Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ψυχοθεραπευτικά, Κοινωνία και Ευσεβισμός

Κάθαρση, φωτισμός, θέωση * Ο στόχος τής κλήσης τού Χριστιανού * Σκιά, εικόνα, δούλοι και τέκνα * Αγωγή των νέων στη σύγχρονη κοινωνία * Ο μύθος του "Καλού Ανθρώπου" * Σύγχρονοι Φαρισσαίοι

Μια πρόσκληση αγάπης στους Νέους

Η Εκκλησία είναι αυτό που θα θέλατε να είναι

Συντάκτης  π. Σπυρίδων Σκουτής

 

Αναδημοσίευση από: http://euxh.gr/paidagogika/neotita

 

Αγαπητά μου παιδιά, μην σκανδαλίζεστε από αυτά που βλέπετε μέσα στις ενορίες.

Ελάτε να τα αλλάξουμε! Βοηθήστε τους Ιερείς σας. Κάντε προτάσεις, συζητήστε μαζί τους. Άνθρωποι είναι και αυτοί, πλησιάστε τους. Μπείτε στις επιτροπές, ελάτε στα αναλόγια ώστε να υμνολογήσουμε τον Κύριο. Βοηθήστε από οποιοδήποτε πόστο μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι. Μην φοβηθείτε για το τι θα πει ο κόσμος, αλλά το τι θα πει ο Χριστός.

Η κουτσομπόλα κυρία που είναι 70 χρονών δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν θέλει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιες τέτοιες συμπεριφορές θα μας απομακρύνουν από τον Χριστό. Ας προσευχηθούμε για αυτήν και για όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Η Εκκλησία άλλωστε είναι νοσοκομείο, άρρωστοι είμαστε όλοι. Όλοι είμαστε Εκκλησία, όσοι έχουμε το Άγιο Βάπτισμα είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού.

Ελάτε δίπλα μας σας περιμένουμε, σας έχουμε ανάγκη διότι είστε το άνθος των ενοριών, ελάτε να μοσχοβολήσει η ενορία νιότη και αναστάσιμη χαρά. Παιδιά μου, ο θάνατος δεν υπάρχει. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ όπως λέει ένα λαϊκό άσμα. Αντίθετα ο θάνατος είναι απλά ένα επεισόδιο της υπάρξεώς μας, έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε, υπάρχει και άλλη συνέχεια που μας δόθηκε, μας χαρίστηκε ως δώρο μέσα από μια θυσία. Ελάτε ώστε το -"Αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοίᾳ ομολογήσωμεν"- να γίνει βίωμα, να γίνει αγκαλιά εκτός από μία υμνολογική φράση. Ελάτε αυτά που λέγονται να τα ζήσουμε, έτσι απλά.

Παιδιά ελάτε όπως είστε για να γίνετε αυτό που θέλετε βαθιά μέσα σας. Ελάτε ώστε η αναρχία που την βιώνετε ως επανάσταση χωρίς αιτία και αποτέλεσμα, να πάρει πνευματική οσμή και να γίνει ορμή προς την εσωτερική χαρά, την αγάπη χωρίς όρους και την αλλαγή για αυτό που οφείλω να γίνω, για αυτό που έχω προορισμό να γίνω. Στην Εκκλησία η ζωή σας θα χρωματιστεί με ένα νόημα που σφραγίστηκε σε εκείνον τον βυθό της κολυμβήθρας όταν ήσασταν βρέφη.

Νόημα εκτός Εκκλησίας δεν θα βρείτε, θα βρείτε για λίγο. Μόλις όμως περάσει η ηδονή, θα γευτείτε την οδύνη του θανάτου. Στην Εκκλησία ο θάνατος υποκλίνεται σε Αυτόν που τον κατήργησε και πλέον το επεισόδιο του θανάτου είναι απλά μια κοίμηση.

Μην ρωτήσετε να μάθετε για το ποιος είναι ο Χριστός τον οποιοδήποτε, ελάτε στην Εκκλησία να Τον βιώσετε «Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος». Οι Εντολές δεν είναι ραπίσματα, αλλά προτάσεις και δρόμοι ζωής.

Μην φοβάστε όταν ακούτε τη λέξη ΑΣΚΗΣΗ. Την ξέρετε πολύ καλά όταν θέλετε να καταφέρετε κάτι π.χ. σε εξετάσεις, σε αθλήματα, σε σχέσεις. Έτσι λοιπόν θέλει και η αγάπη για τον Θεό ώστε να ελαφρώσουμε να φτερά μας για να ελευθερωθούμε.

Η άσκηση είναι υποδοχή, άνοιγμα αγκαλιάς να υποδεχτώ Αυτόν που ποθώ και θέλω. Θέλει κόπο η αγάπη παιδιά, μην γελιόμαστε.

Το τι είναι αμαρτία δεν χρειάζεται να σας το πει μόνο η Εκκλησία, το βιώνετε μέσα στην καρδιά σας και στην ζωή σας. Έχετε κλάψει από αυτό το βίωμα του θανάτου. Από αυτόν τον χωρισμό της υπάρξεως σας από τον ζωοδότη Χριστό. Ελάτε μέσα από την Ιερά Εξομολόγηση να κάνουμε επανασύσταση γάμου με τον Νυμφίο!

Η Εκκλησία δεν είναι αυτό που πιστεύετε ότι είναι ή αυτό που έχετε ακούσει ότι είναι.

Η Εκκλησία είναι αυτό που θα θέλατε να είναι.

Πιστέψτε με…

Ελάτε να γνωρίσετε αυτό που πραγματικά είστε.

Έτσι απλά…

Εκεί που χτυπάει η καμπάνα, χτυπάνε και οι χτύποι της καρδιάς σας.  Καλό αγώνα…

 


Ο π. Σπυρίδων Σκουτής είναι απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Εφημέριος Ενοριών Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου Λήμνου και Γεννήσεως Χριστού Ρωμανού Λήμνου. Υπεύθυνος Νεότητας και Αιρέσεων στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Δημιουργία αρχείου: 2-5-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 2-5-2018.

ΕΠΑΝΩ