Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιεραποστολή

Ορθόδοξη εφημερίδα στην Ταϊβάν // Απόψεις για την Ιεραποστολή στην Ταϊβάν

Οι «μυστικές λειτουργίες» των Χριστιανών στην Κίνα

Της Χρύσας Βίλκενς

 

Πηγή: Εφημερίδα «Επενδυτής», 8 Ιανουαρίου 2006.

Αναδημοσίευση από: http://orthodoxmission.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

 

Ενώ οι πιστοί πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς, το Πεκίνο κρατά χαμηλούς τόνους. Αυξάνονται και πληθύνονται οι Χριστιανοί στην Κίνα.

 

Ο Χάο Τσαν έχει συνηθίσει να προσεύχεται μπροστά από μία τηλεόραση και να ψάλλει σιγανά μαζί με τους άλλους πιστούς στην κυριακάτικη λειτουργία σε έναν μυστικό χώρο στο κέντρο του Πεκίνου. Ο Χάο είναι ένας από τα εκατομμύρια χριστιανούς της Κίνας που καταφεύγουν σε «παράνομες» εκκλησίες για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, καθώς οι επίσημα αναγνωρισμένοι ναοί της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας απαγορεύει όλες τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε χώρους που δεν έχουν λάβει την επίσημη άδεια της. Οι λεγόμενες «house churches» (οι εκκλησίες που δημιουργούνται σε διάφορα σπίτια πιστών) πληθαίνουν, όπως άλλωστε και ο αριθμός των χριστιανών στην Κίνα που, όπως υπολογίζεται, αυξάνονται κατά μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο.

 

Ανάγκη η αγάπη


«Ο χριστιανισμός αναπτύσσεται εδώ περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Γκάο Γινγκ, αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Συμβουλίου του Πεκίνου, προσθέτοντας: «Η εξατομίκευση του ανθρώπου μεγαλώνει και οι Κινέζοι πολίτες έχουν την ανάγκη να νιώσουν το αίσθημα της αγάπης και της αλληλεγγύης».

Κάτι φαίνεται να αλλάζει όμως και στην πολιτική της κυβέρνησης, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στους πιστούς, χρησιμοποιώντας ακόμα και βασανιστήρια σε όσους δεν συμμορφώνονταν στις υποδείξεις της. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης μαζί με εκπρόσωπους της Εκκλησίας εγκαινίασαν μαζί τον μεγαλύτερο ναό των προτεσταντών στο Πεκίνο. Οι εφημερίδες της χώρας δεν έγραψαν τίποτα για το συμβάν, ούτε άλλωστε για το γεγονός ότι το κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή του. «Η ηγεσία της Κίνας θέλει μεν να κερδίσει την επίσημη Εκκλησία ως συνεργάτη και βοηθό για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην κοινωνία της, δεν θέλει όμως να κάνει και διαφήμιση για αυτό», σχολιάζει ένας αναλυτής στη γερμανική «Die Welt» επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος υπάρχει και μια ανταλλαγή συμφερόντων. Οι προτεστάντες αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν τα 13 οικόπεδα που τους ανήκαν από το παρελθόν και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει με 5 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή δύο ακόμη ναών στο Πεκίνο. Πέρα από αυτό, όμως, η κυβέρνηση της Κίνας φαίνεται ότι αρχίζει να νιώθει αδύναμη να χειριστεί μόνη της τον αυξανόμενο αριθμό των χριστιανών και τις ανάγκες τους. Αναλυτές υπολογίζουν τον αριθμό τους ανάμεσα σε 40 με 80 εκατομμύρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι προτεστάντες, κυρίως από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Μετά το άνοιγμα της Κίνας προς τη Δύση, ο πληθυσμός της Κίνας εξοικειώνεται ολοένα και περισσότερο με τις συνήθειες και τις παραδόσεις των χριστιανών. Τις φετινές γιορτές, πολλές από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας φωτίστηκαν από χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ η εκκλησιαστική μουσική κατακτά ολοένα και πιο πολύ τις καρδιές των Κινέζων. Τα εισιτήρια για συναυλίες από γνωστές φιλαρμονικές του εξωτερικού γίνονται ανάρπαστα, ενώ πρόσφατα η Μουσική Σχολή του Πεκίνου απέκτησε τμήμα για την εκμάθηση εκκλησιαστικών οργάνων.

 

Συμφέρουσα Συνεργασία χωρίς διαφήμιση


«Η ηγεσία της Κίνας θέλει μεν να κερδίσει την επίσημη Εκκλησία ως συνεργάτη και βοηθό για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην κοινωνία της, δεν θέλει όμως να κάνει και διαφήμιση για αυτό», σχολιάζει ένας αναλυτής στη γερμανική «Die Welt» επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος υπάρχει και μια ανταλλαγή συμφερόντων.

Δημιουργία αρχείου: 9-3-2009.

Τελευταία ενημέρωση: 9-3-2009.

ΕΠΑΝΩ