας στα αρχεία διαρροών της Wikileaks

Πηγή: http://piousfabrications.blogspot.com/2010/12/patriarch-kirill-caught-by-wikileaks.html

 

Επιπροσθέτως των ποικίλων πολιτικών και στρατιωτικών αποκαλύψεων που εντοπίσθηκαν σε τηλεγραφήματα της πρεσβείας τα οποία αναρτήθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο διαρροών της Wikileaks, και τα οποία συζητώνται ζωηρά από όσους είναι στα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ήταν επίσης και ένα τηλεγράφημα που είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο (παλιότερα, όταν ήταν Μητροπολίτης Κύριλλος) τον Απρίλιο του 2008, μέσω της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Μόσχα, με ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο, σύμφωνα με την είδηση του πρακτορείου Reuters:

Παρ.8. (C) Ο Κύριλλος έμοιαζε να είναι σε καλή κατάσταση υγείας, απορροφημένος όπως πάντα με τον – κατά την γνώμη του – υπερτονισμό του ατόμου στην Δύση, τόνισε δε την ανάγκη να εναρμονισθούν τα θέματα των παραδοσιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με «την ηθική και τα ήθη».  Η οικονομική πρόοδος ήταν δίκοπο μαχαίρι για την Ρωσία, κατά την γνώμη του Κύριλλου. Με την ευμάρεια, οι Ρώσοι «έχασαν κάτι» και ο Κύριλλος, ο οποίος είναι Μητροπολίτης του Σμόλενσκ και του Καλίνινγκραντ, υπέδειξε πως το Σμόλενσκ με την λιγότερη ευμάρεια ήταν «πιο καλά διατηρημένο» από την Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Παρ.9. (C) Ο Κύριλλος μίλησε πολύ θετικά για την προσπάθεια την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη για την γεφύρωση ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, επιζητώντας μια συμμαχία πολιτισμών.  Ο Κύριλλος επιδίωκε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειές του να γίνει ανάδοχος του οικουμενικού διαλόγου, ειδικά –είπε– στην Μέση Ανατολή.  Όπως και σε συζητήσεις του παρελθόντος, ο Κύριλλος συνέκρινε τον Ρωμαιοκαθολικό Πάπα Βενέδικτο με περισσότερη εύνοια απ’ ότι τον προκάτοχό του, τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’, και πάλι πρότεινε την προοπτική σημαντικής βελτίωσης στις σχέσεις Ρώσων Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Επίσης, στο οικουμενικό μέτωπο, ο Κύριλλος ανέφερε στον Πρέσβυ τις προσπάθειες – μέσω της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής και του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών – να προσεγγίσουν τα Προτεσταντικές ομολογίες στις Η.Π.Α.

Δημιουργία αρχείου: 27-12-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 27-12-2010.