Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Πατερικά, Αθεϊσμός και Ιστορικά

Ένδεκα χιλιάδες νεομάρτυρες από τον Κομμουνισμό Κληρικοί και Μοναχοί στη Ρωσία * Μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την αγιότητα τής δολοφονημένης (από Αθεϊστές) Ρωσικής βασιλικής οικογενείας * Αθεϊσμός και θηριωδίες εν ονόματι της Θρησκείας

Επιστολή προς τον Λένιν

ένα χρόνο μετά την επανάσταση τών Μπολσεβίκων στη Ρωσία

τού αγίου Τύχωνος, Πατριάρχη τής Εκκλησίας τής Ρωσίας

Μετάφραση: Ε. Μ.

 

Η φωτισμένη ιστορική επιστολή του αρχηγού της Εκκλησίας της Ρωσίας προς τον Λένιν αποκαλύπτει την αλήθεια για την επανάσταση του 1918.

Πηγή: https://russian-faith.com

 

«...αιμάτων ποταμοί των αδελφών μας, που σφαγιάστηκαν ανελέητα, βροντοφωνάζουν ως τον ουρανό και μας εξαναγκάζουν να σας πούμε την πικρή αλήθεια.»

«...τους δώσατε λίθον αντί άρτου και όφιν αντί ιχθύων.»

 

Ο Πατριάρχης Τύχων ήταν η κεφαλή της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, και με τόλμη καταδίκασε αυτό που ο ίδιος είδε ως δαιμονική επίθεση σε ένα Χριστιανικό πολιτισμό. Προηγουμένως είχε διατελέσει επίσκοπος στην Αμερική από το 1898 ως το 1907, όπου και υπήρξε πολύ επιτυχημένος ιεραπόστολος.

Η πρώτη κυβέρνηση των Μπολσεβίκων, η οποία αποτελείτο ως επί το πλείστον από άθεους Εβραίους, έδειξε πρόσκαιρη ανοχή στον προσφιλή Πατριάρχη, συνειδητοποιώντας πως αν τον οδηγούσαν σε μαρτύριο, θα πετύχαιναν την αύξηση της επιρροής της Εκκλησίας. Ωστόσο, αργότερα τον εκτόπισαν, τον έθεσαν σε κατ’ οίκον εγκλεισμό, τον δαιμονοποιούσαν και τον παρενοχλούσαν ως το θάνατό του το 1925. Η Ρωσική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο το 1989.

Αυτή η αξιοσημείωτη επιστολή αποτελεί μαρτυρία των όσων συνέβαιναν στην Ρωσία εκείνη την εποχή, και του εξαιρετικού θάρρους που επέδειξε η προσωπικότητα αυτή ώστε να ομολογήσει την αλήθεια έχοντας επίγνωση ότι θα την πλήρωνε με τη ζωή του.

Η επιστολή είναι ακόμα πιο σημαντική επειδή οι αναφορές οι εξερχόμενες από την Ρωσία που έφθαναν στη Δύση εκείνη την περίοδο, αλλά και οι επακόλουθες ιστορίες, ήσαν προϊόντα της γραφίδας αριστερόφρονων υποστηρικτών οι οποίοι επευφημούσαν την επανάσταση, έχοντες ελάχιστη ιδέα για το τι ήταν στην πραγματικότητα. Η σύγχυση αυτή συνεχίζει μέχρι και στις μέρες μας.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να διαβάσετε αυτή την διάπυρη και ποιητική καταδίκη του κακού. Η εκπληκτική σαφήνεια φθάνει διαχρονικά σε μας πολύ δυναμικά. Εμείς απλά τονίσαμε μερικές από τις πιο συγκινητικές γραμμές, όμως ειλικρινά, σχεδόν κάθε πρόταση της είναι καθηλωτική.

Η θεώρηση αυτή των όσων πραγματικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης είναι τό ίδιο σημαντική στις μέρες μας όσο ήταν πριν από 100 χρόνια. Οι αναμνηστικές τελετές των 100 ετών από την Ρωσική Επανάσταση αναδεικνύουν τις δραστικά διαφοροποιημένες απόψεις για το πώς ήταν τότε, και συνεχίζουν να είναι έτσι, ως τις μέρες μας.

«Απευθύνουμε αυτήν την προφητεία του Σωτήρος σε εσάς, τους σύγχρονους διαμορφωτές του πεπρωμένου της πατρογονικής μας γης, που αυτοαποκαλείστε κομισάριοι «του λαού».

Για έναν ολόκληρο χρόνο έχετε αρπάξει την κυβερνητική εξουσία στα χέρια σας και ήδη προετοιμάζεστε για τον επετειακό εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης. Όμως οι ποταμοί αιμάτων των αδελφών μας, που σφαγιάστηκαν ανελέητα με την δική σας συσπείρωση, βροντοφωνάζουν ως τον ουρανό και μας αναγκάζουν να σας πούμε την πικρή αλήθεια.

Ξεπουλήσατε την πατρογονική μας γη στον άψυχο διεθνισμό, παρ’ ότι εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε πολύ καλά πως όταν πρόκειται για την προάσπιση της Πατρίδας, οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι τα πιστά τέκνα τους, και όχι οι προδότες τους.

Έχοντας υφαρπάξει την εξουσία και καλώντας τον λαό να σας εμπιστευτούν, ποιές υποσχέσεις τους έχετε δώσει, και πώς τηρήσατε αυτές τις υποσχέσεις;

Η αλήθεια είναι πως τους δώσατε «λίθον αντί άρτου και όφιν αντί ιχθύος» (Ματθ.7:9-10). Σε έναν λαό εξαντλημένο από έναν αιμοσταγή πόλεμο, εσείς του υποσχεθήκατε πως θα του δώσετε μια ειρήνη «χωρίς προσάρτηση ή συνεισφορά».

Ποιά νίκη θα μπορούσατε να απορρίψετε εσείς, που έχετε οδηγήσει την Ρωσία σε μια αισχρή εκεχειρία, με συνθήκες ταπεινωτικές που ούτε εσείς δεν αποφασίσατε να δημοσιοποιήσετε πλήρως; Αντί για «προσαρτήσεις και συνεισφορές», η μεγάλη Πατρίδα μας κατακυριεύθηκε, συρρικνώθηκε, διαμελίσθηκε· και ως πληρωμή του φόρου υποτέλειας που της επιβάλλατε, μυστικά μεταφέρετε χρυσό που εσείς οι ίδιοι δεν συγκεντρώσατε.

Έχετε αφαιρέσει από τους στρατιώτες μας κάθε τι για το οποίο με αυταπάρνηση πολέμησαν. Εσείς οι ίδιοι τους διδάξατε – τους μόλις πρωτύτερα γενναίους και ανίκητους – να εγκαταλείψουν την προστασία της Πατρίδας και να δραπετεύσουν από το πεδίο της μάχης.

Εσείς σβήσατε μέσα στις καρδιές τους την επίγνωση που τους ενέπνεε - πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το να «εναποθέσει τις την ζωή του για χάρη των φίλων του». (Ιω.15:13)

Έχετε ανταλλάξει την Πατρίδα με τον άψυχο διεθνισμό, παρόλο που σεις οι ίδιοι γνωρίζετε πολύ καλά πως όταν πρόκειται για την προάσπιση της Πατρώας γης, οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι τα πιστά παιδιά εκείνων των χωρών, και όχι οι προδότες τους.

Και παρόλο που έχετε αρνηθεί να προστατέψετε την Πατρίδα από εξωτερικούς εχθρούς, ασταμάτητα συγκεντρώνετε στρατούς. Ενάντια σε ποιόν θα τους οδηγήσετε;

Έχετε διαιρέσει ολόκληρο το έθνος σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και το έχετε ρίξει σε μια αδελφοκτονία χωρίς προηγούμενο για την αγριότητά της.

Έχετε απροκάλυπτα ανταλλάξει την αγάπη του Χριστού με το μίσος, και αντί για ειρήνη έχετε υποθάλψει τεχνητά την εχθρότητα μεταξύ των τάξεων. Και δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στον πόλεμο που έχετε δημιουργήσει, αφού σκοπεύετε να παραδώσετε τον θρίαμβο στο φάντασμα της παγκόσμιας επανάστασης με τα χέρια του Ρώσου εργάτη και των χωρικών.

Δεν θα σας μιλήσω για την κατάρρευση της πάλαι ποτέ μεγάλης και πανίσχυρης Ρωσίας, για την ολοκληρωτική καταστροφή του σιδηροδρόμου μας, για την πρωτοφανή ισοπέδωση της γεωργίας, για την πείνα και το κρύο που απειλεί με θάνατο μέσα στις πόλεις...

Δεν ήταν η Ρωσία που χρειαζόταν την ντροπιαστική ειρήνη με τον εξωτερικό εχθρό της - αλλά εσείς οι ίδιοι, που έχετε σχεδιάσει να καταστρέψετε ανεπανόρθωτα την εσωτερική ειρήνη της Ρωσίας. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής. Οι πάντες βιώνουν τον διαρκή φόβο της έρευνας, των ληστειών, των εξώσεων, των συλλήψεων και της εκτέλεσης.

Εκατοντάδες ανυπεράσπιστοι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται κι έπειτα μαραζώνουν για μήνες ολόκληρους μέσα σε φυλακές και συχνά εκτελούνται χωρίς έρευνα ή δίκη, ακόμα και χωρίς να παρίστανται στο δικαστήριο που έχετε απλοποιήσει.

Όχι μόνο εκείνους που τους θεωρείτε κάπως ένοχους, αλλά ακόμα και εκείνους που σε καμιά περίπτωση είναι ένοχοι αλλά απλώς είχαν πιαστεί ως «αιχμάλωτοι» - αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι δολοφονούνται για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από άτομα που όχι μόνο δεν είναι ομοϊδεάτες με εκείνους, αλλά πολύ συχνά είναι δικοί σας ακόλουθοι, ή εκείνοι που έχουν πεποιθήσεις όμοιες με τις δικές σας.

Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές που δεν είναι ένοχοι για ο,τιδήποτε εκτελούνται, απλώς και μόνο εξ αιτίας μερικών εξωφρενικών κατηγοριών περί κάποιας αόριστης και ακαθόριστης «αντεπανάστασης». Μια τέτοια απάνθρωπη εκτέλεση γίνεται ακόμη πιο επαχθής για τους Ορθοδόξους, αφού τους στερούν την τελική παρηγοριά πριν από τους θανάτους τους – δηλαδή τα Μυστήρια – και τα σώματα των σφαγμένων δεν δίδονται στις οικογένειές τους για μια Χριστιανική ταφή.

Δεν είναι αυτό το αποκορύφωμα της άσκοπης σκληρότητας εκ μέρους εκείνων που υποκρίνονται πως είναι οι ευεργέτες της ανθρωπότητας και που οι ίδιοι υποτίθεται πως είχαν υποφέρει από σκληρούς κυβερνήτες;

Αλλά δεν είναι αρκετό για σας, το να έχετε βάψει τα χέρια του ρωσικού λαού με το αίμα των αδελφών τους· κρυμμένοι πίσω από διάφορα ονόματα: «συνεισφορές», «αιτήσεις» και «εθνικοποίηση», τους σπρώξατε μέσα στην πιο απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη κλοπή.

Με την δική σας υπόδειξη λεηλατήθηκαν ή κατασχέθηκαν εδάφη, αρχοντικά, εργοστάσια, σπίτια, αγροτικά ζώα, χρήματα, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα.

Πρώτα καταληστεύθηκαν οι πλούσιοι, που εσείς έχετε ονομάσει «καπιταλιστές»· μετά, κάτω από το επίθετο «κουλάκοι» λεηλατήθηκαν και οι πιο ευκατάστατοι και εργατικοί χωρικοί, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των απόρων - αν και δεν μπορείτε παρά να αναγνωρίσετε πως με την πτώχευση ενός μεγάλου πλήθους μεμονωμένων πολιτών, ο πλούτος του έθνους συνολικά χάνεται και πτωχοποιείται η χώρα.

Δελεάζοντας αγράμματους και αδαείς ανθρώπους με μια ευκαιρία για εύκολο και ατιμώρητο κέρδος, έχετε θολώσει τη συνείδησή τους και έχετε καταπνίξει μέσα τους την επίγνωση της αμαρτίας· όμως δεν έχει σημασία κάτω από ποιά ονόματα κρύβετε αυτές τις κακές πράξεις, διότι ο φόνος, η βία και η ληστεία θα παραμείνουν πάντοτε σοβαρές αμαρτίες και εγκλήματα που ικετεύουν τον ουρανό.

Υποσχεθήκατε ελευθερία. Η ελευθερία είναι ένα μεγάλο αγαθό, αν κατανοηθεί ορθά - όπως η ελευθερία από το κακό, η μη καταπίεση των άλλων, η μη μετατροπή της σε ανομία και σκοπιμότητα. Όμως δεν έχετε δώσει αυτή την ελευθερία. Η ελευθερία που δώσατε συνίσταται σε κάθε είδους επιείκεια στα πλέον ποταπά ένστικτα του πλήθους, στη δολοφονία και στην ατιμώρητη κλοπή. Όλες τις εκφάνσεις - τόσο της αληθινής ελευθερίας του πολίτη, καθώς και της ανώτερης πνευματικής ελευθερίας της ανθρωπότητας – τις έχετε ανελέητα συντρίψει.

Είναι όντως ελευθερία, όταν κανείς δεν μπορεί να φέρει στο σπίτι του φαγητό ή να νοικιάσει ένα διαμέρισμα χωρίς ειδική άδεια, ή όταν οι οικογένειες - και μερικές φορές όλοι οι ένοικοι ολόκληρων κτιρίων – υφίστανται έξωση και τα υπάρχοντά τους πετώνται στο δρόμο, επίσης όταν οι πολίτες διαχωρίζονται τεχνητά σε τάξεις - εκ των οποίων ορισμένες είναι προορισμένες για πείνα και λεηλασία;

Είναι ελευθερία, όταν κανείς δεν μπορεί να πει ανοιχτά την γνώμη του χωρίς τον φόβο πως θα κατηγορηθεί για αντεπανάσταση;

Πού είναι η ελευθερία του λόγου και του τύπου; Πού είναι η ελευθερία του κηρύγματος μέσα σε εκκλησία; Πολλοί τολμηροί κήρυκες έχουν ήδη πληρώσει με το αίμα του μαρτυρίου τους. Η φωνή της κοινωνικής και κυβερνητικής διαλεκτικής και κριτικής καταπνίγεται. Όλος ο Τύπος, εκτός από τον στενό μπολσεβίκικο Τύπο, έχει φιμωθεί εντελώς.

Ιδιαίτερα επώδυνη και βίαιη είναι η παραβίαση της ελευθερίας σε θέματα πίστης. Δεν περνάει ούτε μέρα που να μην δημοσιεύονται οι πιο τερατώδεις συκοφαντίες εναντίον της Εκκλησίας του Χριστού και των εργατών Της στα πρακτορεία του Τύπου σας, μαζί με κακόβουλη βλασφημία και κοροϊδία. Χλευάζετε τους υπηρέτες της Αγίας Τράπεζας, αναγκάζετε τους επισκόπους να σκάβουν τάφρους, και στέλνετε ιερείς για να κάνουν βρώμικες δουλειές. Έχετε σηκώσει το χέρι σας εναντίον της κληρονομιάς της Εκκλησίας, που είχε συγκεντρωθεί από πολλές γενεές πιστών, και δεν έχετε δώσει σημασία στην παραβίαση της μεταθανάτιας επιθυμίας τους.

Έχετε κλείσει ένα μεγάλο αριθμό μοναστηριών και εκκλησιών χωρίς καμία δικαιολογία ή λόγο. Έχετε αποκλείσει την πρόσβαση στο Κρεμλίνο της Μόσχας - σε αυτήν την ιερή κληρονομιά του πιστού λαού. Καταστρέφετε την αρχαία μορφή της εκκλησιαστικής κοινότητας - την ενορία. Καταστρέφετε τις αδελφότητες και άλλα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά θεσμικά ιδρύματα της Εκκλησίας, κλείνετε και διαταράσσετε επισκοπικές συνόδους και παρεμβαίνετε στην εσωτερική διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εξορίζοντας τις ιερές εικόνες από τα σχολεία και απαγορεύοντας τη διδασκαλία της πίστης στα παιδιά εκεί, τους στερείτε την πνευματική τροφή που είναι απαραίτητη για μια Ορθόδοξη ανατροφή.

Τί περισσότερο θα μπορούσα να πω; «Ο χρόνος επιλείψεταί μοι» (Εβρ.11:32) για να περιγράψω όλες τις καταστροφές που έχουν πλήξει την Πατρίδα μας.

Δεν θα μιλήσω για την κατάρρευση της πάλαι ποτέ μεγάλης και πανίσχυρης Ρωσίας, για την ολική θραύση του σιδηρόδρομού μας, για το δίχως προηγούμενο αφανισμό της γεωργίας, για την πείνα και το κρύο που απειλούν με θάνατο μέσα στις πόλεις, και για την έλλειψη όλων όσων χρειάζονται για τη διατήρηση ενός νοικοκυριού στα χωριά. Αυτό μπορούν όλοι να το διαπιστώσουν.

Ναι, βιώνουμε φοβερές εποχές στην βασιλεία μας, και δεν θα διαγραφούν από την ψυχή των ανθρώπων για πολύ καιρό, αφού έχουν σκοτίσει την εικόνα του Θεού μέσα σ 'αυτήν, και έχουν σφραγίσει μέσα της την εικόνα του θηρίου. Τα λόγια του προφήτη έχουν εκπληρωθεί:

«Οι δε πόδες αυτών επί πονηρίαν τρέχουσι, ταχινοί εκχέαι αίμα· και οι διαλογισμοί αυτών διαλογισμοί αφρόνων, σύντριμμα και ταλαιπωρία εν ταις οδοίς αυτών» (Ησαίας, 59:7).

Γνωρίζουμε πως οι επιπλήξεις μας θα προκαλέσουν μόνο θυμό και αγανάκτηση σε σας, και πως θα αναζητήσετε μια δικαιολογία μέσα σε αυτές ώστε να μας κατηγορήσετε για εναντίωση στις αρχές, όμως, όσο ψηλότερα ανέβει η «στήλη της οργής» σας, τόσο πιο αποδεδειγμένη θα είναι η μαρτυρία της αλήθειας των επιπλήξεών μας.

Δεν είναι η δουλειά μας να κρίνουμε τις επίγειες αρχές· κάθε εξουσία, επιτρεπόμενη από τον Θεό, θα προσέλκυε την ευλογία μας εάν ήταν αληθινά «υπηρέτης του Θεού» για το καλό των υπηκόων της, και όχι ένας τρόμος στα αγαθά έργα, παρά μόνο στο κακό. (πρβ. Ρωμ.13:3).

Τώρα εσείς, που χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για να διώκετε τους γείτονές σας και να αποδεκατίζετε τους αθώους, απευθύνουμε τον διδακτικό λόγο μας: γιορτάστε την επέτειο της έλευσής σας στην εξουσία, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους, σταματώντας την αιματοχυσία, τη βία, τις καταστροφές και την δίωξη της πίστης. Να στραφείτε, όχι προς την καταστροφή, αλλά στην ίδρυση του νόμου και της τάξης, δώστε στους ανθρώπους την επιθυμητή και δικαιούμενη κατάπαυσή τους από τον εμφύλιο πόλεμο.

Διαφορετικά, όλο το αίμα των δικαίων που έχετε χύσει θα σας ζητηθεί (πρβλ. Λουκ. 11:50) και εσείς που λάβατε μάχαιρα στο χέρι, οι ίδιοι θα πεθάνετε από μάχαιρα (πρβλ. Ματθ.26: 52).

7 Νοεμβρίου, 1918.

Δημιουργία αρχείου: 16-11-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-11-2019.

ΕΠΑΝΩ