Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά και Εορτές

Ο στόχος τής κλήσης τού Χριστιανού * Η πραγμάτωση τού "καθ' ομοίωσιν" με τις εντολές τού Χριστού * Περί υπακοής από τον γέροντα Σοφρώνιο * Ασκητική πορεία αναγέννησης * Μηνύματα από την Κυριακή της Τυροφάγου * Κυριακή τής Τυρινής

Η ωφέλεια τής υπακοής στο θέλημα τού Θεού

Ομιλία για την Κυριακή τής Τυροφάγου

Τού σεβ. Μητροπολίτη Πεισιδίας Σωτηρίου

 

Η Κυριακή προ της νηστείας της Μεγάλης Τεασσαρακοστής, είναι αφιερωμένη στο θλιβερό γεγονός της ανυπακοής του Αδάμ και της Εύας στην εντολήν του Θεού με συνέπεια να χάσουν την χαρά του Παραδείσου. (βλέπε Γένεσις κεφ.3ον).

Οι ύμνοι της Κυριακής αυτής, παρουσιάζουν τον Αδάμ και την Εύα να κάθονται έξω από τον Παράδεισο, να θρηνούν και να λένε: Αχ! Γιατί  να παρακούσουμε την θείαν εντολήν του Πλάστη μας! Μίαν εντολήν παρέβημεν  του Δεσπότου, και στερηθήκαμε όλα τα αγαθά που απολαμβάναμε στον Παράδεισο.

Στη συνέχεια, καθόλην την ιστορία της ανθρωπότητος βλέπουμε ότι όσοι  δεν υπάκουσαν στον Θεό πολύ ζημιώθηκαν (βλέπε Εβρ. 2,2). Άπειρα τα παραδείγματα.

Γι' αυτό ο Ορθόδοξος χριστιανός έχει ως πρωταρχική μέριμνά του να υπακούει στο θέλημα του Θεού. Και από την αρχή πρέπει να επισημάνουμε ότι συχνά το δικό μας θέλημα που προέρχεται από τον εγωισμό μας μας εμποδίζει στο να υπακούμε στο θέλημα του Θεού. Ο Κύριός  μας δίδαξε στην προσευχή μας να λέμε "γενηθήτω το θέλημά Σου". Εμείς όμως συνήθως  το αντιστρέφουμε και ζητούμε να γίνεται το δικό μας θέλημα.

Λέγει ο Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος: Υπακοή σημαίνει ενταφιασμός τής ιδικής μας θελήσεως και ανάστασις της ταπεινώσεως... Υπακοή σημαίνει αποξένωσις από την υποκρισία και από κάθε προσωπική επιθυμία.

Μα είναι  εύκολη η υπακοή;  θα διερωτηθεί κάποιος.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μας διαβεβαίωσε ότι το φορτίον των εντολών Του είναι ελαφρό, μπορούμε να το σηκώσουμε (βλ.Ματθ. 11,30). Ο γεμάτος αγάπη Κύριός μας θα μας φόρτωνε ποτέ με εντολές που δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε; Εξ άλλου αν σκεφθεί κανείς πόσο γλυκείς είναι οι καρποί της υπακοής με προθυμία και χαρά θα επιδιώκει  να υπακούει στον Φιλάνθρωπο Ουράνιο Πατέρα μας!

Λέγει πάλι ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: Ὅταν κάνεις υπακοή  προχωρείς στη ζωή σου ξέγνοιαστα· είσαι αμέριμνος για κάθε κίνδυνο στη ζωή αυτή· δεν φοβάσαι ούτε τον θάνατο· και κατά την Παγκόσμια Κρίση δεν θα σου ζητηθεί να απολογηθείς   και θα αξιωθείς να εισέλθεις  στη χαρά της Βασιλείας του Θεού.

Αλήθεια ποιός έζησε με υπακοή στον Θεό και δεν ωφελήθηκε; Ο Νώε που υπάκουσε στον Θεό, και κατασκεύασε την  κιβωτό (ενώ οι άνθρωποι τον ειρωνεύονταν που έφκιανε πλοίο στο βουνό) σώθηκε, ενώ εκείνοι πνίγηκαν! Ο Αβραάμ, που υπακούοντας στον Θεό, ήταν έτοιμος να προσφέρει θυσία τον υιόν του απήλαυσε δόξα και πλούτη ζηλευτά!  (βλέπε Γένεση 22:1–13) και τόσοι άλλοι ωφελήθηκαν από την υπακοή.

Και πώς μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα ποιό είναι το θέλημα του Θεού;

Η Αγία Γραφή και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας παρουσιάζουν το θέλημα του Θεού με τρόπο αυθεντικό. Βάσει αυτών η Ορθόδοξη Εκκλησία με τα κηρύγματα, την ανάλυση της Αγίας Γραφής, την Κατήχηση, με Ορθόδοξες εκδόσεις μας βοηθεί και να κατανοήσουμε σωστά, το πραγματικό θέλημα του Θεού. Για όποια, δε, απορία μάς δημιουργείται σε συγκεκριμένο θέμα απευθυνόμαστε στους πνευματικούς μας Ποιμένες: στον Επίσκοπο, στον Ιερέα μας, στον Πνευματικό μας καθοδηγό και ακολουθούμε τις οδηγίες του. Να ξέρουμε ότι ο πιστός χωρίς την επικοινωνία του με Πνευματικόν-Εξομολόγον Πατέρα δεν μπορεί να έχει πρόοδο στην πνευματική του ζωή. Αυτή είναι και η προτροπή του Αποστόλου Παύλου: "Να ακολουθείτε πιστά και να υπακούετε  στους  εκκλησιαστικούς σας ηγέτες. Γιατί αυτοί αγρυπνούν για την σωτηρία σας, επειδή θα δώσουν λόγο στον  Θεόν." (Εβρ. 13, 17).

Αδελφοί μου, να είμαστε απολύτως βέβαιοι  ότι αν αγαπούμε με την καρδιά μας τον Χριστό και προσπαθούμε πρόθυμα να υπακούμε στο δικό Του θέλημα και όχι στο δικό μας, θα είμαστε πραγματικά ευτυχείς, θα έχουμε πλούσια τη Χάρη Του και την ενίσχυσή Του και εδώ και στον ουρανό.

Δημιουργία αρχείου: 21-2-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 21-2-2018.

ΕΠΑΝΩ