Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Παπισμός και Οικουμενισμός

Χριστιανική Ενότητα: Μια Ορθόδοξη Άποψη // Αν ο Παπισμός ανήκει στην Εκκλησία του Χριστού, τότε... // Η διαστροφή του Χριστιανισμού από τον Παπισμό // Ο Παπισμός είναι ΑΙΡΕΣH 1 // Ο Παπισμός δεν είναι Εκκλησία!

Στο στόχαστρο τού Λατίνου "αρχιεπισκόπου" ο Μητροπολίτης Μάρκος

 

Αναδημοσίευση από: http://www.politischios.gr/koinonia/pyra-nikolaoy-kata-markoy-binteo

Μάς άρεσε πάρα πολύ το Νηπτικό και Ορθόδοξο πνεύμα του Μητροπολίτη, ο οποίος δείχνει πραγματική αγάπη, αλλά όχι και υποχωρητικότητα ούτε ευκολοπιστία. Ένα υπόδειγμα ήθους αλλά και διάκρισης. Για τον Αρχιεπίσκοπο τών Λατίνων έχουμε να σχολιάσουμε πως αγάπη δεν σημαίνει φιέστες για το θεαθήναι, αλλά ουσιαστική αποδοχή του άλλου, κάτι το οποίο μάλλον λησμονεί. Το να θέλει να επιβάλλει, όχι την 'αγάπη' αλλά την αποδοχή θεολογικών λαθών (αμοιβαία αναγνώριση Μυστηρίων/Ιεροσύνης) με φράσεις όπως "Αν είναι δυνατόν. Να μην μπορούμε και να μη δεχόμαστε να δούμε έναν Αρχιερέα…;" δείχνει πως η αγάπη του δεν είναι γνήσια, αλλά επιδιώκει όφελος μέσω των ΜΜΕ. Γι' αυτό και η Σιωπή του Μητροπολίτη Μάρκου δείχνει γνήσιο ησυχαστικό φρόνημα και αγάπη, που δεν επιθυμεί όμως την προβολή. Ακριβώς όπως, ορισμένες φορές, σιωπούσε ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Γνήσια αγάπη και ταπείνωση.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ "ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ" ΑΙΓΑΙΟΥ Ν. ΠΡΙΝΤΕΖΗ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Με βολές κατά του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου συνοδεύτηκε η παρουσία του καθολικού "Αρχιεπισκόπου" Αιγαίου και τοποτηρητή της καθολικής Επισκοπής Χίου κ. Νικόλαου Πρίντεζη που από το βήμα του κατάμεστου από καθολικούς και ορθοδόξους Χριστιανούς καθολικού Ναού του Αγ. Νικολάου, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών στηλιτεύοντας με νόημα την αρνητική στάση της Ι. Μ. Χίου απέναντι στην καθολική Επισκοπή του νησιού από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κ. Μάρκου.

«Οφείλουμε να γεφυρώσουμε το σχίσμα»

Ο "Αρχιεπίσκοπος" Αιγαίου αναφερόμενος στο νόημα της εορτής του Αγίου των Καθολικών Βαλεντίνου σημείωσε ότι αυτό απαντάται στην αγάπη που θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει ανάμεσα στους ορθόδοξους και τους καθολικούς Χριστιανούς.

«Ο Ιησούς μας δίδαξε να είμαστε ένα. Αμ δε που είμαστε ένα. Έχουμε χωριστεί μεταξύ μας και πολλές φορές δεν θέλουμε να δούμε ο ένας τον άλλον. Αν είναι δυνατόν. Να μην μπορούμε και να μη δεχόμαστε να δούμε έναν Αρχιερέα, Ιερέα ή Μοναχό ενός άλλου δόγματος μα της ίδιας του Θεού πίστεως και να λέμε ότι είμαστε Χριστιανοί.

Μπορώ να κατανοήσω ότι ο Μουσουλμάνος ενδεχομένως δεν είναι υποχρεωμένος να με αγαπά. Όμως ένας Χριστιανός ακόμα και αν με θεωρεί εχθρό του, πρέπει να με αγαπά διότι αυτό μας δίδαξε ο Ιησούς.

Δεν φταίμε εμείς, μας λένε, που η εκκλησία είναι χωρισμένη. Και βέβαια δεν φταίμε. Φταίνε άνθρωποι σαν κι εμάς που ανήκουν στο χθες. Αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι σήμερα που δεν διορθώνουμε το σχίσμα. Και μην αρχίζουμε να λέμε οι Πατέρες της Εκκλησίας και να τα ρίχνουμε όλα εκεί, γιατί η εκκλησία δεν είναι του χθες αλλά του σήμερα και του αύριο.

Διαφορετικά ο Άγιος Βαλεντίνος αλλά και όλοι οι Άγιοι του στερεώματος της Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης δεν μας ωφελούν απολύτως σε τίποτα», είπε ο "Αρχιεπίσκοπος" Αιγαίου.

 

Οι επιστολές

Το ξέσπασμα του καθολικού "Αρχιεπισκόπου" Αιγαίου έρχεται ως συνέχεια της άρνησης των 3 τελευταίων χρόνων του Μητροπολίτη Χίου να έχει οποιαδήποτε επαφή με τους καθολικούς παρότι επί μακαριστού Διονυσίου οι σχέσεις των δύο εκκλησιών ήταν άψογες σε σημείο που πολλές φορές οι καθολικοί συμμετείχαν στις μεγάλες εορτές των Ορθοδόξων με επίσημη πρόσκληση συμμετοχής των Αρχιερέων τους.

Η μέχρι σήμερα ακατανόητη στάση του Μητροπολίτη Μάρκου συναντάται και σε σειρά επιστολών του "Αρχιεπισκόπου" Αιγαίου στις οποίες ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Όπως αναφέρει ο "Αρχιεπίσκοπος" Νικόλαος στην τελευταία του επιστολή προς τον Μητροπολίτη Μάρκο στις 7/10/2011 έστειλε τις ευχές του για την εκλογή του όμως ουδέποτε έλαβε απάντηση. Στο κενό έπεσε και η απόπειρα συνάντησης με πρωτοβουλία του πρώτου τα Χριστούγεννα του 2012 ενώ την ίδια τύχη είχε και δεύτερη προσπάθεια συνάντησης την ημέρα εορτής του Αγίου Ισιδώρου του 2012. Τέλος αναπάντητη έμεινε και η 3η προσπάθεια συνάντησης εκ μέρους του καθολικού Αρχιερέα τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ βρισκόταν στη Χίο για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Σεβασμιότατε Αδελφέ, μετά από όλα αυτά κατάλαβα ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι που Σας δυσκολεύουν να με δεχθείτε. Ζήτησα να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που Σας δυσκολεύουν να με δεχθείτε στο Γραφείο Σας και εξεπλάγην.

Λυπήθηκα Σεβασμιότατε, διότι κι αν ακόμη με θεωρείτε εχθρό Σας, που δεν το φαντάζομαι, δεν θα έπρεπε να μου αρνηθείτε τη συνάντηση μαζί Σας», κατέληγε στην τελευταία επιστολή ο "Αρχιεπίσκοπος" Ν. Πρίντεζης.

Δημιουργία αρχείου: 19-2-2014.

Τελευταία ενημέρωση: 19-2-2014.