Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιεραποστολή

Ορθόδοξη εφημερίδα στην Ταϊβάν // Απόψεις για την Ιεραποστολή στην Ταϊβάν

Προσλαμβάνοντας έναν Προτεστάντη Πάστορα

Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στην Ιεραποστολή της Κίνας!

 

Μήπως διψάτε για ιεραποστολή σε μακρινές χώρες, αλλά νιώθετε αδύναμοι να συμμετάσχετε; Τώρα μπορείτε να συμμετέχετε στην Ιεραποστολή της μακρινής Ταϊβάν, χωρίς να απομακρυνθείτε από τη γειτονιά σας!

 

Οι προτεστάντες της Ελλάδος, μας έχουν συνηθίσει στην εικόνα εκείνων των φανατικών και συκοφαντικών ατόμων, που με χίλια δυο ψεύδη συκοφαντούν την Εκκλησία, για να κάνουν μαθητές να τους ακολουθούν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ξένους Προτεστάντες, σαν αυτούς της μακρινής Κίνας. Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι ούτε φανατικοί, ούτε συκοφάντες, σαν τους Έλληνες ομοπίστους τους, που αρνήθηκαν ενσυνείδητα την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κυρίου. Οι άνθρωποι αυτοί γεννήθηκαν σε μια χώρα χωρίς το φως της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτά που για εμάς είναι δεδομένες αλήθειες, γι' αυτούς είναι εκπληκτικές αποκαλύψεις, που ποτέ δεν πέρασαν από τη σκέψη τους! Εκεί δεν υπάρχουν αποστάτες από την πίστη, για να τους φανατίζουν με ψεύδη και συκοφαντίες, όπως εδώ. Εκεί η Χάρις του Θεού δεν έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους αυτούς ως θεομάχους, αλλά τους βοηθάει απλόχερα, παρά το ότι βρίσκονται σε μια αίρεση. Γιατί δεν φταίνε σε τίποτα που γεννήθηκαν σε μια χώρα χωρίς τη γνώση της αληθείας του Κυρίου. Και χωρίς τα παραμορφωτικά γυαλιά και την ημιμάθεια της συκοφαντίας, όταν οι ξένοι Προτεστάντες έρχονται σε επαφή την Ορθόδοξη πίστη, εκπλήσσονται, και δοξάζουν τον Θεό για τον πλούτο της Ορθόδοξης πίστης!

 

Εκεί στην Ταϊβάν λοιπόν, το φως της Ορθοδοξίας άρχισε να ανατέλλει και πάλι πριν από ελάχιστα χρόνια. Μία Ορθόδοξη ενορία, ήδη τελεί τη θυσία προσφοράς προς τον Κύριο, και διανέμει στους πιστούς της Ταϊβάν Σώμα και Αίμα Κυρίου.

 

Ο π. Ιωνάς εκεί, με πολύ κόπο, έχει επιδοθεί σε εκτενές έργο ευαγγελισμού της Κίνας. Καθημερινά αγωνίζεται, όχι μόνο για να εκπληρώσει τις ανάγκες των πιστών, και των προσήλυτων, αλλά και για τη μετάφραση όσων μπορεί από τις ζωογόνες αλήθειες της πίστεως, στην Κινέζικη γλώσσα.

 

Πρόσφατα λοιπόν, η μεταφραστική αυτή προσπάθεια του π. Ιωνά, φαίνεται ότι άγγιξε τις καρδιές πολλών Κινέζων Προτεσταντών, που για πρώτη φορά ήλθαν σε επαφή με το βάθος του ζωοσωτήριου Ευαγγελίου της Εκκλησίας, όπως παραδόθηκε ανόθευτο από τους Αποστόλους στην Εκκλησία. Και εξεπλάγησαν! Και ζητάνε βοήθεια, και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη γνήσια διδαχή της Εκκλησίας, όπως μας παραδόθηκε, και όχι όπως τη μετέτρεψε ο Προτεσταντισμός.

 

Ακολουθεί λοιπόν μήνυμα του π. Ιωνά, το οποίο, δεν είναι μόνο ένα χαρμόσυνο μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα και μια κραυγή βοήθειας, από μια χώρα στην οποία κατοικεί το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, και στην οποία ο φωτισμός του Ευαγγελίου είναι ακόμα ελάχιστος:

 

 

"Γνωρίζοντας την αγάπη σας για την ιεραποστολή μας, μοιράζομαι μαζί σας κάποια πρόσφατα γεγονότα και κάποιες σκέψεις.

Τον μήνα που πέρασε, ήρθε στην Εκκλησία και με βρήκε ένας κάπως ηλικιωμένος πάστορας μαζί με έναν καθηγητή του κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών των Λουθηρανών, θέλοντας να μάθουν περισσότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ανακάλυψαν από τα βιβλία μας και τον διαδικτυακό μας τόπο.

Ο πάστορας έρχεται κάθε Πέμπτη στην εκκλησία, και με ρωτάει για την Ορθοδοξία περίπου 3 ώρες κάθε φορά. Την τελευταία φορά, γεμάτος συγκίνηση μου είπε: "Εμείς στην Ταϊβάν δεν έχουμε ξανακούσει τόσο βαθειά θεολογία. Δώσε την ευκαιρία σε όλους τους πάστορες να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, και, ποιος ξέρει, μπορεί στο μέλλον να γίνουν Ορθόδοξοι". Εγώ απόρησα. "Πώς, να γίνει αυτό;" του είπα.

Μου πρότεινε το εξής: Οι Προτεστάντες, και όχι μόνο, νοιώθουν την ανάγκη να αποσυρθούν κάπου, μακριά από την πόλη, να προσευχηθούν, να μελετήσουν. Το κάνουν συχνά. Υπάρχουν κάποια κτήρια σε πολύ όμορφα βουνά, που έχουν ξενώνα, μικρή εκκλησία και με χαμηλό κόστος μπορείς να μείνεις μερικές μέρες. Το λένε Retreat.

Μου πρότεινε να οργανώσουμε ένα 4ήμερο γνωριμίας με την Ορθοδοξία και να καλέσουμε 100 (ναι εκατό) πάστορες. Μου είπε ότι οι πάστορες με χαρά θα το δέχονταν. Εγώ... έκπληκτος είπα το ναι, και επειδή είμαι μόνος, και δεν φτάνω για 100, θα κάνουμε 2 φορές, 2 τετραήμερα ανά 50. Γύρω στον Απρίλιο (του 2008) περίπου, μου είπε είναι η εποχή που οι πάστορες συνηθίζουν να αποσύρονται 1-2 βδομάδες.

Μετά μου είπε ότι από το Φθινόπωρο θα βρει δουλειά σε κάποιο προτεστάντικο οργανισμό. Ο πάστορας δεν το κάνει για λεφτά. Τα παιδιά του είναι παντρεμένα και το μικρό παίρνει το πτυχίο του σε λίγους μήνες. Ούτε ανήκει σε κάποια εκκλησία, όπως πολλοί προτεστάντες εδώ στην Ταιβάν. Υπηρετούν όποια εκκλησία τους καλεί.

Του πρότεινα να δουλέψει σε μας. Όχι ως πάστορας φυσικά, αλλά να μας οργανώνει συναντήσεις με άλλους προτεστάντες παπικούς κτλ. Να μας φέρνει σε επαφή. Φυσικά θα τον διδάξω Ορθόδοξη θεολογία, και τα μαθήματά μας θα ηχογραφηθούν. Θα τα κάνουμε cd ζωντανής κατήχησης. Φυσικά θα ηχογραφεί εκείνος αργότερα, με την επίβλεψή μου φυσικά, μαθήματα Ορθόδοξης παρουσίασης, που όμως θα είναι μοναδικά, αφού θα λέγονται από Κινέζο, με τον δικό τους τρόπο κτλ.

Ο άνθρωπος αυτός θα μας ανοίξει πόρτες στους προτεστάντες που δεν μπορούμε τώρα να πλησιάσουμε καν. Πιστεύω ότι είναι από τον Θεό να μας βοηθήσει.

Γι' αυτό σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε αν μπορείτε. Θα παίρνει 1000 ευρώ τον μήνα.

Προτείνω το εξής:
 

Αν μπορούν 20 φίλοι να βάζουν στην τράπεζα 50 ευρώ το μήνα, έχουμε τον μισθό του. Με ένα μικρό ποσό μπορείτε να βοηθήσετε την Εκκλησία στην Κίνα να κάνη ένα μεγάλο βήμα, να γίνει γνωστή σε ανθρώπους που αληθινά διψάνε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, και που θα είναι οι αυριανοί ιερείς.

Ο πάστορας μου είπε ότι θα προσευχηθεί και θα μου απαντήσει σε 1-2 εβδομάδες. Μοιράζομαι τις σκέψεις αυτές μαζί σας, και περιμένω τη γνώμη και συμβουλή σας.

Ευχαριστώ
π. Ιωνάς

Θα βρείτε πληροφορίες στο www.theology.cn "

 

 

Από την επιστολή αυτή του π. Ιωνά ως σήμερα, πέρασαν κάποιες ημέρες. Και ήδη, ο π. Ιωνάς έχει προσλάβει τον Προτεστάντη αυτόν Πάστορα, από την 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι όσο κρατήσουν τα χρήματα που διαθέτει.

 

Καλούμαστε λοιπόν, όσοι από εμάς μπορούμε, όσο λίγα χρήματα και αν διαθέτουμε, να ενισχύσουμε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια. Πρόκειται για την ισχυρότερη ώθηση που μπορεί να δοθεί στην Ιεραποστολή στην Κίνα, στην παρούσα περίσταση. Ας μην αφήσουμε λοιπόν να χαθεί, ή έστω να επιβραδυνθεί αυτή η ευκαιρία. Δισεκατομμύρια (ΝΑΙ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) συνανθρώπων μας στην Κίνα, αγνοούν το Ευαγγέλιο. Και αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία, να δοθεί το Ευαγγέλιο από Κινέζο αυτόχθονα, στη δική τους γλώσσα, με τον δικό τους τρόπο που μπορούν να το κατανοήσουν και να το δεχθούν.

 

Ο Κύριος ας κατευθύνει τις καρδιές όλων μας, ώστε να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε.

 

Ο Τραπεζικός λογαριασμός του π. Ιωνά, είναι ο εξής:

 

Άλφα (Alpha) Τράπεζα 779-002101-053244

 

Δημιουργία αρχείου: 5-9-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 5-9-2007.

ΕΠΑΝΩ