Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Συνομωσιολογία

Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να λένε ανοησίες στους απίστους * Αναζητώντας τον Ιησού Χριστό... στη Σελήνη; * Γιούρι Γκαγκάριν: O πρώτος Ορθόδοξος στο διάστημα * Γιατί οι θεωρίες συνομωσίας (πιθανότατα) δεν ευσταθούν * Αντιεμβολιαστικό κίνημα: Όταν η επανάσταση χωρίς αιτία γίνεται επικίνδυνη μόδα

Θεωρίες Συνομωσίας

Περί προσσελήνωσης

Αναδημοσίευση εξ αιτίας τής επιδημίας ανορθολογισμού
 

του κ. Μιχάλη Παρούση

 

 

Αναδημοσίευση από: http://tilltheblog.blogspot.com

 

Ένα παλιότερο κείμενο του κ. Μιχάλη Παρούση που απαντά σε όλους τους νεοπαγανιστές αρχαιοπλήκτους ή απλά συνομωσιολόγους που ανοήτως προσπαθούν να ισχυριστούν πως η προσελήνωση ήταν απλά ένα... τηλεοπτικό Σόου. Όπως λέει και ο ίδιος: τα συμπεράσματα δικά σας.

Προ ολίγων ημερών ανέβηκε στα fora του Focusmag ένα θέμα σχετικά με το moon landing hoax, την υποτιθέμενη απάτη της NASA σχετικά με την προσσελήνωση του 1969. Πρόκειται ίσως για την δημοφιλέστερη θεωρία συνομωσίας της τελευταίας 35ετίας, και σίγουρα για μια από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών (κατά την γνώμη μου, η all time favorite είναι η Παγκόσμια Σιωνιστική Συνομωσία και τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών).

Σήμερα λοιπόν, (τότε που γράφθηκε το άρθρο), 36 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην Σελήνη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν πως επρόκειτο για απάτη της NASA και της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, η οποία ήθελε να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών της, μετά τις μεγάλες διαστημικές επιτυχίες της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. (η δεκαετία του '60 είναι τυπικά ψυχροπολεμική).

Αναρωτιέμαι όμως, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία για αμφισβήτηση ενός γεγονότος το οποίο είναι τόσο συντριπτικά τεκμηριωμένο; Εδώ δεν μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε κάποιο ασαφές και μακρινό παρελθόν: μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε σαφή ιστορικό χρόνο, και με σύγχρονες δυνατότητες καταγραφής και αξιολόγησης. Μιλάμε για ένα γεγονός για το οποίο υπάρχουν ακόμη αυτόπτες μάρτυρες και συμμετέχοντες. Θέλοντας να κάνω μια μικρή καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν την πραγματικότητα του γεγονότος, κατέληξα στα εξής 5 βασικά αποδεικτικά αντικείμενα (και δεν περιλαμβάνω σε αυτά την παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος):

1. Τα άτομα τα οποία περπάτησαν στην Σελήνη, ήταν συνολικά 12. Υπάρχει λοιπόν η μαρτυρία 12 αστροναυτών, οι οποίοι από το 1969 ως το 1973 προσσεληνώθηκαν. Εκτός κι αν είναι και οι 12 μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε την μαρτυρία τους ως αληθή.

2. Τα άτομα τα οποία εργάστηκαν στο κέντρο ελέγχου κατά την διάρκεια των 6 επιτυχημένων αποστολών προσσελήνωσης, είναι εκατοντάδες. Εκτός κι αν ήταν όλοι μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι κανένας τους δεν εμφανίστηκε ποτέ με κάποιο ισχυρισμό περί απάτης του όλοι εγχειρήματος.

3. Κατά την διάρκεια των 6 προσσεληνώσεων, και ειδικά της πρώτης και σημαντικότερης, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ αυτές που παρακολουθούσαν τις ραδιοεκπομπές: το ίδιο έπρατταν και επιστημονικές ομάδες άλλων χωρών, και ειδικά οι χώρες του ανατολικού μπλοκ, οι οποίες είχαν κάθε συμφέρον να καταγγείλουν τις αποστολές ως κατασκευασμένες, αν όντως είχαν στοιχεία τα οποία θα αποδείκνυαν πως η εκπομπή ήχου και εικόνας δεν προερχόταν από την Σελήνη (φυσικά διέθεταν την αναγκαία τεχνολογία παρακολούθησης). Εκτός κι αν οι χώρες του Ανατολικού μπλοκ και η ίδια η Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρξαν μέλη της ίδιας συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως αντιμετώπισαν το γεγονός των προσσεληνώσεων ως αληθινό.

4. Το φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό που υπάρχει από τις 6 αυτές προσσεληνώσεις, είναι πραγματικά τεράστιο. Τα κύρια στοιχεία βέβαια τα οποία αντλούν οι υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας, προέρχονται από ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες. Τα συγκεκριμένα όμως επιχειρήματα τα οποία προβάλλονται με βάση αυτές τις φωτογραφίες, έχουν να κάνουν περισσότερο με άγνοια των βασικών αρχών της φωτογραφικής τέχνης, παρά με ουσιώδη επιχειρήματα. Με δυο λόγια: Τα πιο "τρανταχτά" επιχειρήματα των υποστηρικτών της θεωρίας συνομωσίας, είναι και τα πιο εύκολα στο να τα καταρρίψει κανείς, διαθέτοντας απλά βασικές γνώσεις φωτογραφίας.

5. Και οι 6 αποστολές έφεραν πίσω μαζί τους σεληνιακά πετρώματα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες κιλά. Τα πετρώματα αυτά μοιράστηκαν σε ερευνητικές ομάδες και σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες οι οποίες έγιναν κάτοχοι αυτών των πετρωμάτων, πιστοποιούν πως πρόκειται πράγματι για πετρώματα τα οποία δεν προέρχονται από τον δικό μας πλανήτη, αλλά από την Σελήνη. Εκτός κι αν οι επιστημονικές αυτές ομάδες από όλο τον κόσμο αποτελούν και αυτές τμήμα της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως η πιστοποίηση τους είναι αληθινή και πως τα πετρώματα αυτά προήλθαν από την Σελήνη.

Τουτέστιν: ή μιλάμε για μια συνομωσία στην οποία έλαβαν μέρος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, ή δεν υπάρχει συνομωσία. Τα συμπεράσματα δικά σας....

 

Σημείωση της ΟΟΔΕ:

Πολλές -λεπτομερείς- απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα ανόητων και αμόρφωτων συνωμοσιολόγων όπως π.χ. "Γιατί ανεμίζει η σημαία στην Σελήνη, ενώ δεν υπάρχει ατμόσφαιρα;", μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.badastronomy.com/bad/tv/foxapollo.html

Δημιουργία αρχείου: 11-7-2009.

Τελευταία μορφοποίηση: 22-5-2019.

ΕΠΑΝΩ