Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ενότητες: Παπισμός και Οικουμενισμός

Ο Παπισμός είναι ΑΙΡΕΣΗ // Τα πραγματικά αίτια του σχίσματος // Ομολογώ εν βάπτισμα // «Παπισμός» - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της Χριστιανικής ενότητας

Σκληρή κριτική
του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού
προς το Βατικανό
 

Πάπας έφη: "Μόνη εκκλησία για την σωτηρία των πιστών η ΄΄Καθολική΄΄". Ο Αιρεσιάρχης του Παπισμού προκαλεί, και ο μακαριότατος Αυστραλίας απαντά.

Σκληρή κριτική στο Βατικανό και προσωπικά στον Πάπα, ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Βατικανού, σύμφωνα με την οποία "η Καθολική Εκκλησία εξασφαλίζει σωτηρία των πιστών, διότι είναι εκείνη που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός".

"Στις πρόσφατες εξόχως απροσδόκητες και βαρύτατα προσβλητικές δηλώσεις του Βατικανού, τόσο περί των Ορθοδόξων όσο και των λοιπών μη-Ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών, η ταπεινότης μου ίσως δεν θα έπρεπε να απαντήσει, παρά με εύγλωττη σιωπή", αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας που είναι και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα.

Βέβαια, κατά το Βατικανό η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μεν "αυθεντική Εκκλησία", αλλά παρουσιάζει μία σημαντική "ατέλεια": δεν αναγνωρίζει το "πρωτείο της Ρώμης", δηλαδή τον Πάπα ως "εκπρόσωπο του Χριστού στη Γη". Όσο για τους Διαμαρτυρόμενους, το κείμενο λέει ότι "δεν πρόκειται καν για Εκκλησία", αλλά για "θρησκευτική κοινότητα".

Ο κ. Στυλιανός που υπήρξε επικεφαλής των Ορθοδόξων στο διάλογο για επανένωση των εκκλησιών αναφέρει:
 

"Επειδή όμως, μετά την 20ετή επίπονη Προεδρία μου εις τον "Επίσημο Θεολογικό Διάλογο" Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, παραιτήθηκα οικειοθελώς, δια να μη έχω πλέον ουδεμίαν σχέση με ένα τέτοιο "ανούσιο παίγνιο", θα πρέπει σήμερα συμπληρωματικώς, προς όσα εδημοσιεύθησαν μέχρι και προσφάτως, να δηλώσω επιγραμματικά μόνον τούτο:

"Δεν θα εφανταζόμουν ότι θα εδικαιώνοντο τόσο γρήγορα και τόσο αποκαλυπτικά οι ταπεινές κρίσεις μου, περί του προσώπου και του συνολικού έργου του Καρδιναλίου Joseph Ratzinger, προ της ανυψώσεώς του εις τον Παπικό Θρόνο αφ' ενός, και τη μετά ταύτα αιφνιδία "μεταμόρφωσή" του εις τον πλέον ανεπιφύλακτον "Κήρυκα" των Μεσαιωνικών "μυθευμάτων" της Παπωσύνης.

Επιφυλάσσομαι, μετά την θρυλούμενη "Επανέναρξη του Επισήμου Θεολογικού Διαλόγου", να επανέλθω εκτενέστερα επί των ραγδαίως εξελισσομένων "υπογείων" δραστηριοτήτων, οι οποίες εν υψίστη υποκρισία τραγικώς τις φερέλπιδες προσπάθειες της Β' Βατικανής Συνόδου εις την Εκκλησιολογία και Οικουμενισμό".
 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προβληματίζεται γύρω από το χρόνο δημοσιοποίησης του κειμένου του Βατικανού καθώς θα συνεδριάσει στη Ραβέννα της Ιταλίας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η μεικτή θεολογική επιτροπή "καθολικών" και ορθοδόξων, με θέμα ακριβώς το επίμαχο πρωτείο του Πάπα.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι κάποιοι στο Βατικανό έσπευσαν να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της επιτροπής, υπονομεύοντας σοβαρά τον ίδιο τον διάλογο. Και το έκαναν, χρησιμοποιώντας ένα θεολογικό κείμενο, το Dominus Jesus ("ο Κύριος Ιησούς"), που είχε επεξεργαστεί ο Γιόσεφ Ράτζινγκερ το έτος 2000, πριν εκλεγεί Πάπας.

Η ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας περιέχει αιχμές και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την θέρμη με την οποία αντιμετώπισε το νέο Πάπα όταν ο ίδιος ο κ. Στυλιανός έκανε τις κρίσεις του...

 

Δημιουργία αρχείου: 15-12-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 6-2-2010.

ΕΠΑΝΩ