Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Αγία Γραφή (Αντιπαγανιστικά), Αγία Γραφή (ΟΟΔΕ)

Η ερμηνευτική κακοήθεια των εχθρών του Χριστιανισμού * Ψευδείς κατηγορίες κατά τού Αβραάμ * Ανύπαρκτες κατηγορίες εναντίον ανύπαρκτου θεού * Ψευδείς κατηγορίες κατά τού Λωτ * Ο θάνατος των νηπίων και η καρδιά τού Φαραώ

Η ανταπόδοση των γενεών

Απελπισμένη αναζήτηση ελαττωμάτων στον αληθινό Θεό

Κλείνοντας τα μάτια στα ελαττώματα τών ψευτοθεών τους

 

Οι Νεοπαγανιστές δεν βλέπουν το χάλι των ψευτοθεών τους, αλλά προσπαθούν να βρουν ψεγάδι στον Γιαχβέ, τον μόνο αληθινό Θεό. Διαστρέφουν έτσι το νόημα εδαφίων της Αγίας Γραφής, κάνοντας δικές τους κακοήθεις ερμηνείες, ξένες με το πνεύμα και το νόημα της Αγίας Γραφής. Το ίδιο συμβαίνει και με το παρακάτω χωρίο, το οποίο διαστρέφουν για να κατηγορήσουν τη Χριστιανική πίστη και τον Θεό. Ένα χωρίο στο οποίο τους απαντήσαμε σύντομα, αλλά επανήλθαν (κακό δικό τους). Για το λόγο αυτό, θα απαντήσουμε πλέον αναλυτικότερα, και θα δείξουμε περισσότερα για το δόλο τους...

Το χωρίο που διαστρέφουν είναι αυτό που περιέχει την πρώτη από τις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στον αρχαίο Ισραήλ. Είναι το εξής:

"1 Και ελάλησε Κύριος πάντας τους λόγους τούτους λέγων· 2 εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εκ γης Αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας. 3 ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού. 4 ου ποιήσεις σεαυτω είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανω άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης. 5 ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς· εγώ γαρ ειμι Κύριος ο Θεός σου, Θεός ζηλωτής, αποδιδούς αμαρτίας πατέρων επί τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς τοις μισούσί με 6 και ποιών έλεος εις χιλιάδας τοις αγαπώσί με και τοις φυλάσσουσι τα προστάγματά μου". (Έξοδος 20/κ΄ 1-6).

Τα παραπάνω, μεταφράζονται ως εξής (σε ελεύθερη μετάφραση):

"Και είπε ο Γιαχβέ όλους αυτούς τους λόγους, λέγοντας: "Εγώ είμαι Γιαχβέ ο Θεός σου, ο οποίος σε έβγαλε από τη γη της Αιγύπτου, από σπίτι δουλείας. Δεν θα έχεις άλλους θεούς εκτός από εμένα. Δεν θα κατασκευάσεις για τον εαυτό σου είδωλο, ούτε οποιοδήποτε ομοίωμα, όσων είναι στον ουρανό πάνω, και όσων είναι στη γη κάτω, και όσα στα νερά κάτω από τη γη. Δεν θα τα προσκυνήσεις αυτά, ούτε θα τα λατρέψεις. Επειδή εγώ είμαι Γιαχβέ ο Θεός σου, Θεός ζηλιάρης, που αποδίδει αμαρτίες πατέρων στα τέκνα, μέχρι τρίτης και τετάρτης γενιάς σε αυτούς που με μισούν, και κάνω έλεος σε χιλιάδες γενιές αυτών που με αγαπούν και φυλάνε τα προστάγματά μου".

Από το παραπάνω χωρίο, οι Νεοπαγανιστές παραθέτουν μόνο το τμήμα με τα έντονα γράμματα, και σχολιάζουν ως εξής: "ο Θεός των Χριστιανών είναι εκτός από ζηλιάρης και βάναυσα άδικος".

Απαντήσαμε λοιπόν στους ειδωλολάτρες αυτούς τα εξής:

"Σχετικά με το ότι ο Θεός είναι ζηλιάρης, βεβαίως είναι ζηλιάρης! Όμως πού να το καταλάβουν αυτό οι Παγανιστές! Ο Θεός, βλέπει την Εκκλησία Του, (τόσο την αρχαία πιστή Ισραηλιτική, όσο και την σύγχρονη Χριστιανική), τρυφερά ως μια σύζυγο. Γι' αυτό ανθρωποπαθώς ονομάζει τον εαυτό Του «ζηλιάρη».  To τι εννοεί ο Θεός αποκαλώντας έτσι τον εαυτό Του, γίνεται εμφανές, στο εδάφιο Ιερεμίας 3/γ΄ 20: «Όπως η άπιστη γυναίκα απατά, προδίδει και εγκαταλείπει τον σύζυγό της, έτσι απάτησε, πρόδωσε και εγκατέλειψε και εμένα (τον Θεό) ο Ισραηλιτικός λαός».

Ομοίως, ενώ οι Ισραηλίτες σε πλήθος εδάφια αναφέρονται ως άπιστη γυναίκα, ή πόρνη, η Χριστιανική Εκκλησία αναφέρεται ως αγνή και πιστή νύμφη του Χριστού (Αποκάλυψη κα΄ 2, 9).  Όπως λέει και ο Θεοδώρητος, «Ο ζήλος λοιπόν, είναι δηλωτικός της αγάπης» του Θεού προς την Εκκλησία. (Θεοδωρήτου Κύρου Άπορα, Εις την Έξοδον, Ερώτ. ΛΘ΄ [39] PG 80, 264D-265C). Η απάντηση έχει δοθεί από την αρχαιότητα σε αυτό. Πού να το ξέρουν όμως αυτό οι αδιάβαστοι παγανιστές;

Ας πάμε όμως και στο θέμα της δήθεν "αδικίας", για την οποία κατηγορούν τον Θεό οι ειδωλολάτρες. Μόνο όσα θέλουνε βλέπουνε. Την ανταπόδοση μέχρι τρίτης και τετάρτης γενεάς την είδανε. Τη φράση: «τοις μισούσι με» δεν την είδανε! Γιατί άραγε αν και την έγραψαν οι ίδιοι δεν την πρόσεξαν; Μήπως παραείναι προκατειλημμένοι; Μήπως μισούν πολύ τον Θεό; Γιατί το εδάφιο είναι σαφέστατο, ότι η ανταπόδοση της αμαρτίας, γίνεται μέχρι τρίτης και τετάρτης γενεάς, ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝ, και όχι σε όλους! Όχι σε αθώους. Γιατί αυτοί που τον μισούν, είναι οι υπεύθυνοι όλης της κακής κατάστασης του κόσμου, και συμμέτοχοι της αμαρτίας. Γιατί η ανταπόδοση, γίνεται όπως σαφώς λέει το εδάφιο, ΓΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ. Πού είναι λοιπόν η αδικία; Άρα είναι άδικα και τα δικαστήρια όταν καταδικάζουν τους παρανόμους. Φοβερή Παγανιστική λογική!

Όμως σε αυτή μας την απάντηση, επανήλθαν επίμονα οι Νεοπαγανιστές, προσπαθώντας να στηρίξουν τη διαστρέβλωση του χωρίου. Απάντησαν λοιπόν το εξής:

"με το: "τοις μισούσι με" εννοεί τους "πατέρες"! Αν εννούσε τα "τεκνα" που θα τον μισούσαν τότε δε θα σταματούσε στην τρίτη και τέταρτη γενεά, θα έλεγε: λων των γενεών"! Επειδή αλλιώς θα ήταν παράλογο να στματάει η ΑΝΤΑΠΟΔΟΣH στην τρίτη ή τέταρτη γενεά, εάν τον μισούσαν περισσότερες! Αντίφαση!"

Φυσικά οι Νεοπαγανιστές, βλέπουν αντίφαση, επειδή είναι συνηθισμένοι από τους εκδικητικούς "θεούς" τους, που όχι μόνο τιμωρούσαν, αλλά βασάνιζαν αιώνια! Θεωρούν αντιφατικό το να είναι ο Θεός ΕΛΕΗΜΩΝ! Γιατί το αμέσως επόμενο τμήμα που ΕΚΟΨΑΝ από το χωρίο που παρέθεσαν, θυμίζουμε ότι λέει το εξής: "και κάνω έλεος σε χιλιάδες γενιές αυτών που με αγαπούν και φυλάνε τα προστάγματά μου". Βεβαίως είναι ανήκουστο για τους παγανιστές ο Θεός να είναι ελεήμων! Όμως ας δούμε αναλυτικά τον ισχυρισμό τους, ότι δήθεν δεν μιλάει για τα τέκνα, αλλά για τους πατέρες:

Στην πραγματικότητα, με τη φράση: "τοις μισούσι με", μιλάει ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ. Δεν κάνει διάκριση εδώ. Μιλάει για τρεις γενιές αυτών που τον μισούν, προγόνου και απογόνων!  Τόσο ο πρόγονος, όσο και οι απόγονοι της τρίτης γενιάς, για να υποστούν τα αποτελέσματα της αμαρτίας του προγόνου τους, πρέπει να μισούν τον Θεό! Το χωρίο είναι ξεκάθαρο. Και μια και μιλάνε οι παγανιστές για "παραλογισμό", ας αναλύσουμε περισσότερο το χωρίο, για να δούμε ποιος παραλογίζεται εδώ:

Οι παγανιστές στην ένστασή τους, ξεχνούν ότι η ανταπόδοση για την οποία μιλάει αυτό το χωρίο, απευθύνεται σε αμαρτίες ΠΑΤΕΡΩΝ, και όχι τέκνων. Μάλιστα αυτό ακριβώς είναι το σημείο, στο οποίο καταλογίζουν αδικία στον Θεό: Το ότι "ανταποδίδει αμαρτίες πατέρων στα τέκνα, ως τρίτης και τετάρτης γενεάς". Θεωρούν δηλαδή άδικο το να πληρώνει κάποιος τις αμαρτίες των προγόνων του! Αν λοιπόν είναι έτσι, γιατί θεωρούν παράλογο το να πάψει αυτή η ανταπόδοση στην τρίτη γενιά, αλλά πιστεύουν ότι θα έπρεπε να συνεχίζεται και για τις μετέπειτα γενιές; Δηλαδή κατά τη γνώμη τους, είναι παράλογο το να πληρώνουν ως την τρίτη γενιά τις αμαρτίες των προγόνων τους, αλλά είναι λογικό πληρώνουν επ' άπειρον οι απόγονοί τους; Ποιος είναι εδώ ο παράλογος; Γιατί με την ένστασή τους, καταργούν το αρχικό τους επιχείρημα!

Βεβαίως, πέρα από την αντιφατικότητα των Νεοειδωλολατρών, για να δείξουμε ακόμα πιο καθαρά ότι η φράση: "τοις μισούσι με", απευθύνεται όχι μόνο στους πατέρες αλλά και στα τέκνα, θα θυμίσουμε το αμέσως επόμενο εδάφιο (Νο 6) που οι Νεοπαγανιστές ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης τού Θεού. Τα ακριβώς επόμενα λόγια του Γιαχβέ είναι: "και ποιών έλεος εις χιλιάδας τοις αγαπώσί με και τοις φυλάσσουσι τα προστάγματά μου".

Εφόσον λοιπόν στους δικαίους "ποιεί έλεος", είναι σαφές ότι αυτοί οι ασεβείς στους οποίους γίνεται η ανταπόδοση είναι όχι μόνο οι πατέρες, αλλά ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ που τον μισούν. Γιατί αν ήταν δίκαιοι, σύμφωνα με τα ίδια λόγια, θα τους ελεούσε "ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ" γενεών. Με άλλα λόγια, αν κάποιος ήταν δίκαιος, δεν θα λάμβανε την παραμικρή ανταπόδοση για την ανομία του παππού του ή του πατέρα του.

Και εδώ ακριβώς είναι το μεγαλείο της καλοσύνης του Θεού. Στο ότι ενώ η ανταπόδοση μιας ασεβούς σειράς απογόνων, γίνεται μέχρι τρίτης και τετάρτης γενεάς, το έλεος προς τη γενεαλογία ενός δικαίου, γίνεται ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ γενεών. Με άλλα λόγια, (όσον αφορά μια οικογένεια), τα αποτελέσματα της κακίας του προγόνου τους, ο Θεός επιτρέπει να ταλαιπωρήσουν (ως ανταπόδοση κακίας) μέλη της οικογενείας αυτής, μέχρι τρεις και τέσσερεις γενιές. Όμως τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης του προγόνου τους, θα φέρνουν ευλογία σε μια οικογένεια, ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ γενιές. Όμως αυτό οι συκοφάντες Νεοειδωλολάτρες το απέκρυψαν, δείχνοντας μόνο το τμήμα του εδαφίου που από μόνο του δημιουργεί αλλοιωμένη εντύπωση στον αναγνώστη. Τέτοιοι απατεώνες είναι.

Οι Χριστιανοί ανέκαθεν γνωρίζουν το χωρίο αυτό, και το έχουν ερμηνεύσει σωστά. Για παράδειγμα, ο Θεοδώρητος λέει: "η απειλή δεικνύει περισσότερον την θείαν φιλανθρωπίαν, διότι η έννοια ευρίσκεται εις το: "μισούσι με". Δηλαδή: Μακροθυμώ δια τους πατέρας που αμαρτάνουν, μακροθυμώ δια τους παίδας. Εάν όμως οι απόγονοι αυτών θελήσουν να μιμηθούν τους προγόνους των κατά την πονηρίαν μισούντες με, θα επιφέρω εις αυτούς την τιμωρίαν".

Και ο Σεβήρος λέει: "πρόσεχε ακριβώς, ότι την μεν τιμωρίαν ήπλωσε μέχρι τετάρτης γενεάς, την δε φιλανθρωπίαν εις χιλίας γενεάς". Αυτό είναι κατά τους Νεοειδωλολάτρες: "βάναυση αδικία"!!!

Με άλλα λόγια, όχι μόνο τα λόγια αυτά δεν δείχνουν αδικία, αλλά αντιθέτως, δείχνουν τη μακροθυμία του Θεού. Που αντί να φέρει το κακό άμεσα στον ασεβή, μακροθυμεί για τρεις και τέσσερις γενιές, περιμένοντας μήπως η οικογένεια αυτή διορθωθεί. Αλλά που όμως αν η ανομία αυτή συνεχίζεται για μια σειρά τριών και τεσσάρων γενεών, ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ, και ο Θεός τους αφήνει έκθετους στις συνέπειες της ασεβούς πορείας τους, κάτι που λογίζεται ως ανταπόδοση. Αντιθέτως όμως, συνεχίζει για χιλιάδες γενιές να ευλογεί μια οικογένεια που οι πρόγονοί της ήταν δίκαιοι.

Δεν κάνει ο Θεός άμεσα την ανταπόδοση. Ο Θεός είναι Αυτός που δίνει σε όλους, όλα τα αγαθά που έχουν. Και συνεχίζει να τα προσφέρει απλόχερα, παρά την κακία του καθενός μας. Κατά τα λόγια τού Χριστού, "ανατέλλει τον ήλιο του σε πονηρούς και αγαθούς, και βρέχει σε δικαίους και αδίκους" (Ματθαίος 5/ε΄ 45). Όταν όμως για μια σειρά γενεών οι άνθρωποι τον μισούν, διώχνουν μόνοι τους τη χάρη Του, και η οικογένεια αυτή δεν ευλογείται. Έτσι ο Θεός δεν τους προστατεύει επ' άπειρον, όταν οι δαίμονες τους χτυπούν, με το δικαίωμα που αυτοί οι ίδιοι τους έδωσαν, με το μίσος τους προς τον Θεό. Σε τρεις - τέσσερεις γενιές ασεβών, ο Θεός παύει να τους προστατεύει, αποδίδοντάς τους έτσι τα αποτελέσματα της κακίας τους.

Δεν είναι μόνο οι Νεοειδωλολάτρες που αλλοιώνουν και παρεξηγούν τα λόγια του Θεού. Ακόμα και στον αρχαίο Ισραήλ υπήρχαν κακοήθεις, που αντί να κατανοήσουν την καλοσύνη και το έλεος του Θεού, τον κατηγορούσαν για αδικία, και μάλιστα για την ίδια αυτή ακριβώς αδικία που κατηγορείται από τους Νεοειδωλολάτρες αυτής της μελέτης.

 Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Ισραηλίτες είχαν μια παροιμία: "Οι πατέρες έφαγαν αγουρίδες, και τα δόντια των παιδιών τους μούδιασαν", έλεγαν, υπονοώντας ότι ο Θεός έφερνε τα δεινά της προγονικής κακίας στους αθώους απογόνους. Όμως ο Θεός είχε διαφορετική άποψη. "Τι είναι αυτή η παροιμία που λέτε;" τους ρώτησε. "...Δεν θα ξαναπείτε αυτή την παροιμία. Η ψυχή που αμάρτησε, αυτή θα πεθάνει". (Ιεζεκιήλ 18/ιη΄ 1-4).  Και τα ίδια λέει στο Δευτερονόμιο 24/κδ΄ 16: "Δεν θα πεθάνουν τα παιδιά εξ αιτίας της ανομίας των πατέρων, ούτε οι πατέρες για την ανομία των παιδιών τους. Ο καθένας θα πεθάνει για τη δική του αμαρτία". Άρα λοιπόν ο απόγονος, θα τιμωρηθεί ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ασέβεια, επειδή εξ' αιτίας της συνεχιζόμενης κακίας των προγόνων του, που έγιναν ανεκτοί υπερβολικά, δεν υπάρχει πλέον γι' αυτόν μακροθυμία.

Και ερχόμαστε για μια φορά ακόμα στο θέμα της προαίρεσης. Ο κακοπροαίρετος, πάντα όχι μόνο παρεξηγεί και κατηγορεί τον Θεό και τους δικαίους, αλλά και ΕΠΙΤΗΔΕΣ αποκρύπτει στοιχεία, προκειμένου να κατηγορήσει, όπως έκαναν με το εξεταζόμενο χωρίο οι Νεοειδωλολάτρες.

Και μια και ερμηνεύουμε το χωρίο αυτό από τις ειδωλολατρικές συκοφαντίες, είναι καλό να θυμίσουμε και τα προηγούμενα εδάφια του χωρίου αυτού, τα οποία επίσης απέκρυψαν οι δόλιοι αυτοί συκοφάντες. Το τμήμα αυτό λέει τα εξής:

"Δεν θα έχεις άλλους θεούς εκτός από εμένα. Δεν θα κατασκευάσεις για τον εαυτό σου είδωλο, ούτε οποιοδήποτε ομοίωμα, όσων είναι στον ουρανό πάνω, και όσων είναι στη γη κάτω, και όσα στα νερά κάτω από τη γη. Δεν θα τα προσκυνήσεις αυτά, ούτε θα τα λατρέψεις" (Έξοδος 20/κ΄ 2-5). Το χωρίο αυτό οι νεοειδωλολάτρες δεν τόλμησαν να το εμφανίσουν, γιατί θα γινόταν φανερό ότι όλα αυτά ο Θεός τα λέει για ανθρώπους της δικής τους πάστας που τον μισούν.

Ευχόμαστε αν όχι οι ίδιοι, τουλάχιστον τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους, να μετανοήσουν, και να πάψουν να μισούν τον Θεό και να λατρεύουν είδωλα. Γιατί το έλεός Του θα μακροθυμεί και θα περιμένει τη μετάνοιά τους το πολύ για τρεις ή τέσσερις γενιές. Μετά θα τους εγκαταλείψει στο έλεος των δαιμονικών θεών τους...

Δημιουργία αρχείου: 15-11-2004.

Τελευταία μορφοποίηση: 27-10-2017.

ΕΠΑΝΩ