Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας | Πεντηκοστιανισμός |
---|
Το ξεκίνημα της ΕΑΕΠ, και μερικές γενικές πληροφορίες γι' αυτήν |
Η αυτοαποκαλούμενη "Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής" (ΕΑΕΠ), είναι η μεγαλύτερη εκ των πολλών Πεντηκοστιανών ομάδων στη χώρα μας. Το ξεκίνημά της, και μερικά αρχικά στοιχεία γι' αυτήν, παραθέτουμε στη συνέχεια, αποσπασματικά, από το εξαιρετικό βιβλίο του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου: "Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων" (3η Έκδοση Αθήνα 1994 σελ. 208 - 214). Στο απόσπασμα αυτό, θα δούμε στοιχεία από την εφημερίδα τους "Χριστιανισμός", και από διάφορες κασέτες του ιδρυτή τους Λεωνίδα Φέγγου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα μας, η οποία προήλθε από την «Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής» (Αιόλου 70), όταν το αμερικανικό κέντρο (Σύναξη Θεού) ζήτησε από τον ποιμένα και τα μέλη της κοινότητας να υπογράψουν δήλωση υποταγής (1965). Τότε ο ποιμένας, ιατρός Λεωνίδας Φέγγος, με 120 αλλά άτομα αποχώρησαν και ίδρυσαν την «Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής» (1966) (Σοφοκλέους 52). Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μ. Ζαφείρογλου, που αργότερα αποχώρησε και ίδρυσε δική του ομάδα. Στην εκκλησία του Λ. Φέγγου προσχώρησε και ο Ευάγγελος Φωτίου, άλλοτε ποιμένας της «Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής».
Οι επί μέρους κοινότητες διοικούνται από τον ποιμένα, από τους πρεσβυτέρους ή επισκόπους και από τους διακόνους (Χ 27/88, 1.3), οι οποίοι πρέπει απαραίτητα να είναι «παντρεμένοι και να έχουν παιδιά πιστά» (Χ 7/86,1). Οι περιοδεύοντες άγαμοι κήρυκες ονομάζονται «απόστολοι».
Αναφερόμενος ο Λ Φέγγος στις διαφορές με τις άλλες πεντηκoστιανές ομάδες προσθέτει πως η εκκλησία του δεν δέχεται φυλετικές διακρίσεις, όπως συμβαίνει με πεντηκοστιανούς στην Αμερική, δεν επιτρέπει σε γυναίκες να πηγαίνουν στις συναθροίσεις με παντελόνι και χωρίς κάλυμμα της κεφαλής, ούτε να κηρύττουν στην εκκλησία. Απορρίπτει επίσης την οργάνωση κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων και τελεί την ευχαριστία κάθε Κυριακή (κασ. 4.12.79).
Όμως πολλά σημεία είναι κοινά. Η ομάδα αυτή χαρακτηρίζει τη Γραφή «καταστατικό χάρτη» και απορρίπτει καθετί που δεν συμφωνεί «με το ευαγγέλιο» (Χ 7/86,2), δηλαδή με τις ερμηνευτικές δοξασίες της κίνησης του Λ. Φέγγου, ο οποίος δέχεται την κατά γράμμα ερμηνεία της Γραφής. Έτσι υποστηρίζει λόγου χάρη πως μπορεί να προσδιορισθεί ο θρόνος του Θεού τοπικά και πως ο Θεός οπωσδήποτε έχει χέρια και πόδια και πως ετοιμάζει για τους πιστούς κατά γράμμα σπίτια (κασ. 18.9.79, 9.11.82, 8.2.83). (Αυτό και μόνο, αρκεί για να κατατάξει την ομάδα στις αιρέσεις απωλείας που λατρεύουν άλλον θεό).
Η ειδική ιεροσύνη απορρίπτεται και από αυτή την ομάδα. Ο άρτος και ο οίνος της ευχαριστίας είναι μόνο ψωμί και κρασί και συνεπώς δεν χρειάζεται προσοχή, μήπως πέσουν στο έδαφος ψίχουλα (κασ. 9.11.82). Σε μεταγενέστερο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν είναι απλά σύμβολα, αλλά «δια πίστεως είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού και γι' αυτό όποιος το παίρνει αναξίως κατακρίνεται» (Χ 31/88,1). Η κίνηση δέχεται είδος ευχελαίου. Η ειδική εξομολόγηση απορρίπτεται. Το ίδιο και τα μνημόσυνα, οι πρεσβείες των αγίων, η τιμή των εικόνων, του τιμίου Σταυρού (Χ 7/86,2. Τι πιστεύει η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία, πολυγρ.).
Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου: "Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων" (3η Έκδοση Αθήνα 1994 σελ. 214 - 216. Εκδόσεις Διάλογος). |
Δημιουργία αρχείου: 27-3-2005.
Τελευταία ενημέρωση: 5-7-2007.