Ο πάπας, ο οποίος μίλησε στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Σινά και που είναι ένα από τα πιο σεβαστά μοναστήρια στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, είχε κάποτε ελπίσει να συγκεντρώσει εκεί τους Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους ηγέτες για να συμβολίσει την συμφιλίωση μέσα στην νέα χιλιετηρίδα. Οι αντιρρήσεις των Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών - μεταξύ άλλων - γκρέμισαν το σχέδιο αυτό.

Υπαινίχθηκε κάπως δηκτικά ο πάπας για αυτό το ανεκπλήρωτό του όνειρο. Περιγράφοντας τον άνεμο που έπνεε από το Όρος Σινά ως σημάδι από τον Θεό, ο πάπας είπε:  "Μεταφέρει μια επίμονη πρόσκληση σε διάλογο ανάμεσα στους οπαδούς των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών."

(...)

Πριν την τελετή των προσευχών, ο πάπας επισκέφθηκε το μοναστήρι αυτό του 6ου αιώνα, κάνοντας ερωτήσεις για τις εικόνες και την συλλογή των διακοσμημένων χειρογράφων του - η δεύτερη σε μέγεθος μετά από εκείνη του Βατικανού.  Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, Ηγούμενος της Μονής, τον πήγε στο παρεκκλήσι που η παράδοση λέει πως χτίσθηκε επάνω στις ρίζες της Φλεγόμενης Βάτου του Μωϋσή, ο πάπας έπεσε στα γόνατα και προσευχήθηκε μόνος του επί 10 λεπτά.

Όταν έφτασε στο λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, μιας μάρτυρος του 4ου αιώνα, ο πάπας επανέλαβε μια αρχαία τελετουργική κίνηση, παίρνοντας ένα δαχτυλίδι και τοποθετώντας το πάνω στα οστά του δακτύλου της και της κάρας της και μετά φιλώντας το δαχτυλίδι.

Η επίσκεψη αυτή ήταν το συγκινησιακό αποκορύφωμα του τριήμερου ταξιδιού του Ιωάννη-Παύλου - η πρώτη παπική επίσκεψη στην Αίγυπτο που έγινε ποτέ.  Ο πάπας, που φαινόταν κουρασμένος και αδύναμος κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του, εκφώνησε την ομιλία του με καθαρή και επιβλητική φωνή. Έλληνες Ορθόδοξοι μοναχοί τον βοήθησαν να κατέβει τα σκαλιά προς την εξέδρα, αλλά ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως δεν χρειαζόταν καμμία βοήθεια για να γονατίσει στην τοποθεσία της Φλεγόμενης Βάτου.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει το κύρος του πάπα, και στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός απευθυνόμενος στον πάπα τον προσφώνησε ως "πρόεδρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας".  Ο ίδιος, καθώς και άλλοι ηγέτες, είναι επιφυλακτικοί στο ζήτημα της οικουμενι(στι)κής προσέγγισης. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός αγκάλιασε τον πάπα κατά την άφιξή του, όμως δεν προσευχήθηκε μαζί του.  "Είναι αδύνατον. Είναι αντίθετο προς το Κανονικό Δίκαιό μας", εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος αργότερα.  Διευκρίνισε πως, για την δική του πίστη, η ενότητα ανάμεσα στους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Ορθοδόξους ήταν "δυνατή, αλλά θα χρειαζόταν ένα θαύμα."

(...)

Το Βατικανό επανειλημμένως περιέγραψε την επίσκεψη του πάπα ως ένα καθαρά προσωπικό του προσκύνημα, όμως ήταν αναπόφευκτο να προκληθούν πολιτικές εντάσεις καθ' οδόν. 

(...)

 

Μετάφραση:  Κ. Ν.