Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Πεντηκοστιανισμός

Ψευδοπροφητείες για την αρπαγή || Η παραπληροφόρηση για την 3η Οικουμενική Σύνοδο || Απάντηση του κου Κρίσιλα

Προσπάθειες συγκάλυψης της παραπληροφόρησης από μέλη των Πεντηκοστιανών (ΕΑΕΠ) με απάτη

Μετά τη δημοσίευσή μας, των αποσπασμάτων από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Στεφανίδη, ξεσκεπάζοντας την παραπληροφόρηση του κ. Κρίσιλα που συκοφαντούσε τον άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων και την Εκκλησία και την 3η Οικουμενική Σύνοδο, έσπευσαν κάποιοι Πεντηκοστιανοί να τα "κουκουλώσουν". Λυπόμαστε λοιπόν, αλλά οφείλουμε πλέον να εκθέσουμε και τους συνενόχους.

 
Μετά από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, ο κος Κρίσιλας μας έστειλε μια απάντηση, στην οποία μας διαβεβαιώνει, ότι δεν υπήρχε από την πλευρά του δόλος ή σκοπιμότητα για τα σφάλματα του βιβλίου του, αλλά ότι και αυτός ο ίδιος παραπληροφορήθηκε από άλλες πηγές. Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς να αναιρέσουμε οποιονδήποτε βαρύ χαρακτηρισμό δόλου ή πονηρής σκοπιμότητας αποδώσαμε προς το πρόσωπό του, στα άρθρα τα οποία δημοσιεύσαμε για το θέμα αυτό, και να αποδεχθούμε απλά και Χριστιανικά, ότι κι εκείνος υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι με την απάντησή του ο κ. Κρίσιλας, αφήνει έκθετο τον Πεντηκοστιανό "Γκρηκμπίμπλος", ή "Άσσος", ή "Φιλήμονα" (όπως είναι γνωστός στο Ίντερνετ), ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του άλλη έκδοση της ιστορίας του Στεφανίδη, από την οποία δήθεν παρέθεσε ο κ. Κρίσιλας, ενώ ο ίδιος ο κ. Κρίσιλας, στην επιστολή του το αρνείται αυτό, και επικαλείται εντελώς διαφορετική πηγή! Το Πεντηκοστιανό ψέμα σε όλο του το μεγαλείο!

Την απάντηση του κου Κρίσιλα, στα όσα γράψαμε σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να τη δείτε, σε άλλο ειδικό άρθρο.

Σε μια απάτη, δεν είναι υπεύθυνος μόνο αυτός που την επιχειρεί, αλλά και όσοι προσπαθούν να τον καλύψουν, λιγότερο με τη σιωπή τους, και περισσότερο με την ενεργή τους κάλυψη, ή με μια διαρκή ακολουθία ψεμάτων. Γιατί το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, για να καλύψει μια εξαπάτηση. Και είναι αναπολόγητος, ΕΙΔΙΚΑ όποιος ισχυρίζεται ότι ανήκει στον Χριστό, να ψεύδεται, ή να καλύπτει απάτες.

Η δικαιολογία της "άλλης πηγής"

Στο Πεντηκοστιανό φόρουμ λοιπόν, (της ΕΑΕΠ), κάποιος για να καλύψει τις ανακρίβειες του κου Κρίσιλα περί της 3ης Οικουμενικής Συνόδου, γράφει ότι δεν έχει παραθέσει ο Κρίσιλας από τον Στεφανίδη, αλλά από αλλού, (μια και δεν αναφέρει πηγές), και έτσι δεν είναι δήθεν απάτη. Όμως έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Ο Κρίσιλας, σε όλα τα γύρω κεφάλαια του βιβλίου του, χρησιμοποιεί πηγές. Στο συγκεκριμένο σημείο της συκοφαντίας, γιατί δεν χρησιμοποίησε;;;

2. Μάλιστα οι πηγές που χρησιμοποιεί στα γύρω κεφάλαια, είναι από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Στεφανίδη. Εδώ γιατί άλλαξε πηγή, όταν για το ίδιο θέμα γράφει και ο Στεφανίδης;

3. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι από αλλού πήρε τα στοιχεία που γράφει, γιατί δεν έγραψε ΚΑΙ αυτά που γράφει ο Στεφανίδης, τα οποία είναι ακριβώς τα αντίθετα από όσα γράφει ο ίδιος; Μήπως γιατί αυτά που έγραφε ο Στεφανίδης, ήταν αντίθετα από αυτά που ήθελε να υποστηρίξει ο ίδιος στους αναγνώστες του βιβλίου του;

4. Αν υποθέσουμε, ότι θεώρησε αυτά που γράφει ο Στεφανίδης για το θέμα, ως "αναξιόπιστα", και προτίμησε μια άλλη (άγνωστη φυσικά) πηγή, προκύπτει και το εξής πιεστικό ερώτημα: Πώς εμπιστεύεται τότε μια πηγή που θεωρεί αναξιόπιστη, σε άλλα σημεία και παραπέμπει σε αυτή; Δεν είναι αυτό ανευθυνότητα και προχειρότητα; Δεν είναι επίσης και αυτό απάτη, αν παραπέμπει σε πηγές που και ο ίδιος δεν εμπιστεύεται;

5. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι "δεν τα είδε", φαίνεται ύποπτο, το να μελετάει κάτι από μια πηγή, μάλιστα να γράφει βιβλίο χρησιμοποιώντας την, και να μην ψάχνει εκεί όλα του τα θέματα, εφόσον υπάρχουν. Φαίνεται ύποπτο ξαφνικά να αλλάζει πηγή, στο σημείο που η προηγούμενη πηγή του γράφει τα αντίθετα, από την νέα του πηγή. Πώς είδε τα γύρω, και δεν είδε το ενδιάμεσο; Γιατί δεν είδε ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟ που διαφωνεί;

6. Όμως η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα είδε. Και αυτό φαίνεται από το ότι χρησιμοποιεί φράσεις του Στεφανίδη, αλλαγμένες, για να περάσει τα δικά του αντίθετα απατηλά μηνύματα. Για παράδειγμα, το "υπηρετών και ναυτικών χειροδυνάμων", το μετατρέπει σε: "οπλισμένων ναυτικών και δούλων". Και η σειρά επίσης είναι η ίδια στις αναφορές του, μόνο που τα λέει αντίθετα. Και γι' αυτό δεν έβαλε πηγή. Γιατί νόμιζε ότι όλοι θα τα καταπιούν αδιαμαρτύρητα, όπως οι Πεντηκοστιανοί!

 

Η αντίθετη δικαιολογία

Φυσικά, εκτός από την παραπάνω μερίδα Πεντηκοστιανών, που για να δικαιολογήσει την απάτη, λέει ότι αυτά ΔΕΝ τα χρησιμοποίησε ο Κρίσιλας από τον Στεφανίδη, υπάρχει και Πεντηκοστιανός της ίδιας ομάδας (ΕΑΕΠ), που λέει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Εκείνος, υποστηρίζει τόσες εβδομάδες πεισματικά, (ακόμα και σήμερα που γράφουμε αυτό το άρθρο), ότι ο Κρίσιλας αυτά ακριβώς που γράφει, τα έχει αντιγράψει από τον Στεφανίδη!!!

Πρόκειται για τον γνωστό Πεντηκοστιανό των φόρουμ: "Greekbiblos" ή "Assos". Ο Πεντηκοστιανός αυτός, επικόλλησε αρχικά, από την εφημερίδα Χριστιανισμός, το διαστρεβλωμένο τμήμα του Κρίσιλα, που συκοφαντούσε τον άγιο Κύριλλο, σε κάποιο φόρουμ γενικών συζητήσεων, και μάλιστα ενώπιον ειδωλολατρών, που είναι γνωστό πόσο μισούν και κατηγορούν τον άγιο Κύριλλο!

Αυτό έκανε συγχριστιανό μας, να ερευνήσει τον ισχυρισμό, και να ρωτήσει τον "Assos" (ή Γκρηκμπίμπλος), από ποια πηγή το βρήκε αυτό που γράφει.

Ο "Assos", με καθυστέρηση, απάντησε ότι το βρήκε: "Από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Στεφανίδη, σελίδες 316, 317".

Φυσικά απέκρυψε ότι το πήρε από την εφημερίδα "Χριστιανισμός". Επίσης, απέκρυψε ότι αυτό ήταν απόσπασμα από το βιβλίο του Κρίσιλα. Όπως απέκρυψε, το ότι στη τμήμα εκείνο του αποσπάσματος, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΗΓΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ. Μόνο τι έκανε; Πήγε και πήρε την παραπομπή από τα γύρω τμήματα, και το έγραψε ως βιβλιογραφία, για να μη φανεί ότι οι απόψεις που παρουσίασε εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, ήταν αστήρικτες!

Αυτό ακριβώς αποκάλυψε την απάτη του. Γιατί ψάξαμε στην ιστορία του Στεφανίδη, στις συγκεκριμένες σελίδες, και δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό με το ψευδές απόσπασμα εναντίον του αγίου Κυρίλλου. Ψάχνοντας όμως στις σελίδες 216 ως 218, βρήκαμε τα ακριβώς αντίθετα, που παρουσιάσαμε στο άλλο μας σχετικό άρθρο, όπου αποκαλύπταμε την απάτη.

Επίσης, θυμηθήκαμε ότι η εφημερίδα Χριστιανισμός είχε σειρά άρθρων από τον Κρίσιλα, ο οποίος γνωρίζαμε ότι χρησιμοποιεί τον Σεφανίδη. Και, ω του θαύματος! Βρήκαμε ακριβώς αυτό το απόσπασμα του "Assos", επικολλημένο με τα ίδια λόγια, ακόμα και με την ίδια αρίθμηση!!! Μάλιστα είδαμε αμέσως ότι δεν είχε πηγές, ενώ στα γύρω τμήματα, υπήρχαν οι παραπομπές στον Στεφανίδη, που χρησιμοποίησε ο "Assos"!!! Ήταν ξεκάθαρο πλέον, ότι ο "Assos" έλεγε ψέματα, και προσπάθησε να εξαπατήσει εμάς και το φόρουμ.

Όταν ο συγχριστιανός μας απάντησε στον Πεντηκοστιανό "Assos", ξεσκεπάζοντας το ψέμα του, και παράλληλα την απάτη στο βιβλίο του Κρίσιλα, εκείνος όχι μόνο δεν το παραδέχθηκε, αλλά αντιθέτως, υποστήριξε πεισματικά, ότι δήθεν "εκείνος έχει άλλη έκδοση, και ότι σε εκείνη την έκδοση, λέει αυτά που έγραψε, και ότι βρίσκονται στις σελίδες που είπε".

Φυσικά του ζητήθηκε να μας γράψει από τη δική του έκδοση του Στεφανίδη το απόσπασμα που γράφει τους ισχυρισμούς του Κρίσιλα, και τις σελίδες, αλλά ακόμα τίποτα!!! Αν είναι δυνατόν, σε επόμενη έκδοση του Στεφανίδη, να γράφει τα ακριβώς αντίθετα, από αυτά που έγραφε στην αρχική! Μα τότε θα ήταν η ίδια η ιστορία του για γέλια!

Ψέματα επί ψεμάτων, ο Πεντηκοστιανός "Assos"  ή "Greekbiblos", για να καλυφθεί η απάτη. Και για χάρη της πρώτης απάτης, δεύτερη, και για να καλυφθεί και εκείνη η απάτη, άλλη, τρίτη απάτη!

Είναι θλιβερό να βλέπουμε που οδηγεί ο φανατισμός έναν άνθρωπο, όταν αυτός μπλέκεται στα δίχτυα μιας αίρεσης. Όταν μισεί την Εκκλησία του Χριστού τόσο πολύ, που για να δικαιολογήσει μια συκοφαντία εναντίον της, δεν διστάζει να δικαιολογεί τον συκοφάντη, δεν διστάζει να λέει σειρά εκούσιων ψεμάτων, δεν διστάζει να επιχειρεί τόσο εξώφθαλμες εξαπατήσεις, παρουσία τόσων παρατηρητών!

Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν τέτοιοι άνθρωποι, να ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί! Πώς είναι δυνατόν τέτοιοι άνθρωποι, να παρουσιάζονται στους άλλους, ως υποστηρικτές του Χριστού, Εκείνου, που είναι "η Αλήθεια", και να ψεύδονται τόσο ασύστολα, για να καλύψουν μια συκοφαντία εναντίον της Εκκλησίας Του.

Δεν διάβασαν άραγε, την Αποκάλυψη τι λέει γι' αυτούς; "τοις δε δειλοίς και απίστοις και εβδελυγμένοις και φονεύσι και πόρνοις και φαρμακοίς και ειδωλολάτραις και πάσι τοις ψευδέσι το μέρος αυτών εν τη λίμνη τη καιομένη εν πυρί και θείω, ό εστιν ο θάνατος ο δεύτερος." (Αποκάλυψις 21/κα΄ 8).

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 23-12-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 7-4-2005.

ΕΠΑΝΩ