Ελληνικός Παρατηρητής της Εταιρίας Σκοπιά

Μια συνεργασία της

Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας

Νέο Φως

Η Οδός των δικαίων και ο φωτισμός // Η Εταιρία Σκοπιά σε σήψη

‘Αυτή η γενεά’

Και πώς η Εταιρία Σκοπιά εμπαίζει τους οπαδούς της

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Randall Watters στο άρθρο με τον τίτλο The latest Dope on the Watchtower, που παρουσιάστηκε στην Ελληνική υπό τον λίαν επιτυχή τίτλο Η Εταιρία Σκοπιά σε Σήψη, έγιναν αφορμή να γράψω αυτό το σύντομο σημείωμα.

Ζούμε πραγματικά μ ια σημαντική περίοδο της ιστορίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Σημαντικής υπό την έννοια ότι η εταιρία Σκοπιά έχει χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης από τα ίδια της τα μέλη, τα οποία εμβρόντητα παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσα στο κίνημα και απορούν με το απύθμενο θράσος της ηγεσίας τους η οποία, στην απελπισία της να διατηρήσει το αίσθημα του επείγοντος ανάμεσα στους ακολούθους της και να δικαιολογήσει τις απανωτές αποτυχίες της, προβαίνει σε διαρκείς ‘εκλεπτύνσεις’, ‘προσαρμογές’ και απροκάλυπτες ‘αλλαγές’ σε βασικά δόγματά της απατώντας εαυτήν και τους οπαδούς της.

 

Ο χορός των αλλαγών αυτών ξεκίνησε το 1995 με την αλλαγή της διδασκαλίας για «αυτή τη γενεά που δεν θα παρέλθει». Αφού επί 50 χρόνια υποστήριξαν με πάθος ότι «η γενεά του 1914 δεν θα παρήρχετο εωσού γείνωσι πάντα ταύτα», κάτω από την πίεση του χρόνου που τους διέψευδε αναγκάσθηκαν να παραδεχθούν το λάθος τους και να παρουσιάσουν μια νέα, εντελώς αντίθετη ερμηνεία. Τώρα, η γενεά του 1914 έγινε «η γενιά των ανθρώπων που βλέπουν το σημείο της παρουσίας του Ιησού αλλά δεν διορθώνουν τις οδούς τους». Κανένας Μάρτυρας του Ιεχωβά δεν ‘χώνεψε’ αυτήν την ερμηνεία ούτε ήταν σε θέση να την διατυπώσει και να την εξηγήσει. Αυτή η νέα ερμηνεία είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Κανείς δεν την καταλάβαινε και κανείς δεν ασχολιόταν μ’ αυτήν. Οι Μάρτυρες την είχαν ξεχάσει. Με τον καιρό, όμως, απεδείχθη ότι είχε και ένα σοβαρό μειονέκτημα. Δεν έθετε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα για το ‘τέλος αυτού του κόσμου’. Και χωρίς μια καθορισμένη χρονολογία ή συγκεκριμένη περίοδο για το ‘τέλος’ η Σκοπιά δεν μπορεί να ζήσει. Γνωρίζει εκ πείρας ότι ο ζήλος των Μαρτύρων για το κήρυγμα και το ‘αφιόνι’ που διατηρεί τους πιστούς σε διέγερση είναι «μια συγκεκριμένη χρονολογία ή μια συγκεκριμένη περίοδος χρόνου». Η πονηρή ηγεσία της Σκοπιάς αντιλήφθηκε το ελάττωμα της ερμηνείας και έσπευσε να το διορθώσει. Έτσι προέκυψε η «νέα ερμηνεία γι’ αυτή τη γενεά».

 

Η Σκοπιά έψαξε τα ντουλάπια της και βρήκε μια ξεχασμένη ιδέα του Άλμπερτ Σρόντερ από τη δεκαετία του 1970. Η γενεά είναι οι χρισμένοι!! Μολονότι τότε το Κυβερνών Σώμα την είχε απορρίψει, τώρα την υιοθέτησε με καθυστέρηση 35 ετών. Έτσι, η Σκοπιά 15 Φεβρουαρίου του 2008, σελίδα 24, ισχυρίζεται ότι, «ως τάξη, αυτοί οι χρισμένοι αποτελούν τη σύγχρονη γενιά της σημερινής εποχής η οποία ‘δεν θα παρέλθει μέχρι να συμβούν όλα αυτά’. Αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί χρισμένοι αδελφοί του Χριστού θα είναι ακόμη ζωντανοί στη γη όταν αρχίσει η προειπωμένη μεγάλη θλίψη».

 

Αλλά και από αυτήν την ερμηνεία έλλειπε το συγκεκριμένο στοιχείο του χρόνου. Οι μάγειροι του Κυβερνώντος Σώματος και το Συγγραφικό Τμήμα της Εταιρίας ‘επεξεργάσθηκαν’ την ερμηνεία και το 2010 την εμπλούτισαν με το απαραίτητο χρονικό στοιχείο που παραπέμπει στο ‘τέλος’. Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της νέας ερμηνείας διαβάζουμε στη Σκοπιά 15 Απριλίου 2010:

«Μολονότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή διάρκεια ‘αυτής της γενιάς’, χρειάζεται να έχουμε υπόψη ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λέξη ‘γενιά’. Συνήθως αναφέρεται σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται χρονικά στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν είναι υπερβολικά μεγάλης διάρκειας, και επίσης έχει τέλος. (Έξοδος 1: 6) Πώς, λοιπόν, πρέπει να κατανοήσουμε τα λόγια του Ιησού σχετικά με ‘αυτή τη γενιά’; Ο Ιησούς προφανώς εννοούσε ότι οι ζωές των χρισμένων οι οποίοι είδαν την έναρξη του σημείου το 1914 θα διασταυρώνονταν χρονικά με τις ζωές άλλων χρισμένων οι οποίοι θα έβλεπαν την έναρξη της μεγάλης θλίψης. Αυτή η γενιά είχε αρχή, και ασφαλώς θα έχει τέλος. Η εκπλήρωση των διαφόρων χαρακτηριστικών του σημείου δείχνει καθαρά ότι η θλίψη πρέπει να είναι κοντά. Διατηρώντας το αίσθημα του επείγοντος και παραμένοντας σε εγρήγορση, δείχνετε ότι συμβαδίζετε με το αυξανόμενο φως και ότι ακολουθείτε την καθοδηγία του αγίου πνεύματος».

 

Κάθε λογικός άνθρωπος θα ανέμενε να διαβάσει και κάποιο επιχείρημα για τη νέα άποψη-ερμηνεία, για τη νέα διδασκαλία. Και όμως, δεν παρατίθεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ . Για την Εταιρία Σκοπιά η λέξη ‘προφανώς’ είναι αρκετή! Προφανώς σημαίνει αυτό, ή προφανώς σημαίνει εκείνο. Έχει αλλάξει πολλές διδασκαλίες αρχίζοντας την κάθε ερμηνευτική πρόταση με τη λέξη ‘προφανώς’. Κι εγώ θα κάνω το κουτό ερώτημα: Αφού είναι τόσο προφανής η ερμηνεία γιατί δεν τη διατύπωσαν από την αρχή; Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να παραθέσουμε την άποψη του Καρόλου Ρώσσελ για ‘τη γενεά αυτή’ όπως την διαβάσαμε πρόσφατα σε κάποιο άλλο άρθρο συνεργάτη του ιστολογίου. Έγραφε ο Κάρολος Ρώσσελ το 1894 στον 4ο Τόμο των Γραφικών Μελετών, σελίδα 545, στην Ελληνική μετάφραση του 1923:

 

«Μία γενεά δύναται να υπολογισθή ως ίση προς έναν αιώνα… υπολογίζοντες εκατόν έτη από του 1780, της χρονολογίας του πρώτου σημείου [των εσχάτων ημερών] το τέρμα αυτής φθάνει εις το 1880…

 

 Ο Ρώσσελ είχε και μια δεύτερη ερμηνεία επικουρικά. Στην ίδια σελίδα του 4ου Τόμου των Γραφικών Μελετών συνεχίζει και λέει:

 

«Δεν ηθέλομεν είσθαι ασυνεπείς υπολογίζοντες την «γενεάν» από του 1878-1914, δηλαδή, 36 ½ έτη το μισό περίπου της ανθρωπίνης ζωής».

 

Επανερχόμενοι στο θέμα μας της νέας ερμηνείας του 2010 παρατηρούμε ότι τώρα, με ένα ταχυδαχτυλουργικό τρόπο η ηγεσία του κινήματος εισήγαγε και το ποθητό στοιχείο του χρόνου που έλλειπε. Με προφανή σκοπό να κερδίσει λίγες δεκαετίες έκανε τη γενεά από μονή, διπλή! Παγκόσμια πατέντα! Θα υποβάλλω πάλι ένα κουτό ερώτημα: Από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Ποια επιχειρήματα παρατίθενται για την δικαιολόγησή του; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Καταλήγει, όμως, η νέα ερμηνεία με το γνωστό τροπάριο: «Η εκπλήρωση των διαφόρων χαρακτηριστικών του σημείου δείχνει καθαρά ότι η μεγάλη θλίψη πρέπει να είναι κοντά». Μάλιστα! Τώρα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν πάλι μπροστά τους ένα χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο. Περίμεναν επί έναν αιώνα να παρέλθει μια γενεά και όταν αυτή παρήλθε η Σκοπιά προσέθεσε άλλη μια, (ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι στο μέλλον θα προσθέσει και άλλες). Επικαλείται μάλιστα και ‘το αυξανόμενο φώς… και την καθοδηγία του αγίου πνεύματος’ με το οποίο πρέπει να συμβαδίζουν οι Μάρτυρες! Ας μας επιτρέψει η Σκοπιά να την ρωτήσουμε: Σε ποια από τις 5 ερμηνείες για τη ‘γενεά αυτή’ που έχει μέχρι τώρα παρουσιάσει είχε πράγματι την ‘καθοδηγία του αγίου πνεύματος’; Το ρωτάμε γιατί είναι αδύνατον να την είχε και στις πέντε! Εμείς λέμε ότι δεν την είχε σε καμία, αλλιώς δεν θα τις άλλαζε.

 

Μετά την πρόσφατη παρουσίαση αυτής της γελοίας διδασκαλίας των δύο γενεών, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά καλούνται να την πιστέψουν κι αυτήν, την 5η κατά σειράν! Το Κυβερνών Σώμα, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια σκυλοτροφή δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή από τους οπαδούς έχει ενορχηστρώσει μια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου για να ‘περάσει’ στη συνείδηση των Μαρτύρων τον νέο στόχο. Αρχίζοντας από την Ετήσια Συνάθροιση του Συλλόγου στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Νιου Τζέρσεϊ όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η νέα ‘αρλούμπα’ και διαβάστηκε δύο φορές από τον ομιλητή (Μέλος του Κυβερνώντος Σώματος), η Ηγεσία της Σκοπιάς κάνει τα αδύνατα δυνατά να πείσει τους Μάρτυρες να την αποδεχθούν. Στη Συνέλευση Περιφερείας, στις Υπηρεσιακές Ομιλίες των Επισκόπων Περιοχής και Περιφερείας, στις Συνελεύσεις Περιοχής και σε άλλες ειδικές περιστάσεις οι ομιλητές βομβαρδίζουν τους Μάρτυρες με το ‘νέο φώς’. ΑΛΛΑ ΜΑΤΑΙΩΣ! ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΔΕΝ ΞΕΓΕΛΙΟΥΝΤΑΙ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί αυτό που γίνεται σήμερα. Οι Μάρτυρες στις κρυφές, μεταξύ γνωστών συγγενών και φίλων συζητήσεις, από τη μια γελάνε μέχρι δακρύων με τη ‘νέα αρλούμπα’, και από την άλλη αισθάνονται απέραντη αηδία για την ανεντιμότητα της ηγεσίας τους. Και δεν είναι μόνο η ανεντιμότητα του Κυβερνώντος Σώματος. Είναι και η δουλική προθυμία των διαφόρων ‘ομιλητών’ να παπαγαλίζουν αυτήν την αρλούμπα. Παρακολουθώ πολλά χρόνια τους Μάρτυρες αλλά αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. Κάθε φορά που σερβιριζόταν κάποιο ‘νέο φως’ οι πιστοί το δέχονταν αμέσως και το σχολίαζαν με δέος. Τώρα, οι παλαιοί Μάρτυρες, αηδιασμένοι από τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που πλέον διακρίνουν, όχι μόνο δεν την δέχονται αλλά και τη σχολιάζουν ειρωνικά και υβριστικά!

 

Ένα τέτοιο απαξιωτικό σχόλιο γι’ αυτήν την ερμηνεία έκανε ο Τζέϊμς Πέντον, πρώην Μάρτυρας και συγγραφέας του βιβλίου ‘Η Αποκάλυψη Καθυστέρησε’, με τίτλο του σχολίου, ‘Η Τελευταία Κατεργαριά της Σκοπιάς’. Έγραψε ο Πέντον: «Ειλικρινά το άρθρο είναι τόσο κακό που μού είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δεν μπορούσαν να το γράψουν καλύτερα. Επομένως συγκλίνω στο ότι δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και μεγάλοι τσαρλατάνοι».

 

Το Κυβερνών Σώμα αυτή τη φορά έκανε πολύ σοβαρό λάθος. Μπορεί να επιβάλλει τη σιωπή στις φωνές των διαφωνούντων αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει ούτε την κριτική της νέας ερμηνείας ούτε τη διάδοση της κριτικής μέσω κρυφών συζητήσεων ή του Ιντερνέτ. Ειδικά με το τελευταίο έχει υποστεί πανωλεθρία. Μέσα στον τρόμο του για τη συμμετοχή των Μαρτύρων στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα τα δαιμονοποιεί γιατί φοβάται ότι θα απωλέσει τον έλεγχο των αλυσσόδετων προβάτων. Η μεγαλύτερη ζημιά που υφίσταται η Ηγεσία της Σκοπιάς είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των ακολούθων της προς αυτήν. Οι Μάρτυρες γνωρίζοντας ότι εμπαίζονται περιφρονούν πλέον την Ηγεσία τους και δεν την πιστεύουν. Χλευάζουν τις ανακοινώσεις της, τις ερμηνείες της και τις προβλέψεις της. Στρέφονται πλέον στις προσωπικές τους υποθέσεις και καταστρώνουν καινούρια προγράμματα για τη ζωή τους διότι γνωρίζουν ότι ‘το τέλος δεν είναι τόσο κοντά όσο λέει η Οργάνωση. Προσέξτε την περίπτωση της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Παρά την απροκάλυπτη προπαγάνδα της Σκοπιάς εναντίον της, οι Μάρτυρες στο σύνολό τους την περιφρονούν και στέλνουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο. Αυτήν την προπαγάνδα κατά των Πανεπιστημιακών σπουδών, οι Μάρτυρες τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Είναι πρωτοφανής αυτή η θαρραλέα αντίδραση των Μαρτύρων που αποδεικνύει την περιφρόνησή τους στις κραυγές της ηγεσίας τους.

 

Αλλά είναι και κάτι άλλο που εξοργίζει τους Μάρτυρες σ’ αυτή την υπόθεση. Όταν τα παιδιά των Μαρτύρων αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο (αψηφώντας την προπαγάνδα της), η Σκοπιά σπεύδει να αξιοποιήσει τα προσόντα που απέκτησαν σπουδάζοντας! Έχω πληροφορηθεί ότι η τοπική ηγεσία στην Ελλάδα απέστειλε πριν δύο χρόνια εμπιστευτική επιστολή στις εκκλησίες ζητώντας κατάλογο των Πτυχιούχων Μαρτύρων με συγκεκριμένες ειδικότητες (λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους κ.α.) με σκοπό να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους στα επεκτατικά οικοδομικά της προγράμματα και αλλού! Δηλαδή, η αποθέωση της υποκρισίας. Τους αμόρφωτους (με ευθύνη της) Μάρτυρες τους στέλνει να γίνουν σκαπανείς. Τους μορφωμένους (με ευθύνη τους) τους θέλει ως συνεργάτες περιωπής στα Γραφεία. Ουαί εις εσάς Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!

 

Όπως λέει και ο Randall Watters στο πρόσφατο άρθρο του: «Οι ημέρες δόξας τους τελείωσαν… εζυγίσθηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλειπείς… Έχοντας ζήσει στο Μπέθελ και γνωρίζοντας πώς λειτουργούν η υπηρεσιακή αρχαιότητα, η ρουσφετολογία και τα ειδικά προνόμια, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως τα γερόντια που είναι επικεφαλής θα πάρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Σκοπιάς και θα αποσυρθούν με στυλ, και δεν πάει να χαθεί η υπόλοιπη οργάνωση».

 

Είναι απίστευτη μια τέτοια εξέλιξη; Καθόλου, μα καθόλου. Αντιθέτως είναι η πιο πιθανή. Και τότε τα σημερινά τσιράκια της Σκοπιάς που πρόθυμα παπαγαλίζουν τις αρλούμπες της ηγεσίας τους θα παριστάνουν τους ανήξερους. Μπορεί, μάλιστα, και να ισχυριστούν ότι αυτοί ήταν ‘αντιστασιακοί’ και ότι δεν έχαφταν τις πονηρές ‘εξηγήσεις’, τις ‘εκλεπτύνσεις’, τις ‘προσαρμογές’ και το ‘νέο φως’ της ηγεσίας της Σκοπιάς, απλά, δεν μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά.

 

Κι εγώ έχω τη γνώμη ότι ο Χριστός θα τους πει τότε, ‘Φύγετε απ’ εμού υποκριτές διότι ποτέ δεν σας εγνώρισα’.

 

Ν. Π.

Δημιουργία αρχείου: 2-11-2010.

Τελευταία ενημέρωση: 2-11-2010.