Η καρδιά έχει τον δικό της «εγκέφαλο» * Πώς το Άγιο Πνεύμα αλλάζει την καρδιά τού ανθρώπου και τον αναγεννά * Η Ορθοδοξία ως θετική επιστήμη * Σχέση μεταξύ ψυχής, νοός, καρδιάς και διανοίας (λογικής)
Υπάρχει μία μοναδική σύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου Για όσους ξενίζονται από τη χρήση τής έννοιας "καρδιά" από τους Χριστιανούς
Πηγή: unboxholics.com. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology. Αναδημοσίευση από: https://scinews.eu |
Εμείς οι Χριστιανοί κατηγορούμαστε από κάποιους, ότι δήθεν υποβαθμίζουμε τον ρόλο τού εγκεφάλου, και αναβαθμίζουμε με αντιεπιστημονικό τρόπο τον ρόλο τής καρδιάς, βάζοντάς την στην ηγετική θέση τού εγκεφάλου, λες και αυτή είναι που σκέπτεται. Εμείς βέβαια ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ γνωρίζουμε εξ αρχής, τον σημαντικό ρόλο τής καρδιάς στον άνθρωπο και στη σωτηρία, χωρίς να υποβαθμίζουμε τον εγκέφαλο και τη λογική, αλλά και χωρίς να τα εξειδανικεύουμε τόσο, όσο η αθεϊστική εποχή μας εδώ στη Δύση. Και ξέρουμε ότι η καρδιά ΔΕΝ είναι απλώς μία "αντλία" αίματος, που μάς κρατάει στη ζωή, όπως ισχυρίζονται αυτοί, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην ίδια μας την προσωπικότητα. Να όμως, που η Επιστήμη πλέον μάς δικαιώνει για τον σημαντικό ρόλο τής καρδιάς, αποδεικνύοντας ότι έχει άμεση σύνδεση και επιρροή, στην ίδια τη λειτουργία τού εγκεφάλου! Για τον σκοπό αυτό, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο, που αποδεικνύει τού λόγου μας το αληθές:
Υπάρχει μία μοναδική σύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου Ερευνητές από το Max Planck Institute στη Γερμανία μελέτησαν για αρκετά χρόνια το πώς επηρεάζει η καρδιά τον εγκέφαλο, βασισμένοι σε προηγούμενες μελέτες. Το 2020 ανακάλυψαν πως η αίσθηση κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος μειώνεται κάθε φορά που η καρδιά περνάει σε συστολική περίοδο και επανέρχεται όταν περνάει σε διαστολική περίοδο. Πώς αντιδρούν λοιπόν τα σώματά μας κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών όπου οι αισθήσεις μας εμποδίζονται; Η έρευνα δείχνει πως οι χρόνοι αντίδρασης κατά τη συστολή της καρδιάς επιβραδύνονται και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συλλέξουμε τις πληροφορίες, υποδεικνύοντας πως οι κινήσεις μας συνδέονται με τον καρδιακό κύκλο. Οι ερευνητές θέλησαν να μετρήσουν πώς το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την εκούσια κίνηση ανταποκρίνεται κατά τη διάρκεια του πλήρους καρδιακού κύκλου. Η μελέτη ανακάλυψε μία εκπληκτική σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα για τη δράση και την αντίληψη. Οι ερευνητές σύνδεσαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη με διαφορετικά μηχανήματα, για να καταγράψουν ταυτόχρονα τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών των χεριών, όταν κάθονταν σε μία καρέκλα και καλούνταν να πιέσουν ένα μετρητή. Αναλύοντας τα δεδομένα από 36 ανθρώπους, οι ερευνητές βρήκαν πως νευρικά σήματα που έλεγχαν τους μύες των χεριών, κορυφώνονταν κατά τη διάρκεια της καρδιακής συστολής, η οποία διαρκεί τυπικά 3/10 του δευτερολέπτου. Παρατήρησαν επίσης πως η δραστηριότητα των μυών ήταν στιγμιαία πιο δυνατή όταν οι συμμετέχοντες πατούσαν το διακόπτη κατά τη διάρκεια της συστολής σε αντίθεση με τη διάρκεια της διαστολής. Συνολικά, βρήκαμε πως η ευαισθησία του αισθητικοκινητικού φλοιού αυξάνεται κατά τη συστολή και αυτή η αύξηση αντανακλάται στη δύναμη της μηχανικής κίνησης.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η αύξηση στη δραστηριότητα των μυών κατά τη διάρκεια της συστολής, αναπληρώνει τη μείωση στην αισθητηριακή αντίληψη. Υπάρχει δηλαδή ένα ξεκάθαρο χρονικό παράθυρο στον καρδιακό κύκλο όπου ο εγκέφαλος είναι ρυθμισμένος για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών και της δράσης. Είναι πιθανό πως ξεχωριστά χρονικά παράθυρα υπάρχουν σε όλο τον καρδιακό κύκλο, βελτιστοποιώντας είτε την αντίληψη είτε τη δράση.
Και αυτή η επιστημονική έρευνα είναι ένα μόνο μέρος τού θέματος. Δείτε ΕΔΩ μία ακόμα έρευνα, που αποκαλύπτει ότι η καρδιά έχει έναν δικό της "μίνι εγκέφαλο"! |
Δημιουργία αρχείου: 15-1-2024.
Τελευταία μορφοποίηση: 9-12-2024.