Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Αγία Γραφή

Η εβραϊκή τελετή του Ποντίου Πιλάτου * Ο Χριστός ενώπιον τού Αρχιερέως Ιωσήφ Καϊάφα * Η δίκη του Ιησού με την ματιά ενός νομικού σήμερα

Το όνειρο

τής γυναίκας τού Πιλάτου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φοιτήτρια Θεολογίας και Δημοσιογράφος

Είναι γεγονός πως μέσα στα τέσσερα Ευαγγέλια διακρίνουμε έντονα την γυναικεία παρουσία. Από το γεγονός πως μία γυναίκα αναλαμβάνει την ύψιστη αποστολή να φέρει στη ζωή μέσα από τη διαδικασία της κυοφορίας τον Ιησού Χριστό, στο κομβικό σημείο αλλαγής πορείας της Ιστορίας.

Οι γυναίκες μαθητεύουν, συνομιλούν με τον Ιησού, θεραπεύονται από σοβαρές ασθένειες, βιώνουν θαύματα μέσα από την ίαση αγαπημένων τους προσώπων. Η γυναίκα γεύεται την εμπειρία της ενσάρκωσης του Ιησού, συνομιλεί μαζί Του, κερδίζοντας με μία συμμετοχή στην επίγεια ζωή το κλειδί της αιωνιότητας.

Ωστόσο, υπάρχει μία γυναίκα για την οποία γίνεται αναφορά σε μία γραμμή στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και η οποία δεν έλαβε ποτέ την αναφορά που της άξιζε. Με έναν λόγο της, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της δίκης του Ιησού και της στάσης του Ποντίου Πιλάτου.

Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη γυναίκα του ίδιου. Η οποία όπως αναφέρει η Ευαγγελική περικοπή έστειλε άνθρωπο για να του γνωστοποιήσει πόσο υπέφερε στο όνειρό της για εκείνο τον αθώο που βρισκόταν σε δίκη.

Εδώ βλέπουμε την τεράστια σημασία μίας γυναίκας για την οποία πολλοί δεν έχουν κάνει ποτέ κάποια αναφορά. Μία γυναίκα η οποία έγινε κοινωνός μίας θείας εμπειρίας που της γνωστοποίησε τη βαρύτητα που θα είχε η συμμετοχή στην καταδίκη του Ιησού.

Ο ρόλος του Πιλάτου στη Σταύρωση του Ιησού Χριστού μέσα από τις διηγήσεις των Ευαγγελίων είναι έντονα δραματικός, βρισκόμενος ανάμεσα στον όχλο και την πλειοψηφία και τον εσωτερικό θόρυβο που κάνει η συνείδησή του.

Θυμίζοντας τους βασιλιάδες των αρχαίων τραγωδιών του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα ηθικά διλήμματα και τις μεγάλες αποφάσεις, οι οποίες εναντιώνονται στην εσωτερική τους φωνή για την υποχρέωση υπακοής στο λειτούργημα ή τη δέσμευσή τους.

Το όνειρο της γυναίκας του ήταν η αιτία που ο Πιλάτος αγιοποιήθηκε από ορισμένες θρησκείες, όπως την Αντιχαλκηδόνια εκκλησία της Αιθιοπίας.

Ο Πιλάτος αισθανόταν μέσα του ότι ο Ιησούς ήταν αθώος. Γνώριζε ότι "ένεκα φθόνου παρέδωσαν αυτόν".  Το όνειρο της Claudia Procula ήταν η επίρρωση αυτής της στάσης που είχε και ενστικτωδώς.

Η αναφορά στο όνειρο της γυναίκας είναι η απόδειξη πως ακόμα και μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην πορεία μίας κατάστασης.

Μία γυναίκα ήσσονος σημασίας στην κάθοδο των Παθών και της Σταύρωσης, μία γυναίκα που βίωσε μία κατανυκτική αποκάλυψη που της γέννησε θέρμη για την αθώωση του Χριστού.

Και όμως, δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ, ξεχασμένη μέσα σε γυναικείες μορφές που διαρκώς και συνεχόμενα γίνονται ζήτημα θεολογικών αναλύσεων και κειμένων.

Μία φράση που όμως αναδεικνύει την αξία του θείου αγγίγματος...

Δημιουργία αρχείου: 29-5-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 29-5-2024.

ΕΠΑΝΩ