Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Ορθοδοξία

 

ΟρθοδοξίαΗ Ενότητα της Ορθοδoξίας στην Αντιόχεια

 

 

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009.

Πηγή: http://fanarion.blogspot.com/2009/06/o.html

Αντιόχεια, αποστολή - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

 

Με παραδοσιακή ιεροπρέπεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, περιοχή στην οποία καθιερώθηκε ο όρος χριστιανός. Προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έλαβαν μέρος Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, Αυστρίας Μιχαήλ και Προικονήσου Ιωσήφ, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Χιλής Σέργιος, Βραζιλίας Δαμασκηνός, Χαλεπίου Παύλος και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Σεβαστείας Θεοδόσιος.

Οι μικτοί, από γυναίκες και άντρες, χοροί έψαλαν εμμελέστατα στα Αραβικά και ορισμένους ύμνους στα Ελληνικά. Να σημειωθεί ότι οι χοροί στον πανηγυρικό Εσπερινό, κατά την είσοδο του Πατριάρχου στο ναό έψαλαν εναλλάξ ελληνικά και αραβικά, το «Τη Υπερμάχω» δημιουργώντας συγκινητική ατμόσφαιρα. Επίσης, οι Αντιοχειανοί Ορθόδοξοι, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, και κάτοικοι των γύρω περιοχών υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις προσφωνήσεις, στο τέλος του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, εκπροσωπώντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την παρουσία του στην ιστορική αυτή περιοχή, μεταφέροντας ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες του Πατριάρχου Ιγνατίου.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι δύο βασικοί παράγοντες υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία: α) Η ενότητα της Ορθοδοξίας και β) Η αγάπη και ο σεβασμός όλων των Ορθοδόξων προς τον Θρόνο τον Οικουμενικό, της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κατέληξε με την φράση: «Θέλω να εκφράσω την αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπό σας». Στο τέλος πρόσφερε, εκ μέρους του Πατριάρχου Αντιοχείας, μία κανδήλα κατασκευασμένη στη Δαμασκό και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είπε: «Να προσεύχεσθε και να μνημονεύετε πάντοτε το ποίμνιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας».

Επίσης, μίλησε και ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Θεοδόσιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος αφού μετέφερε του αδελφικούς χαιρετισμούς του Πατριάρχου Θεοφίλου, ευχήθηκε μακροημέρευση, υγεία και δύναμη στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας: «Να είστε πάντοτε παράδειγμα, υπηρέτης της Ορθοδοξίας, της καθόλου Ορθοδοξίας».
Κατόπιν, αφού εξέφρασε την αγάπη και το σεβασμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς το πρόσωπο του Πατριάρχου τόνισε: «Ευχόμαστε πάντοτε να είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δυναμική Εκκλησία με ορθόδοξη παρουσία. Είστε μαρτυρική Εκκλησία και είναι υποχρέωση όλων των Ορθοδόξων να είναι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών για την έκφραση των αγαθών αισθημάτων τους προς το πρόσωπό του και προς την Μητέρα Εκκλησία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Δαμασκό, όπου κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Πατριάρχης Ιγνάτιος τον προσεφώνησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς οι Αντιοχειανοί Ορθόδοξοι και σεις οι Έλληνες είμαστε μία οικογένεια».


Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Και σήμερα εδώ αισθανόμεθα ότι εσείς και εμείς είμαστε μία οικογένεια και μαζευθήκαμε εδώ για να λατρεύσουμε τον κοινό ουράνιο Πατέρα και Σωτήρα μας». Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο αναφερόμενος στην συμπαράστασή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας:
 

«Ευγνωμονούμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιγνάτιο για την συμπαράστασή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτή την υποστήριξή του και την συμπαράστασή του την απέδειξε πολλές φορές, ποικιλοτρόπως, αλλά ιδιαιτέρως κατά την Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων εις το Φανάρι, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός. Επίσης εις την προ ημερών συνελθούσαν εις την Γενεύη Δ’ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, όπου η συμβολή της αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας υπήρξε πολύ οικοδομητική».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την παραμονή του στην Αντιόχεια επισκέφθηκε την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου η οποία βρίσκεται μέσα σε βράχο και σύμφωνα με την παράδοση είναι η αρχαιότερη εκκλησία. Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους την νομαρχίας και τον Δήμαρχο της Αντιόχειας.

Τελευταία ενημέρωση: 28-7-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 10-4-2010.

ΕΠΑΝΩ