Ελληνικός Παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά

Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Νέο Φως

Η προφητεία τού Ιησού Χριστού για τη γενιά τού 70 μ.Χ. // Η γενεά του 1914 και η πόρτα που ανοιγοκλείνει // Αλλαγή του 1914 και Προεκτάσεις

Η Εταιρία Σκοπιά και ‘Αυτή η Γενεά’

Οι εκλάμψεις (σκοτεινού) "φωτός" της Σκοπιάς στην ιστορία της για τη "γενεά αύτη"

Μετά από όλες αυτές τις αλλαγές, από το "μαύρο" στο "άσπρο" και πάλι στο "μαύρο", το "Κυβερνών Σώμα" τής προχειρότητας και τής ανευθυνότητας τής Σκοπιάς, δίνει "νέο φως" και με θρασύτητα το αποδίδει και πάλι στο... Άγιο Πνεύμα, δίνοντας και πάλι ψευδο-προφητική χροιά στη νέα της πρόβλεψη, που θα της δώσει περιθώριο άλλον ένα αιώνα στις ψευδοπροφητείες της για το τέλος.

*Το άρθρο έχει μεταφρασθεί στα Ελληνικά από τα Αγγλικά στο μεγαλύτερο μέρος του, και έχουμε μεταφράσει κάποιες παραθέσεις μας, από τις Αγγλικές εκδόσεις της Σκοπιάς. Αυτό σημαίνει, ότι οι παλαιότερες εκδόσεις θα διαφέρουν κατά λίγους μήνες (περίπου 6) από την Ελληνική έκδοση.

Στη διάρκεια των 130 ετών της πολυτάραχης ιστορίας της, η Εταιρία Σκοπιά έχει δώσει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες στη γνωστή φράση του Ιησού που κατέγραψε ο Ματθαίος στο ομώνυμο ευαγγέλιο, κεφάλαιο 24, εδάφιο 34: «Δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γίνωσι πάντα ταύτα». Από το ξεκίνημά της, η Εταιρία Σκοπιά χρησιμοποιούσε την εσχατολογία που είχε αναπτύξει ο ιδρυτής της Κάρολος Τέϊζ Ρώσσελ, για να προσελκύει πιστούς με την υπόσχεση ότι το τέλος αυτού του συστήματος θα ερχόταν ανά πάσα στιγμή! Σε κάποιες εποχές η ιδέα ότι η ‘γενεά δεν πρόκειται να παρέλθει’ χρησιμοποιήθηκε για να διεγείρει το αίσθημα του επείγοντος ανάμεσα στους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Συνδεδεμένη με την ιδέα της ‘γενεάς που δεν θα παρέλθει’ είναι η διδασκαλία της Σκοπιάς ότι η ουράνια διακυβέρνηση του Ιησού άρχισε το 1914, η οποία με τη σειρά της, είναι η βάση για πολλές άλλες διδασκαλίες. Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, να παρακολουθήσουμε στο ρεύμα του χρόνου ποιες ήταν οι διάφορες ερμηνείες που έδωσε η Εταιρία Σκοπιά στη δήλωση του Ιησού περί «αυτής της γενεάς».

 

1897. «Ομοίως άλλαι χρήσεις της λέξεως (γενεά) αποδεικνύουσιν ότι δεν γίνεται χρήσις ταύτης εν τη σημασία της φυλής, αλλ’ εις ανθρώπους ζώντας συγχρόνως…Εν άλλαις λέξεσι τα αναφερόμενα σημεία θα συμβώσι εν εποχή μίας γενεάς κατά το τέλος των αιώνων… Μία γενεά δύναται να υπολογισθή ως ίση προς ένα αιώνα… Υπολογίζοντες εκατόν έτη από του 1780, της χρονολογίας του πρώτου σημείου [των εσχάτων ημερών], το τέρμα αυτής φθάνει εις το 1880... Δεν ηθέλομεν είσθαι ασυνεπείς υπολογίζοντες την «γενεάν» από του 1878 – 1914, δηλαδή, 36 ½ έτη — το μισό περίπου της σημερινής ανθρωπίνης ζωής.» ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ, Τόμος 4ος, σελ.545-547, στην Ελληνική, έκδοση 1923.

 

1927. «Ως εκ τούτου, το ακαταμάχητο συμπέρασμα είναι ότι ο Ιησούς αναφερόταν στην νέαν κτίσιν (τους κεχρισμένους) όταν είπε: ‘Δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη εωσού γίνωσι πάντα ταύτα’. (Ματθ. 24: 34) Τούτο, λοιπόν, θα αποτελούσε ισχυρήν ένδειξιν ότι μερικά μέλη της νέας κτίσεως θα είναι επί της γης κατά τον καιρόν του Αρμαγεδδώνος». Σκοπιά 15 Φεβρουαρίου 1927, σελ.62 Αγγλική.

 

1951. «Η πραγματική σημασία αυτών των λόγων είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι υποδηλώνει μία γενεά με τη συνήθη έννοια, όπως στο εδάφιο Μάρκος 8:12 και στις Πράξεις 13:36, ή εκείνους που ζουν τη δεδομένη περίοδο. Επομένως, ήταν σ’ αυτή τη ‘γενεά’ που επρόκειτο να επιπέσουν οι συσσωρευμένες κρίσεις. (Ματθ.23: 36) Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι από το 1914 δεν θα παρέλθει μια γενεά εωσότου εκπληρωθούν όλα, εν μέσω ενός καιρού μεγάλης αναταραχής.» Σκοπιά 1 Ιουλίου 1951, σελ. 404, στην Αγγλική.

 

1952. «Κάποια άτομα που ζούσαν το 1914 μ.Χ. όταν άρχισε η σειρά των προειπωμένων γεγονότων θα ζουν επίσης όταν αυτή η σειρά θα τερματιστεί στον Αρμαγεδδώνα. Όλα τα γεγονότα θα επέλθουν στο διάστημα μιας γενεάς». Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 1952, σελ. 453, στην Αγγλική.

 

1958. «Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ζουν από το 1914, οι οποίοι θα ζουν ακόμα όταν θα είναι ο καιρός ν’ αρχίσει ο Αρμαγεδδώνας». Από τον Απωλεσθέντα Παράδεισο στον Αποκαταστημένο Παράδεισο,1958, σελ. 205.

 

1962. «Μήπως ο Ιησούς χρησιμοποίησε τη λέξη ‘γενεά’ με ένα συμβολικό τρόπο; Όχι, δεν πρέπει να πούμε ότι η λέξη ‘γενεά’ εδώ έχει συμβολική σημασία… Η ‘γενεά’ του εδαφίου Ματθαίος 24: περιλαμβάνει άτομα που ζούσαν κατά τον καιρό που ο πόλεμος στον ουρανό άρχισε το 1914… Άτομα αυτής της ΄γενεάς’ θα ιδούν το τέλος αυτού του κόσμου». Ξύπνα! 22- 9 -1962, σελ.27.

 

1968. «Προφανώς ο Ιησούς μίλησε για εκείνους που θα είχαν αρκετή ηλικία να γίνουν μάρτυρες με κατανόηση των όσων έλαβαν χώρα όταν άρχισαν οι έσχατες ημέρες… Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι νέοι δέκα πέντε ετών θα ήταν αρκετά διορατικοί για να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα των συμβαινόντων το 1914». Ξύπνα 8 Οκτωβρίου 1968, σελ.13, στην Αγγλική και 8-3-1969, στην Ελληνική.

 

1971. «Η γενεά μας θα δει το τέλος της παρούσης τάξεως που μαστίζεται από τις πιέσεις. Υπάρχει μάλιστα βάσιμος λόγος να ελπίζουμε ότι μια νέα τάξις θεϊκής κατασκευής μπορεί ν’ αρχίσει μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία… Η γενεά που ζούσε το 1914 όταν ‘αυτά άρχισαν να γίνονται’ έχει τώρα γεράσει… Αυτό σημαίνει ότι ο ορισμένος καιρός για την πλήρη εκπλήρωσή τους πρέπει να είναι πλησίον, πολύ πλησίον». Ξύπνα! 8-10-71, σ. 26 (στην Αγγλική) και Ξ. 22-4-72, σ. 26 στην Ελληνική.

 

1978. «Συνεπώς, όσον αφορά την εφαρμογή στην εποχή μας, η ‘γενεά’ λογικά, δεν θα εφαρμοζόταν στα μωρά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».- Σκοπιά 1-10-1978, σελ. 31.

 

1980. «Πρόκειται για τη ‘γενεά’ των ανθρώπων που είδε τα καταστρεπτικά γεγονότα που ξέσπασαν σε συνδυασμό με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1914 και μετά… Αν λάβετε υπόψη σας ότι δέκα έτη είναι η ηλικία ενός ατόμου στην οποία ένα γεγονός δημιουργεί μόνιμη εντύπωση…» Σκοπιά 15-10-1981, σελ. 31 (Αγγλική) και 15-3-1981, σελ. 31 στην Ελληνική.

 

1984. «Αν ο Ιησούς χρησιμοποίησε τη ‘γενεά’ μ’ αυτή την έννοια και το εφαρμόσουμε στο 1914, τότε τα μωρά εκείνης της γενιάς είναι τώρα εβδομήντα χρονών ή μεγαλύτεροι… Μερικοί από αυτούς ‘δεν θέλουσι παρέλθει εωσού γίνωσι πάντα ταύτα’». Σκοπιά 15-5-1984, σελ. 5 (Αγγλική) και 15-9-1984, σελ. 5, στην Ελληνική.

 

1988. «Το μεγαλύτερο μέρος της γενιάς του 1914 έχει περάσει. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη στη γη εκατομμύρια άτομα που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά ή πριν από αυτήν… Τα λόγια του Ιησού θα βγουν αληθινά, ‘δεν θα περάσει αυτή η γενεά, πριν γίνουν όλα αυτά». Ξύπνα! 8-4-1988 σ. 14.

 

1991. «Θυμηθείτε ότι ο Ιησούς είπε, αναφερόμενος σ’ αυτούς που ζουν στη διάρκεια των ‘εσχάτων ημερών’, οι οποίες άρχισαν το 1914: «Αληθώς σας λέγω, δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γίνωσι πάντα ταύτα». (Ματθ. 24: 34) Ναι, η ειρήνη θα έρθει πράγματι στη διάρκεια αυτής της γενεάς, αλλά όχι χάρη στις προσπάθειες των εθνών». Σκοπιά 15-4-1991,σ. 6,7, Ελληνική.

 

1995. «Επομένως, στην τελική εκπλήρωση της προφητείας του Ιησού σήμερα, η έκφραση ‘αυτή η γενιά’ προφανώς αναφέρεται στους ανθρώπους της γης οι οποίοι βλέπουν το σημείο της παρουσίας του Ιησού αλλά δεν διορθώνουν τις οδούς τους». Σκοπιά 1-11-1995, σελ.19.

 

2008. «Ως τάξη, αυτοί οι χρισμένοι αποτελούν τη σύγχρονη ‘γενιά’ της σημερινής εποχής η οποία ‘δεν θα παρέλθει μέχρι να συμβούν όλα αυτά’. Αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί χρισμένοι αδελφοί του Χριστού θα είναι ακόμα ζωντανοί στη γη όταν αρχίσει η προειπωμένη μεγάλη θλίψη». Σκοπιά 15 Φεβρουαρίου 2008, σελ. 24.

 

2010. «Χρειάζεται να έχουμε υπόψη ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λέξη "γενιά": Συνήθως αναφέρεται σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται χρονικά στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν είναι υπερβολικά μεγάλης διάρκειας, και επίσης έχει τέλος. (Έξοδ. 1:6) Πώς, λοιπόν, πρέπει να κατανοήσουμε τα λόγια του Ιησού σχετικά με "αυτή τη γενιά"; Ο Ιησούς προφανώς εννοούσε ότι οι ζωές των χρισμένων οι οποίοι είδαν την έναρξη του σημείου το 1914 θα διασταυρώνονταν χρονικά με τις ζωές άλλων χρισμένων οι οποίοι θα έβλεπαν την έναρξη της μεγάλης θλίψης. Αυτή η γενιά είχε αρχή, και ασφαλώς θα έχει τέλος. Η εκπλήρωση διαφόρων χαρακτηριστικών του σημείου δείχνει καθαρά ότι η θλίψη πρέπει να είναι κοντά. Διατηρώντας το αίσθημα του επείγοντος και παραμένοντας σε εγρήγορση, δείχνετε ότι συμβαδίζετε με το αυξανόμενο φως και ότι ακολουθείτε την καθοδηγία του αγίου πνεύματος.- Μάρκ. 13:37. Σκοπιά 15 Απριλίου 2010, σελ.11.

 

Εμείς θα λέγαμε ότι για μια ακόμη φορά η Ηγεσία της Εταιρίας Σκοπιά επιχειρεί με απατηλό τρόπο να εξαπατήσει τους πιστούς με σκοπό τη «διατήρηση του αισθήματος του επείγοντος» διότι όπως ισχυρίζεται «η εκπλήρωση των διαφόρων χαρακτηριστικών του σημείου δείχνει ξεκάθαρα ότι η θλίψη πρέπει να είναι κοντά». Μοτίβο που επαναλαμβάνεται βασανιστικά επί 130 χρόνια τώρα, επανειλημμένα διαψευδόμενο. Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ερμηνευτικής προσέγγισης εκ μέρους της Σκοπιάς που εκβιάζει την εξαγωγή συμπερασμάτων και εννοιών εκεί που δεν υπάρχουν.

 

Από Συνεργάτη

Δημιουργία αρχείου: 1-2-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 8-2-2010.

ΕΠΑΝΩ