Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιστορικά

Δέκα μικροί μύθοι για το 1821: μια απάντηση σε όσους ταλαιπωρούν την ελληνική ιστορία * Οι Έλληνες στην Τουρκοκρατία * Ο πράκτορας του Ναπολέοντα Κοραής κατά της Ρωμηοσύνης * Η κατάρα της Βαυαροκρατίας στην Ελλαδική Εκκλησία * Η επιτυχία και η αποτυχία της Επανάστασης του 1821 * Ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ και η Επανάσταση του 1821 * Αρχιερείς - μέλη τής Φιλικής Εταιρίας * Η Επανάσταση τού 1821 από τη δική μας οπτική και πηγές

Ποιος ήταν ο σκοπός τού 1821

Η επανένωση τών κομματιών τής "βυζαντινής" αυτοκρατορίας

Γκαστόν Ντεσάν

 

Πηγή: Gaston Deschamps το 1892, στο Απόστολος Βακαλόπουλος "Ο χαρακτήρας των Ελλήνων", εκδόσεις Σταμούλη 2011, σελ 42. του φίλου Θεόδωρου Γιαννακόπουλου.

"Στ' αλήθεια, η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν εξαφανίστηκε. Κομματιάστηκε σε χίλια κομμάτια, αλλά δεν αφανίστηκε από τους Τούρκους.

Η "τουρκοκρατία", όπως την ονομάζουν οι Έλληνες, δεν είναι παρά μια κακή στιγμή που πέρασε. Τα συντρίμμια της αυτοκρατορίας επιπλέουν, από τόπο σε τόπο, πιάνονται το ένα από το άλλο, επιπλέουν εδώ κι εκεί σε μάζες όλο και περισσότερο συμπαγείς, όσο η διάλυση των Τούρκων συντρίβει τα εφήμερα δεσμά, που είχαν συγκρατήσει επί τρεις αιώνες τους σκλαβωμένους πληθυσμούς.

Να συγκροτήσουν αυτά τα σκορπισμένα νησάκια, να ξανακάνουν την ενότητα, αυτό είναι το τολμηρό όνειρο των Ελλήνων, των πλουσίων και των φτωχών, των μεγάλων και των ταπεινών".

Δημιουργία αρχείου: 11-4-2024.

Τελευταία μορφοποίηση: 11-4-2024.

ΕΠΑΝΩ