Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Θρησκείες και Ανατολικές Θρησκείες

 

Σφαιρική Αντιληπτικότητα (Global Perceptiveness)

Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας

 

Αναδημοσίευση από: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=48E6F066-CEFE-40A0-A94C-CA59D0953BEC

 

 

 

1. Εισαγωγή

Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα συστήνεται ως μια «ολιστική μέθοδος διεύρυνσης της νοοτροπίας και αντίληψης»[1], «η πρώτη Ελληνική μέθοδος αυτοβελτίωσης[2], μια μέθοδος με «ασκήσεις για να βελτιώσουμε και τα τρία επίπεδα του είναι μας: το υλικό, το σώμα μας… την ψυχή μας… και το πνεύμα μας»[3]. Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα παρουσιάζεται ακόμα ως «η τέχνη της νέας συνείδησης»[4], «ένας τρόπος αναδιάταξης του συστήματος πεποιθήσεων»[5], μια μέθοδος «προσιτή στον καθένα, αρκεί αυτός να θέλει να εξερευνήσει το λαβύρινθο του μυαλού του»[6], μια μέθοδος που θα τον βοηθήσει «να αναδείξει τις καθαρές και ιδιαίτερες ποιότητες και ικανότητες που βρίσκονται καλά κρυμμένες μέσα του, επιτυγχάνοντας την εξέλιξη του Εαυτού του και τη βελτίωση της ζωής του».[7] Η μέθοδος -λένε- «απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων»[8] κλπ. Να τονιστεί εδώ ότι η μέθοδος απευθύνεται μεταξύ άλλων και σε «ολιστικούς και εναλλακτικούς θεραπευτές, όπως βιοσυντονιστές σώματος, βιοσυντονιστές χώρου, χειροπράκτες, ρεφλεξολόγους»[9], σε «δασκάλους ολιστικών-ενεργειακών συστημάτων» κ.α.

 

2. Οι ιδρυτές της μεθόδου

Ιδρυτές της μεθόδου είναι ο κύριος Ιωάννης Καρλαούζος και η σύζυγός του κυρία Μαρία Λεβέντη. Ο κύριος Καρλαούζος ξεκινά τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης και πριν τις ολοκληρώσει επιστρέφει στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Μόντρεαλ «με στόχο να εντρυφήσει στη μακροβιοτική του Μαχαρίσι». Το 1989 επισκέπτεται την Ταϊλάνδη, «όπου οδηγείται με στόχο την εμβάθυνση στηνινδουιστική φιλοσοφία»[10]. Η κυρία Μαρία Λεβέντη σπουδάζει ψυχιατρική και εκπαιδεύεται στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και την Εικαστική Ψυχοθεραπεία[11] (Art Therapy). Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές μεθόδους «ψυχοθεραπείας» και με αυτήν έχει ασχοληθεί και η Miviludes (Διϋπουργική Επιτροπή Επαγρύπνησης και Αγώνα εναντίον των Σεκτών). Το 2013 κυκλοφορεί το βιβλίο της «Φαντασία, η μεγάλη Diva».

Οι εμπνευστές της μεθόδου δηλώνουν ότι μελέτησαν τα Ελευσίνια Μυστήρια[12], τον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα, την «ιερή γεωμετρία», τη συγκριτική θρησκειολογία και, ότι βασιζόμενοι σε αυτές τις πηγές, ανέπτυξαν μια «μέθοδο διεύρυνσης της αντίληψης» με «εξειδικευμένές “ασκήσεις εκγύμνασης” του νου»[13]. Η μέθοδος, επισημαίνουν, βασίζεται στην «αποκωδικοποίηση των παγκόσμιων αρχετυπικών συμβόλων». Το 2008 ιδρύουν τη «Σφαιρική Αντιληπτικότητα Ε.Π.Ε.», στην οποία διδάσκουν τη μέθοδο σε αυτοτελή ή ετήσια σεμινάρια. Η πλήρης φοίτηση διαρκεί 8 έτη και μαθητεύοντας στη σχολή αποκαλύπτεις, λένε, «τα μυστικά που κρύβονται μέσα σου και είναι καταγεγραμμένα στα κύτταρά σου»[14].

 

3. Ελευσίνια Μυστήρια και άλλα

Ένα από τα βίντεό τους στο Διαδίκτυο φέρει τον τίτλο «Ελευσίνιον Ήμαρ». Το βίντεο έχει τίτλο που παραπέμπει στην αρχαιολατρία, εικόνες που δηλώνουν την πίστη στη μετεμψύχωση[15], ενώ η μουσική υπόκρουση, όπως αναγράφεται στην περιγραφή, είναι μουσική διαλογισμού. Στο τέλος, προβάλλεται το σύμβολο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ο οκταπέταλος ρόδακας. Το σύμβολο αυτό «αποτελείται από δύο σειρές οκτώ πετάλων, συμβολίζοντας δύο ήλιους-πνευματικές οντότητες, εννοώντας την εναρμόνιση στο κέντρο όλων των συμπαντικών δυνάμεων»[16]. Σε άλλο βίντεό τους, που απευθύνεται στους νέους, με τίτλο «9 Μούσες», ακούμε για «Ελληνική συμπαντική ενέργεια» και για «δόνηση των ήχων». Η λεγόμενη συμπαντική ενέργεια και η δόνηση των ήχων που θεωρείται ότι ενεργοποιεί τα τσάκρας είναι φράσεις που συναντούμε συχνά σε αποκρυφιστικά κείμενα. Αλλού, σε ομιλία της κυρίας Λεβέντη, ακούμε ότι «οι Έλληνες έχουν στο αίμα τους το Ελληνικό γονίδιο, το ιχώρ, που ακόμα είναι σε λήθαργο»[17]. Ιχώρ σημαίνει «ο χυμός ο ρέων εις τας φλέβας των θεών». Ακούμε, επίσης, για τον άνθρωπο «που μπορεί, όντας ένσαρκος, να φτάσει στη φώτιση… ακολουθώντας τους συμπαντικούς νόμους περί δικαιοσύνης».

Σε άρθρο της κυρίας Λεβέντη με τίτλο «Ελευσίνια Μυστήρια και Ψυχοθεραπεία- Σχέσεις και Προεκτάσεις» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ»[18] διαβάζουμε για τη σύνδεση της ψυχοθεραπείας με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Υπενθυμίζουμε ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια ξεκίνησαν ως μυστηριακή λατρεία της χθόνιας «θεάς» Δήμητρας, περιελάμβαναν «σεμνά όργια» (sic), καθαρμούς, θυσίες, μυήσεις και αποκρυφιστικά τελετουργικά. Διαβάζουμε στο άρθρο της κυρίας Λεβέντη: «Κάθε Ελευσίνιος, όπως η γράφουσα, είτε το γνωρίζει, είτε όχι, είναι συνδεδεμένος με τα Ελευσίνια μυστήρια… Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτήν την σύνδεση …ενδεχομένως να θεωρήσουμε την ψυχοθεραπεία ως ένα τμήμα των Ελευσινίων μυστηρίων…Αν όμως προσπαθήσουμε να κάνουμε την σύνδεση από το Γ΄ επίπεδο -το κρυπτόν…- ουσιαστικά αποδεχόμαστε ισότιμα την ένωση των δυο [δηλαδή της ψυχοθεραπείας με τα Ελευσίνια Μυστήρια] με στόχο την δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Έτσι λειτουργούν άλλωστε και οι δημιουργικές δυνάμεις του σύμπαντος». Στο κείμενο αυτό, διαβάζουμε ακόμα, τον ορισμό του κόσμου. «Ορίζουμε ως κόσμο όλες τις δημιουργικές συμπαντικές δυνάμεις, τις εκδηλώσεις τους καθώς και τα πεδία στα οποία εκδηλώνονται». Ο κόσμος, δηλαδή, δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά είναι η ένωση συμπαντικών δυνάμεων που εκδηλώνονται – αυτό αποτελεί ξεκάθαρα διδασκαλία του αποκρυφισμού και έρχεται σε σύγκρουση με την Ορθόδοξη Χριστιανική θεώρηση. Επίσης, γράφει η κυρία Λεβέντη: «υπάρχουν και τώρα κάποιοι σύγχρονοι οι οποίοι προσπαθούν να κρίνουν την υπερσυνείδηση του τότε, του τώρα και του πάντα χρησιμοποιώντας μόνο το 20% των δυνατοτήτων της υπάρξεώς τους, τόσο είναι βάσει των ειδικών το ποσοστό που αντιστοιχεί στο συνειδητό (sic), εάν το χρησιμοποιούν και αυτό. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει με τι τα βάζουν! Διότι μπορεί να μην υπάρχουν υλικές αποδείξεις στο παρόν για τις δημιουργικές δυνάμεις του σύμπαντος και για το πώς αυτές λειτουργούν, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία όμως ότι οι Ελευσίνιοι μύστες τις γνώριζαν, τις λειτουργούσαν και προσπαθούσαν να τις διδάξουν και στον απλό κόσμο… έτσι ώστε κάποιοι ικανοί να μπορέσουν να συνδεθούν και με τις ίδιες τις συμπαντικές ενέργειες»[19]!

 

4. Συνοπτική παρουσίαση της μεθόδου

Οι εμπνευστές της μεθόδου «με αφετηρία πάντα την Ελευσίνα έχουν βαδίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αναζητώντας τις παγκόσμιες αλήθειες»[20]. Με την πίστη ότι οι αρχαίοι Έλληνες «χρησιμοποιούσαν γεωμετρικά σχήματα και αριθμούς για να βοηθήσουν το πνεύμα τους να ανυψωθεί σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης… ξεκίνησ[αν] να διαμορφώνουν τις βασικές αρχές της μεθόδου της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας»[21], η οποία βασίζεται στην «αποκωδικοποίηση των [παγκόσμιων αρχετυπικών] συμβόλων και τη σχέση τους με την σύγχρονη συνείδηση»[22]. Τονίζουν μάλιστα ότι «τα γεωμετρικά σχήματα εμπεριέχουν μορφή νοημοσύνης, είναι μια μορφής έλλογα όντα»[23]. Να πώς παρουσιάζουν τη μέθοδό τους: «Ο άνθρωπος…δυστυχώς χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό μέρος από τις ικανότητες του εγκεφάλου του. Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα σε βοηθάει ναανακαλύψεις τις δυνατότητές σου και σε μαθαίνει τον τρόπο πώς να τις χρησιμοποιήσεις τόσο υπέρ σου όσο και υπέρ του γενικότερου καλού. Για το σκοπό αυτό θέσπισε 3 κλειδιά: 1ο Οκτώ διαστάσεις Αντίληψης Εαυτού

2ο Εικονοποίηση

3ο Εμπνευσμένη Γεωμετρία

…Το 8 είναι ένα παγκόσμιο αρχετυπικό σύμβολο

8 τα Πέταλα του Ρόδακα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, 8 τα Πέταλα του Λωτού, 8 οι κίονες του Ταοϊσμού για το Πλήρες Σύστημα Αυτοΐασης»[24], «οκτώ είναι τα βήματα της φώτισης του Βούδα...οκτώ τα μυστικά των Αθανάτων στην Κινέζικη μυθολογία»[25].

Επίσης, σχετικά με το 3ο κλειδί της μεθόδου, την παρουσιαζόμενη ως «εμπνευσμένη γεωμετρία», διατείνονται τα εξής: «Με πολύ απλό και ασφαλή τρόπο ο ασκούμενος καλείται να εστιάσει την προσοχή του σε ένα γεωμετρικό σχήμα και να προσπαθήσει να «επικοινωνήσει» μαζί του… Αν περάσει κάποιος την προσοχή του μέσα από ένακυκλικό σχήμα, προσεγγίζει τη γαλήνη και τη νιρβάνα[26]». Έτσι «υλοποιεί όσεςεπιθυμίες μέχρι τώρα δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει».[27] Αρκεί κανείς «να θέλει ναανακαλύψει την προσωπική του αλήθεια και να είναι διατεθειμένος να την κάνει πραγματικότητα»[28].

 

5. Το αποκρυφιστικό υπόβαθρο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το αποκρυφιστικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται η Σφαιρική Αντιληπτικότητα θα παραθέσουμε και άλλα, πιο χτυπητά, στοιχεία. Καταρχάς, κατά το έτος 2013 η ομάδα συμμετείχε με περίπτερο ή και με ομιλίες στα δύο φεστιβάλ «θεραπειών» «Therapy Planet Festivals», στο «Φεστιβάλ Αστρολογίας και Ευεξίας» και σε φεστιβάλ με γιόγκα, πολεμικές τέχνες κλπ («Body in Balance»). Επίσης, μετείχε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ρέικι.

Το βίντεο που έχουν αναρτήσει στο Facebook, με τίτλο «The Sun᾽s Gate through Music-Global Perceptiveness» («Η Πύλη του Ήλιου διαμέσου της Μουσικής-Σφαιρική Αντιληπτικότητα») είναι γεμάτο με εικόνες που συναντούμε σε έντυπα και βίντεο των ομάδων της «Νέας Εποχής». Οι εικόνες αυτές συνοδεύονται από τραγούδι με τα λόγια «Έρχονται οι μέρες του φωτός. Μια εποχή τελειώνει». Σε άλλο βίντεό τους κάνουν λόγο για την «έλευση νέων ενεργειών στη γη». Στο βίντεο αυτό, το οποίο μάλιστα αποτελεί και εταιρική παρουσίασή τους, ακούμε και διαβάζουμε «η επικείμενη ευθυγράμμιση της Γης με το κέντρο του Γαλαξία μας θα φέρει ισχυρές, νέες ενέργειες στη Γη. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα να κάνει τη μετάβαση σε αυτή τη νέα κατάσταση…Αν καταφέρεις να απελευθερώσεις τη συνείδησή σου… τότε μπορείς να γίνεις μέρος της Συμπαντικής Αλήθειας».[29] Αυτά τα περί «επικείμενης ευθυγράμμισης της Γης με το κέντρο του Γαλαξία» δεν ευσταθούν επιστημονικά, μάλιστα έχουν διαψευσθεί από τη ΝΑΣΑ, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούνται κατά κόρον από αποκρυφιστικές ομάδες, η δε «έλευση νέων ενεργειών» είναι συχνή διδασκαλία ομάδων που κινούνται στο χώρο του πνευματισμού[30].

Στα σεμινάριά τους κάνουν λόγο για «θετικές σκέψεις [που] μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία» [31] και μας λένε ότι με την ενέργειά μας θα υλοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε μέσω φαντασίας. «Μοναδικές ιδέες και πρωτότυπα όνειρα που περιμένουν εσένα να τα προσεγγίσεις και να τα “υλοποιήσεις“…Διότι ήδη υπάρχουν, άυλα, στα δωμάτια της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Εσύ θα βάλεις την ενέργειά σου για να τους δώσεις υλική υπόσταση. Είναι εκεί και σε περιμένουν. Μόνον όμως, αν έχεις μπει στη διαδικασία να “απολυμανθείς“ απ᾽ τα ψυχικά σου απόβλητα!...Απαλλάξου λοιπόν απ᾽ ό,τι σε βαραίνει, σε μολύνει, σ΄ απομακρύνει απ᾽ την χαρά…»[32]. Ακόμα, στην ιστοσελίδα τους διαβάζουμε ότι «το Νερό έχει μνήμη και συνείδηση» και για τα «κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα… τα οποία προκαλούνται από τις αρνητικές σκέψεις και παράγουν αρνητικές συμπεριφορές ή αποτελέσματα μειώνοντας το σθένος μας (α-σθένεια)… Ας σκεφτούμε τι καταγράφεται στο περιβάλλον -στον πλανήτη μέσω του νερού όταν εκπέμπουμε αρνητισμό»[33]. Και ως λύση προτείνονται: α) τα θετικά μηνύματα- «Επικοινωνώντας θετικά μηνύματα δημιουργούμε πραγματικότητες στο περιβάλλον μας και στις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, που μας γεμίζουν με ευτυχία»[34] και β) η «γαλούχηση μιας θετικής εικόνας του εαυτού», ώστε να μετατραπεί «κάθε ψυχικό απόβλητο σε θετικό, καθαρό φως»[35]. Όλα αυτά όμως ακυρώνουν την έννοια της αποτυχίας, της αστοχίας, της αμαρτίας διότι αυτά είναι αρνητικά και άρα πρέπει να μην τα σκεφτόμαστε. Έτσι η διδασκαλία περί «θετικής σκέψης» οδηγεί στην ακύρωση της μετανοίας και συνεπώς έχει επικίνδυνες σωτηριολογικές συνέπειες. Και φυσικά η πίστη ότι μέσω «θετικής σκέψης» θα επηρεαστεί η πραγματικότητα εντάσσεται στο χώρο του αποκρυφισμού.

Το 2011 έκανε την εμφάνισή της η «Φωτοανέλιξις» η οποία κάνει «βιοσυντονισμούς χώρων με τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας»[36]. Η «Φωτοανέλιξις» έχει την ίδια έδρα με την Σχολή Σφαιρικής Αντιληπτικότητας[37] και διαφημίζει ότι «εφαρμόζει υπηρεσίες Βιοσυντονισμού που βασίζονται στη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας με στόχο τον εντοπισμό δυσαρμονιών και την αποκατάσταση της ισορροπίας στους χώρους… Ο Βιοσυντονισμός είναι μέθοδος εξισορρόπησης και κάθαρσης του χώρου από τιςαρνητικές ενέργειες που υπάρχουν σ᾽ αυτόν…Αποκαθιστά την ενεργειακή ροή στο χώρο, μετατρέποντάς την σε πηγή θετικής ενέργειας, εσωτερικής ισορροπίας και αρμονίας»[38]. Στον Οδηγό Σπουδών τους διαβάζουμε ότι κάνουν «κάθαρση οντοποιημένων εμποδίων» με βιοσυντονισμό και ασκήσεις εμπνευσμένης γεωμετρίας[39].

Το Σεπτέμβριο 2011 διοργάνωσαν σεμινάριο για την «τέχνη της αναπνοής»[40]. Τα σεμινάρια με αυτό τον τίτλο συνήθως επικεντρώνονται σε ανατολικοθρησκευτικές και αποκρυφιστικές πρακτικές. Τον Ιούνιο του 2012 διοργάνωσαν το 6ο ετήσιο Καλοκαιρινό Σεμινάριο Σφαιρικής Αντιληπτικότητας που είχε τον τίτλο «Πώς μπορούμε ενισχύοντας την Αγάπη μας να ανοίξουμε την Πύλη του Ήλιου». Εντύπωση προκαλεί η εκτενής χρήση αποκρυφιστικής ορολογίας στο εν λόγω σεμινάριο και γενικότερα στα κείμενά τους. Διαβάζουμε από την περιγραφή του Σεμιναρίου: «Εμείς επιλέγουμε να μιλήσουμε για την καθαρή ενέργεια της Αγάπης και πώς, ενισχύοντάς την, μπορούμε να έλξουμε νέες εξελίξεις. Τι είναι όμως αυτή η ενέργεια και πώς μπορεί να συνδέεται με την έντονη ηλιακή δραστηριότητα, που παρατηρείται στις μέρες μας;…Τι είναι η πύλη του Ήλιου και ποιος ο ρόλος της στη συνειδησιακή μετάβαση του πλανήτη; Πώς μπορούμε μέσω της αγάπης να συμμετέχουμε στη διάνοιξη αυτής της πύλης;»[41]. ´Αλλα παραδείγματα αποκρυφιστικής ορολογίας: «Μετακινείς το σώμα σου κάνοντας βήματα εν δράσει, δηλαδή κάνεις πράξη και γειώνεις την έμπνευση σου»[42] - «Μέσω των γεωμετρικών σχημάτων εντοπίζουμε αυτό που μας μπλοκάρει και μας δημιουργεί πρόβλημα και μπορούμε να το “καθαρίσουμε“»[43].

Στο βιβλίο τους «ΦΑΝΤΑΣΙΑ- η μεγάλη Diva» διαβάζουμε ξεκάθαρη αποκρυφιστική, ανατολικοθρησκευτική διδασκαλία για την κουνταλίνι και τα «ενεργειακά κέντρα». «Η κουνταλίνι είναι μια ενεργειακή δομή, η οποία βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης…Για να την ενεργοποιήσει κάποιος πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από ειδικές ασκήσεις. Αν κατορθώσει κανείς να αφυπνίσει την κουνταλίνι του, περνάει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας»[44]. Σε διάφορες σελίδες του βιβλίου υπάρχει ανάλυση της εξωχριστιανικής δοξασίας περί «ενεργειακών κέντρων»[45] (και με εικόνες) και μάλιστα συνδυασμένης με τη θεωρία της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας. Επίσης γίνεται λόγος για την εξωαισθητηριακή αντίληψη (ESP)[46], η οποία αποτελεί βασική διδασκαλία της παραψυχολογίας. Σύμφωνα με το «Λεξικό των Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων» του Irving Hexham, οι ισχυρισμοί περί εξωαισθητηριακής αντίληψης «έχουν δύο προβλήματα: 1. σαφώς παραβιάζουν τους γνωστούς νόμους της σύγχρονης επιστήμης και 2. γίνονται σε συνάρτηση με αλλόκοτες θεολογίες που προέρχονται από γιογκικές θρησκείες και τον πνευματισμό και στερούνται οποιασδήποτε λογικής εξήγησης»[47]. Το βιβλίο περιέχει ασκήσεις καθοδηγούμενης φαντασίας/οραματισμού[48], μαζί μάλιστα με τη συμβουλή να τελεστούν με τις παλάμες των χεριών «στραμμένες προς τα πάνω»[49], κοιτάζοντας προς την ανατολή και με τη σπονδυλική στήλη όρθια, διότι, λένε, η σπονδυλική στήλη «λειτουργεί ως κεραία [και] πρέπει να έχει κατεύθυνση προς τον ουρανό»[50]. Όλα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για απλές «νοητικές ασκήσεις ή ασκήσεις φαντασίας», όπως ισχυρίζονται.

 

6. Σύνδεση με τον πνευματισμό

Μελετώντας τον οδηγό σπουδών τους[51] διαπιστώνουμε ότι το δεύτερο κλειδί της μεθόδου, αυτό που ονομάζουν «εικονοποίηση» δεν είναι τίποτε άλλο από οραματισμός, το γνωστό visualization. Εξάλλου, οι ίδιοι το γράφουν στην Αγγλική έκδοση του οδηγού τους, χρησιμοποιούν δηλαδή τον όρο visualization. Στον οδηγό διαβάζουμε για «ενεργειακά κέντρα»[52], για «ενεργειακούς τόπους»[53], για τον εαυτό σου που «είναι μέρος ενός συνόλου ανώτερης συνείδησης»[54] και ότι «ανακαλύπτεις οχήματα μεταφοράς συνείδησης σε ανώτερα πεδία γνώσης»[55]. Στη Σχολή Σφαιρικής Αντιληπτικότητας «μαθαίνεις ναευθυγραμμίζεις το υλικό-ψυχικό-πνευματικό επίπεδο του είναι σου με τη δράση του ως πολυδιαστασιακού όντος-μέρους του όλου»[56], «μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τιςπεριοριστικές ενέργειες και να τις μετασχηματίζεις σε δημιουργικές δονήσεις, που συντονίζονται με τη συμπαντική αρμονία και ισορροπία»[57], μαθαίνεις να «επαναπρογραμματίζεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη»[58]. Οι μαθητευόμενοι στη Σχολή περνούν και από «σεμινάριο εξισορρόπησης και εναρμόνισης των 5 στοιχείων». Διαβάζουμε πάλι στον οδηγό σπουδών τους: «στο σεμινάριο εξισορρόπησης και εναρμόνισης των πέντε (5) στοιχείων, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις βιωματικά τη δημιουργική ενέργεια του αέρα, της φωτιάς, του νερού, του μετάλλου και του αιθέρα και να μάθεις τα μυστικά της αέναης χρησιμότητάς τους. Το σεμινάριο αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Το κάθε επίπεδο δίδεται διαδοχικά σε περίοδο τεσσάρων (4) μηνών»[59]. Και υπάρχει και σεμινάριο «ενεργοποίησης της δύναμης του πυρός» «με μια ειδική άσκησης εμπνευσμένης γεωμετρίας, που δίδεται μόνο από τους εμπνευστές της μεθόδου»[60]. Ο εξωχριστιανικός προσανατολισμός εδώ είναι σαφής.

Μετά από όλα αυτά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στη Σχολή Σφαιρικής Αντιληπτικότητας διδάσκουν ρέικι μάστερς[61]· μάλιστα η σύνδεση με τον «οδηγό» και η αναβάθμιση «οδηγού» που γράφουν ότι κάνουν, γίνεται «κατόπιν εισήγησης» του ρέικι μάστερ[62]. Επομένως, δεν μιλούμε μόνο για χρήση ορολογίας αποκρυφισμού, μιλούμε για πρακτικές channelling, δηλαδή πνευματισμού. Ή, όπως το περιγράφει δασκάλα της μεθόδου που διδάσκει στη σχολή, «o θεραπευτής είναι κανάλι της ενέργειαςη οποία περνάει μέσα από αυτόν για να φτάσει στο θεραπευόμενο»[63]. Δάσκαλοι μάλιστα της Σχολής έχουν ανοίξει παρακείμενο κέντρο με το όνομα «ΑΕΝΑΗ ΡΟΗ», στο οποίο διαφημίζουν ότι παρέχουν «υπηρεσίες βασισμένες στην πρωτοποριακή μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας» και διδάσκουν «Reiki Νέας Συνείδησης- Εξισορρόπηση και Εναρμόνιση μέσω των 5 στοιχείων-Εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων- Light Beamer Pen (Χρωμοβελονισμό) - Ολιστικό Μασάζ και Shiatsu- Αναβαθμίσεις Reiki Master- Σύνδεση με οδηγό»[64] κ.α. «Ο στόχος μας», λένε «είναι ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση να γίνει ο Θεραπευτής της Νέας Συνείδησης ώστε να προσφέρει εξισορρόπηση και ίαση στην ουσία της δυσαρμονίας στον άνθρωπο».[65]

Πρέπει να τονιστεί ότι τα «κανάλια», μέσα από τις γνωστές δαιμονικές πρακτικές, κάνουν πνευματιστικές «αποκαλύψεις» και για τη σφαιρική αντιληπτικότητα. Λέει το «κανάλι»: «Είναι υπέροχο που βρίσκομαι ανάμεσά σας, είναι υπέροχο που σας αγκαλιάζω με την ενέργειά μου. Είναι υπέροχο που όλο αυτό το νιώθετε στο άλλο επίπεδο, που ονομάζεται σφαιρική αντιληπτικότητα»[66]. Σε άλλο channelling από τα Εργαστήρια Ανάληψης, λέει ο «Διδάσκαλος Sananda»: «Μέσα από την κρυσταλλική δόνηση τηςσφαιρικής αντιληπτικότητας, η Τρίτη διδασκαλία των ´Αλφα και Ωμέγα από την Συνομοσπονδία του Φωτός»[67]. Και σε άλλο channelling: «Μείνετε εκεί καθώς οι κωδικοποιήσεις που λαμβάνετε τώρα είναι οι κωδικοποιήσεις που θα αλλάξουν την ίδια την ουσία όλων όσων συνδέονται με μια σφαιρική αντιληπτικότητα για αυτό που ονομάζεται Γη, ανθρώπους της Γης και βασίλεια της Γης. Δια μέσου της συμπαντικής αποκεκαλυμμένης γνώσης Αγάπης Σοφίας, ομίλησα αληθώς -Διδάσκαλος Sananda»[68] κτλ.

 

7. Ερώτηση

Τα 8 έτη σπουδών στη Σχολή Σφαιρικής Αντιληπτικότητας οδηγούν άραγε σε «πνευματική ελευθερία»[69], όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι; Ή μήπως οδηγούν σε πνευματική δουλεία; Ακούστε τι γράφουν στην ιστοσελίδα τους. «Ως ασκούμενος του 8ου έτους καλείσαι να διαχειριστείς όλη την 7ετή γνώση και εμπειρία που έχεις αποκομίσει. Είναι το έτος όπου οι συνειδητοποιήσεις πέφτουν βροχή. Μαζί τους, πέφτουν και οι μάσκες! Σ᾽ αυτό το επίπεδο πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου και στους άλλους, ότι “η αλαζονεία της ταπεινοφροσύνης”, μόνο να σε αγγίξει μπορεί και όχι να σε λερώσει!»[70] Το πόσο συγκρούονται τα προαναφερθέντα με την Ορθόδοξη θεώρηση, πίστη και ζωή θα πρέπει να έγινε σαφές.

 

8. Η εξάπλωση της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας

Σεμινάρια και δωρεάν εισαγωγικές ομιλίες Σφαιρικής Αντιλήψεις γίνονται ανά τακτά διαστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής -μεταξύ των οποίων και στη Γλυφάδα- και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η σχολή έχει και τμήματα για παιδιά και εφήβους και βιωματικά δωρεάν σεμινάρια γίνονται σε διάφορες πόλεις και για παιδιά Δημοτικού. Η μέθοδος προβάλλεται από την τηλεόραση, από εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, από διάφορα περιοδικά και ιστοσελίδες, κάποιες εκ των οποίων απευθύνονται και σε γονείς, και από το Facebook. Ακόμα, διοργανώνονται εκστρατείες με τίτλο «Δε δημιουργώ Ψυχικά Απόβλητα», όπου μέλη του «Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Σφαιρική Αντιληπτικότητα» ντυμένα με στολές πλησιάζουν τους περαστικούς και τους γνωρίζουν τη μέθοδο, ζητώντας τους να ρίξουν σε ένα κουτί τα αρνητικά τους συναισθήματα και έτσι να απαλλαγούν από αυτά. Επίσης, μαθαίνουμε ότι σε κάποια περιοχή της Αττικής έγινε προσπάθεια προσέγγισης και πιστών Χριστιανών.

 

9. Εν κατακλείδι

Η μέθοδος της «Σφαιρικής Αντιληπτικότητας» κινείται στο χώρο του αποκρυφισμού και είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή. Ως εκ τούτου, η Ιερά Μητρόπολις συνιστά στους πιστούς Χριστιανούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμμετοχή στα σεμινάρια και στις εκδηλώσεις της «Σφαιρικής Αντιληπτικότητας».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

  

Παραπομπές


[1]. http://www.sferiki.gr/c/document_library/get_file?uuid=1fcaae29-0bb0-43e9-a83f-e85fc002d5e8&groupId=53402

[2]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/idea

[3]. από βίντεό τους

[4]. Μαρία Λεβέντη, Φαντασία-Η μεγάλη Diva, Xρυσαλλίδα, 2013, σελ. 48

[5]. ένθ. ανωτ., σελ. 108

[6]. ένθ.ανωτ., σελ 16

[7]. http://festival.therapyplanet.gr/f2c0/38-festival-28-04-2013/seminars/lectures/psychotherapy-consulting/237-sferiki-antiliptikothta-h-proth-elliniki-methodos-autoveltivsis-ena-radevou-me-ton-eayto-soy

[8]. Συνέντευξη των ιδρυτών της μεθόδου, στην Κυριακάτικη Αυριανή, 9 Οκτωβρίου 2011

[9]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/implementor

[10]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/yoannis_karlaouzos

[11]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/maria_leventi

[12]. Έθνος, 15/1/12

[13]. Συνέντευξη των ιδρυτών της μεθόδου, στην Κυριακάτικη Αυριανή, 9 Οκτωβρίου 2011

[14]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/school

[15]. «Κι αν καώ, θα αναγεννηθώ από τις στάχτες μου. ´Αλλωστε, οι δικές μου στάχτες είναι από χρώμα κι έχουν κι ευωδία, μελωδική ευωδία Ελευσινιακού ρόδου».

[16]. λυκώρεια

[17]. από ομιλία της κυρίας Λεβέντη, την Πρωτοχρονιά 2012

[18]. ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ, Ιούνιος 2006

[19]. οι υπογραμμίσεις δικές μας

[20]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/journeys (οι υπογραμμίσεις είναι δικές τους)

[21]. από ομιλία Λεβέντη-Καρλαούζου με τίτλο «Εμπνευσμένη Γεωμετρία για Δημιουργικές Πραγματικότητες»

[22]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/journeys

[23]. http://www.facebook.com/notes/global-perceptiveness

[24]. από βίντεο τους (Γνώρισε τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας μέσα σε 5 λεπτά)

[25]. Μαρία Λεβέντη, Φαντασία-Η μεγάλη Diva, ένθ.ανωτ., σελ.18

[26]. από βίντεό τους, όλες οι υπογραμμίσεις είναι δικές τους

[27]. ένθ.ανωτ.

[28]. ένθ. ανωτ.

[29]. Global Perceptiveness Corporate Presentation

[30]. πχ ομάδα «ΚΡΥΩΝ», «Πανεπιστήμιο των Αγγέλων»

[31]. http://www.sferiki.gr/web//sferiki/press/-/journal_content/56_INSTANCE_WFc5/53402/84129

[32]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/85425

[33]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/82046

[34]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/82046

[35]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/80747 (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

[36]. Από διαφημιστικό έντυπό τους

[37]. Ερμού 88, Ελευσίνα

[38]. https://el-gr.facebook.com/Fotoanelixis/info?activecategory (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

[39]. Οδηγός Ετήσιου Κύκλου Σεμιναρίων, σελ. 23

[40]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/84082

[41]. http://www.facebook.com/events/415118698528125/ (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

[42]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/blog/-/discussions/84082

[43]. http://www.facebook.com/notes/global-perceptiveness

[44]. Μαρία Λεβέντη, Φαντασία-Η μεγάλη Diva, ένθ.ανωτ., σελ. 38 (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

[45]. ένθ. ανωτ.,σελ. 37-39, 52-53

[46]. ένθ.ανωτ., σελ. 42

[47]. Irving Hexham, Pocket Dictionary of New Religious Movements, σελ. 46

[48]. ένθ. ανωτ., σελ. 74-76, σελ. 118-122

[49]. ένθ.ανωτ., σελ. 119

[50]. ένθ.ανωτ., σελ. 118

[51]. Οδηγός Ετήσιου Κύκλου Σεμιναρίων

[52]. σελ. 18

[53]. σελ. 24

[54]. σελ. 8

[55]. σελ. 12

[56]. σελ.16

[57]. σελ. 14

[58]. σελ.10

[59]. σελ. 20

[60]. σελ.9, 23

[61]. Θωμάς Φύλιος, Ελένη Κεραμάρη

[62]. «κατόπιν εισήγησης του κ. Θωμά Φύλιου», σελ. 5, σελ.7

[63]. http://www.facebook.com/aenairoi

[64]. από έντυπό τους

[65]. http://www.facebook.com/aenairoi (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

[66]. http://www.angelicreiki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=394&Itemid=346

[67]. http://www.angelshouse.eu/diaylismos-Channeling/3i-didaskalia-a-o

[68]. http://www.angelicreiki.eu/diaylismos-Channeling/i-polydiastasiaki-mantala-tis-neas-gis

[69]. από έντυπό τους

[70]. http://www.sferiki.gr/web/sferiki/school

Δημιουργία αρχείου: 20-12-2013.

Τελευταία ενημέρωση: 20-12-2013.

ΕΠΑΝΩ