Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Πεντηκοστιανισμός

Αναγέννηση εξ ύδατος και Πνεύματος

Διαστρέβλωση του αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, στο θέμα της αναγέννησης

Η Πεντηκοστιανή εφημερίδα: "Χριστιανισμός" της αυτοαποκαλούμενης: "Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής" (ΕΑΕΠ), (στην 1η σελίδα του τεύχους Νο 210, του Μαϊου 2001), επιχείρησε να βρει πατερική μαρτυρία σύμφωνη με το εσφαλμένο Προτεσταντικό δόγμα, ότι δήθεν η αναγέννηση προηγείται του βαπτίσματος. Μόνο που αυτό το έκαναν ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ τα λόγια του αγίου Κυρίλλου. Κάτι που δείχνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο πλάνη στην ηγεσία της Προτεσταντικής αυτής ομάδας, αλλά δυστυχώς και ΔΟΛΟΣ.

Για τα πλήθος εσφαλμένα δόγματα των Πεντηκοστιανών της ΕΑΕΠ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έχουν γνώση της πίστης, και ότι πλανήθηκαν.

Για την ψευδοπροφητεία τους, για το δήθεν τέλος, όσο κατακριτέα κι αν είναι μια ψευδοπροφητεία για έναν Χριστιανό, θα μπορούσε κάποιος να πει καλόπιστα, ότι απλώς πλανήθηκαν.

Για τη δημοσίευση με την παραπληροφόρηση, του βιβλίου του κ. Κρίσιλα περί παραδόσεων, θα μπορούσε η εφημερίδα "Χριστιανισμός" να πει ότι δεν είχαν προσέξει τα λάθη του κυρίου Κρίσιλα, (αν και όφειλαν πριν το δημοσιεύσουν να το έχουν ελέγξει).

Όμως τι μπορούν να πουν για την παρακάτω διαστρέβλωση της εφημερίδας "Χριστιανισμός" που θα παρουσιάσουμε;

Το διαστρεβλωμένο κείμενο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Χριστιανισμός" του Μαϊου 2001, είναι το παρακάτω άρθρο:

 

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ

Κύριλλος Ιεροσολύμων (315-368 μ.Χ.) Κατήχηση Φωτιζόμενων 3η, κεφ. δ'

"Τώρα λοιπόν που πρόκειται εσύ να καταδυθείς μέσα στο νερό (του βαπτιστηριου), πρόσεξε μη δεις το νερό σαν κάτι συνηθισμένο, αλλά να αποδεχθείς τη σωτηρία - που σου χαρίζεται- δια του Αγίου Πνεύματος. Γιατί χωρίς αυτά τα δύο αδύνατον να τελειωθείς. Δεν το λέγω αυτό εγώ, αλλά ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος έχει την εξουσία πάνω σ' αυτό το θέμα. Εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού. Ούτε αυτός που βαπτίσθηκε στο νερό έχει τελεία τη χάρη αν δεν καταξιώθηκε να δεχθεί το Άγιο Πνεύμα, ούτε θα εισέλθει κανείς στην βασιλεία των ουρανών και αν ακόμη είναι ενάρετος στα έργα, αν δεν πάρει το δι' ύδατος σφράγισμα. Είναι τολμηρός αυτός ο λόγος, αλλά δεν είναι δικός μου. Ο Ιησούς το έχει πει και λάβε σαν απόδειξη αυτό που περιγράφει η Αγία Γραφή: Ο Κορνήλιος, ήταν δίκαιος άνθρωπος, αξιώθηκε να δει αγγέλους, υψώνοντας στον ουρανό σαν στήλη τις ελεημοσύνες και τις προσευχές του. Ήλθε ο Πέτρος και δόθηκε το Άγιο Πνεύμα στους πιστούς και ελάλησαν με ξένες γλώσσες και προεφήτευσαν. Και μετά την δοθείσα χάρη του Αγίου Πνεύματος η Γραφή λέγει: «Και προσέταξε αυτούς να βαπτισθώσιν εις το Όνομα του Κυρίου. Ώστε λοιπόν, αφού πρώτα αναγεννηθεί η ψυχή με την πίστη, τότε μεταλαμβάνει στη χάρη με το νερό και το σώμα."

(Εφημερίδα "Χριστιανισμός" 1η σελίδα του τεύχους Νο 210, του Μαϊου 2001).

Στα παραπάνω, ο απλός Πεντηκοστιανός που διαβάζει τα λόγια αυτά, και ειδικά την τελευταία ΑΙΡΕΤΙΚΗ πρόταση (που έχουμε τονίσει), πείθεται ότι ο άγιος Κύριλλος πράγματι πίστευε αυτά τα απαράδεκτα πράγματα, ότι δηλαδή πρώτα ο άνθρωπος αναγεννιέται, και ότι μετά βαπτίζεται! Δεν φαντάζεται, ότι εδώ τα λόγια του αγίου Κυρίλλου ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΧΘΕΙ, για να συμφωνούν με το αιρετικό δόγμα της δήθεν "αναγέννησης προ του βαπτίσματος", όπως το διδάσκουν οι Πεντηκοστιανοί!

Στον επόμενο πίνακα, θα έχετε την ευκαιρία να συγκρίνετε τα λόγια των Πεντηκοστιανών, με το πρωτότυπο κείμενο των λόγων του αγίου, και να δείτε στη συνέχεια πόσο διαφορετικό είναι το νόημα!

 
Πεντηκοστιανή Εφημερίδα Πρωτότυπο Κείμενο Σωστή μετάφραση
Και προσέταξε αυτούς να βαπτισθώσιν εις το Όνομα του Κυρίου. Ώστε λοιπόν, αφού πρώτα αναγεννηθεί η ψυχή με την πίστη, τότε μεταλαμβάνει στη χάρη με το νερό και το σώμα. ...προσέταξεν αυτούς ο Πέτρος εν τω ονόματι Ιησού Χριστού βαπτισθήναι. Ίνα της ψυχής δια της πίστεως αναγεννηθείσης, μεταλάβη και το σώμα δια του ύδατος της χάριτος. Και τους πρόσταξε ο Πέτρος, να βαπτισθούν στο όνομα του Ιησού Χριστού. Έτσι ώστε, αφού αναγεννήθηκε η ψυχή δια της πίστεως, να μεταλάβει στη χάρη και το σώμα μέσω του νερού.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στα παραπάνω, η εφημερίδα "Χριστιανισμός", έχει κάνει σε μία μόνο πρόταση, μια σειρά απαράδεκτων ΑΛΛΑΓΩΝ στα λόγια του αγίου Κυρίλλου. Έχει προσθέσει λέξεις, και έχει αλλάξει τους χρόνους των ρημάτων, για να μην καταλάβει ο αναγνώστης ότι εκεί μιλάει για μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση αναγέννησης, (την αναγέννηση του Κορνηλίου και των οικείων του), αλλά ο αναγνώστης να παραπλανηθεί, και να νομίσει ότι η αναγέννηση προηγείται ΠΑΝΤΑ του βαπτίσματος.

1. Συγκεκριμένα, πρόσθεσαν τη λέξη: "λοιπόν", που σημαίνει: "αυτό που απομένει να πούμε". Με τη λέξη αυτή, σκόπευαν να απομονώσουν την επίμαχη αυτή πρόταση από τα προηγούμενα, για να μη φανεί ότι μιλάει για τον Κορνήλιο, αλλά να παρουσιασθεί δήθεν ως "συμπέρασμα". Όμως χωρίς το "λοιπόν", η φυσική ροή του λόγου, δείχνει καθαρά ότι συνεχίζει εκεί ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, να μιλάει για την ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση του Κορνηλίου.

2. Πρόσθεσαν τη λέξη: "πρώτα", χωρίς να είναι απαραίτητη στη μετάφραση, για να τονίσουν την αιρετική άποψη ότι η αναγέννηση προηγείται του βαπτίσματος.

3. Άλλαξαν το χρόνο της λέξης: "αναγεννηθείσης", και από παρελθοντική την έκαναν μελλοντική, μετατρέποντάς την σε: "αναγεννηθεί". Έτσι, ο καημένος ο Πεντηκοστιανός που τη διαβάζει στην εφημερίδα, νομίζει ότι δεν μιλάει για τον Κορνήλιο, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και αργότερα, και στο μέλλον, όσο υπάρχει αναγέννηση!

Όμως η λέξη "αναγεννηθείσης", όπως την αναφέρει ο Κύριλλος στο πρωτότυπο κείμενο, αναφέρεται σαφώς στο παρελθόν, σε κάτι που έγινε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, και δεν ξανασυνέβη στο μέλλον.

4. Άλλαξαν το χρόνο της λέξης: "μεταλάβη", σε "μεταλαμβάνει". Κανονικά, στο κείμενο η λέξη: "μεταλάβη", αναφέρεται σε χρόνο μέλλοντα, για να δείξει ότι όπως (στο παρελθόν) αναγεννήθηκε η ψυχή του Κορνηλίου, έπρεπε μετά (στο μέλλον), "να μεταλάβει" και το σώμα του, (στην ειδική εκείνη περίπτωση). Όμως οι συντάκτες της Πεντηκοστιανής εφημερίδας, μετέτρεψαν τον Μέλλοντα χρόνο, σε Ενεστώτα, για να νομίσει ο Πεντηκοστιανός που το διαβάζει, ότι αυτή είναι μια πρακτική που συνεχίζεται και στο παρόν.

5. Μάλιστα, φρόντισαν ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, να προκαταλάβουν τον αναγνώστη, με τον τίτλο του άρθρου, που ΠΑΡΑΦΡΑΖΕΙ διαστρέφοντας εντελώς το νόημα του αγίου Κυρίλλου, με τα εξής λόγια: "Το βάπτισμα γίνεται μόνο σε όσους έχουν πιστέψει, και δια της πίστεως αναγεννήθηκαν". Ο τίτλος αυτός, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γράφει ο άγιος Κύριλλος στο κείμενό του! Γιατί, (στηριζόμενος στην παγαποντιά της διαστρέβλωσης που έκαναν στην τελευταία πρόταση), θέλει να πείσει τον αναγνώστη, ότι το αιρετικό δόγμα των Πεντηκοστιανών, ότι η αναγέννηση προηγείται του βαπτίσματος, είναι δήθεν σωστό, και στηρίζεται δήθεν και σε αρχαίους πατέρες.

Όμως, για όποιον γνωρίζει Ελληνικά, το αρχαίο κείμενο είναι σαφέστατο. Ο άγιος Κύριλλος μιλάει για μια ειδική και μοναδική περίπτωση, την περίπτωση του Κορνηλίου, που ήταν ο πρώτος εθνικός που βαπτίσθηκε Χριστιανός. Και ο καλύτερος τρόπος για να πεισθεί ο Πέτρος να τον βαπτίσει, ήταν ο Θεός να δείξει ότι τον αποδεχόταν στην αναγέννηση. Και ο Θεός το έδειξε αυτό με ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, που ποτέ δεν ξανασυνέβη, στις αφηγήσεις της Αγίας Γραφής: Ξεκίνησε την αναγέννηση πριν το βάπτισμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, (και σήμερα), η αναγέννηση ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ.

Μάλιστα, ο Κύριλλος τονίζει τα λόγια του Χριστού, ότι: "Εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού" Η αναγέννηση, γίνεται ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ, αλλά ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ. Και τα δύο αυτά, συνιστούν την αναγέννηση τού ανθρώπου. Και δεν υπάρχει αναγέννηση χωρίς βάπτισμα. Και πάντα, (εκτός από μόνο μία εξαίρεση, τον Κορνήλιο), το βάπτισμα ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Στην περίπτωση τού Κορνηλίου ΜΟΝΟ, ήταν το δεύτερο βήμα. Γιατί σε αυτόν, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, πρώτα αναγεννήθηκε η ψυχή, και μετά το σώμα.

Καλούμε τους Πεντηκοστιανούς, να ερευνήσουν και το θέμα αυτό περισσότερο, και να δουν ότι οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονται, δεν διστάζουν να τους εξαπατήσουν, για να τους κρατήσουν δέσμιους σε μια αίρεση απωλείας. Τους καλούμε να δουν με σοβαρότητα το θέμα της πίστης και της σωτηρίας, γιατί κάθε αιρετική άποψη, οδηγεί στην απώλεια.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 18-12-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 7-4-2005.

ΕΠΑΝΩ