Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιθέσεις και Θρησκείες

90.000 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν το 2018 παγκοσμίως * Μεσογαίας Νικόλαος: Η Εκκλησία σήμερα βρίσκεται σε ύπουλο διωγμό * Η αύξηση τών Χριστιανών εν μέσω διωγμών * Θρησκεία και βία

Στατιστικές για τα κρούσματα βίας σε χώρους λατρείας στην Ελλάδα το 2018

Οι Χριστιανοί είναι οι περισσότερο διωκόμενοι με συντριπτική διαφορά

 

Πηγή: in.gr 19 Δεκεμβρίου 2019.

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

 

Κατά 6% αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι βανδαλισμοί, οι διαρρήξεις, οι ιεροσυλίες και οι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα.

 

Τα 564 περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τη στιγμή που παρουσίασαν αύξηση και τα περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2018 και δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων συνολικά, για το έτος 2018 κατεγράφησαν πεντακόσια ενενήντα ένα (591) περιστατικά (αύξηση σε σχέση με τα περιστατικά που κατεγράφησαν το 2017 κατά 6%) εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

• Χριστιανισμός: Πεντακόσια εξήντα εννέα (569) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια εξήντα τέσσερα (564) περιστατικά (δηλαδή το 95% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία, πέραν του κατά περίπτωση ειδικότερου ποινικού τους χαρακτηρισμού, φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του απροειδοποίητου τρομοκρατικού χτυπήματος της 27ης Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων -παρά το ότι οι τρομοκράτες επιδίωκαν -σύμφωνα με την σχετική ανάληψη ευθύνης- μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται τρομοκρατική επίθεση σε θρησκευτικό χώρο με διακηρυγμένο σκοπό την πρόκληση νεκρών και αξίζει να τονιστεί ότι αυτή η επίθεση στράφηκε εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας,

•           ένα (1) περιστατικό αφορά στην (Ρωμαιο-)Καθολική Εκκλησία,

•           τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

•           Ιουδαϊσμός: Είκοσι (20) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα (το 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή υπάρχει αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017).

•           Μουσουλμανισμός: Δύο (2) περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ:

•           α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

•           β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια,

•           γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα,

•           δ) των εξιχνιασθέντων (38%) και μη εξιχνιασθέντων (62%) περιστατικών.

«Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΤΗ ΒΙΑ, ΣΤΑ FAKE NEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ»

«Η Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα είναι μια καταγραφή κάθε είδους πράξεων που, τελικά, στοχεύουν τη θρησκευτική ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική ενότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι μια αναγκαία καταγραφή για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν έχει μόνο φίλους αλλά και εχθρούς. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η θρησκευτική ελευθερία, όπως και γενικότερα η ελευθερία, δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση αλλά ένας διαρκής αγώνας ενάντια στην ανασφάλεια, στη βία, στα fake news και στον φανατισμό», σημειώνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος μεταξύ μιας πλειοψηφίας και διαφόρων μειοψηφιών. Είναι η ίδια η βάση του πολιτισμού μας, η sine qua non προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία όλων των πολιτών».

Δημιουργία αρχείου: 24-12-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 24-12-2019.

ΕΠΑΝΩ