Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Παπισμός και Οικουμενισμός

Έρευνα για τις επαφές Ορθοδόξων και αλλοπίστων

H μαρτυρία ενός πρώην Ιησουίτη: Οικουμενισμός και Παπικός φαρισαϊσμός

Η παρακάτω μαρτυρία προέρχεται από το βιβλίο του π. Γεωργίου Παπ με τίτλο "Why I converted to the Orthodox Faith". Ο π. Γεώργιος ήταν γεννημένος παπικός, και Ιησουίτης ιερομόναχος ο οποίος μετά από μελέτη έγινε ουνίτης και τελικά επέστρεψε στην Ορθοδοξία. Το προαναφερθέν βιβλίο περιγράφει την ιστορία της μεταστροφής του. Για μία περίοδο της ζωής του ήταν μέλος του οικουμενιστικού "Ινστιτούτου για την ένωση των Χριστιανών", στο οποίο παρακολουθούσε τις εισηγήσεις, και μας μεταφέρει, μέσω του βιβλίου του, τον τρόπο που οι παπικοί χρησιμοποιούν τον Οικουμενισμό, ως "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στην Ορθοδοξία.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του π. G. Pap,  "Why I converted to the Orthodox faith" , Eptalofos S.A. ,1991,  σελ 81-82:
Μια και ο π. Γεώργιος ζούσε τόσο κοντά στους "παράγοντες" οι οποίοι καθόριζαν τις πολιτικές της Ρώμης που αφορούσαν την Ενωση των Εκκλησιών (Παρακολουθούσε μαθήματα στο "Ινστιτούτο για την Ενωση των Χριστιανών", και επίσης ζούσε μαζί  με τους ανωτέρους του), κατανοούσε πραγματικά πόσο ΑΔΙΚΟΣ ήταν ο Πάπας απέναντι στον Ορθόδοξο λαό.
 
"Σημερα έχουμε μία νέα μέθοδο", εξήγησε ο π. Γαβριήλ Savici, ένας εισηγητής στο Ινστιτούτο.  Αφού κοίταξε τριγύρω στο δωμάτιο, συνέχισε, "Είναι ο Ορθόδοξος φίλος σας εδώ; Οχι! Ωραία, μπορώ τότε να μιλήσω ειλικρινώς. Σήμερα, ακολουθούμε την Οικουμενική μέθοδο και είμαστε ενάντια στις μεταστροφές. Λοιπόν, εάν μία ημέρα ο Ορθόδοξος φίλος σας ερχόταν σε εμένα και μου έλεγε πως είχε μεταστραφεί από την σοφία του Ρωμαιοκαθολικισμού, εγώ ΠΑΛΙ θα του αρνιόμουν να τον συμβουλέψω να το κάνει. Να επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ανέβαινε στα ανώτατα αξιόματα της Ιεραρχίας. Όταν έφτανε στον ανώτατο δυνατό βαθμό, τότε, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να γινόταν Ρωμαιοκαθολικός  μαζί με το ποίμνιο του!"
Αυτό, αποδεικνύει πως ορισμένοι από τη Ρώμη, χρησιμοποιούσαν τον Οικουμενισμό, ως μία παπική "μέθοδο" για την μεταμόρφωση της Ορθοδοξίας.

 

Μεταγραφή: Θωμάς Δρίτσας

Δημιουργία αρχείου: 19-3-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 9-9-2008.

ΕΠΑΝΩ