Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Θρησκείες

Οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι * Ιστορικός πίνακας των αιρέσεων * Διαφορά Ορθοδόξων και αιρετικών * Οι καθ' ομολογίαν Χριστιανοί στον κόσμο * Ο Χριστιανισμός: 30 εκατ. νέοι πιστοί ετησίως

Στατιστικές 2022 για την πίστη στη μετά θάνατον ζωή και στον Θεό

Ποιος πιστεύει στη ζωή μετά θάνατον;

Επιμέλεια Γιώργος Μαζιάς

Η πίστη στη ζωή μετά θάνατον παρουσιάζει πολλές πολιτισμικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις – Τι ισχύει στην Ελλάδα

 

Πηγή: in.gr 11 Ιανουαρίου 2025.

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

[Σημείωση ΟΟΔΕ: Τον όρο: "Χριστιανοί", ο αρθρογράφος τον χρησιμοποιεί με την ευρεία έννοια, τών "ομολογούντων Χριστό", και όχι με την ακριβή και αληθινή του έννοια, τών ανηκόντων στη "μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία", δηλαδή ΜΟΝΟ την Ορθόδοξη. Κατά τον ίδιο τρόπο, λέγοντας: "Καθολικούς" εννοεί τους Παπικούς].

Η πίστη στη ζωή μετά θάνατον είναι μια από τις πιο αρχέγονες και διαχρονικές αναζητήσεις της ανθρωπότητας. Διαμορφωμένη από θρησκείες, φιλοσοφικές αντιλήψεις και πολιτισμικές παραδόσεις, αυτή η πίστη αποτελεί πηγή ελπίδας, παρηγοριάς, αλλά και προβληματισμού για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά στην Ευρώπη, τα ποσοστά πίστης στη μεταθανάτια ζωή παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του κοσμικού χαρακτήρα και της θρησκευτικής παράδοσης κάθε περιοχής. Από την Τουρκία, όπου το 91,8% πιστεύει στη ζωή μετά θάνατον, μέχρι χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, όπου τα ποσοστά είναι αισθητά χαμηλότερα, η έρευνα αποκαλύπτει μια πλούσια ποικιλομορφία αντιλήψεων.

Στην Ελλάδα, με ποσοστό 47,7%, η πίστη αυτή εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, αν και η επιρροή της θρησκείας έχει υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την World Values Survey που διεξήχθη την περίοδο 2017-2022, οι αντιλήψεις για τη ζωή μετά θάνατον παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στις χώρες και τις περιοχές του κόσμου. Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει στη ζωή μετά θάνατον:

 

Χώρες με υψηλό ποσοστό πίστης στη ζωή μετά θάνατον

Μπαγκλαντές: 98,8% των πολιτών πιστεύουν στη ζωή μετά θάνατον, κατατάσσοντας τη χώρα ανάμεσα στις υψηλότερες παγκοσμίως.

Μαρόκο: 96,2% πιστεύουν στη ζωή μετά θάνατον, υπογραμμίζοντας τη βαθιά θρησκευτικότητα της χώρας.

Λιβύη: 95,2% του πληθυσμού πιστεύει στην ύπαρξη ζωής μετά θάνατον.

Τουρκία: Με ποσοστό 91,8%, η Τουρκία έχει το υψηλότερο ποσοστό πίστης στην Ευρώπη.

Ιράν: 91,3% των Ιρανών δηλώνουν πίστη στη ζωή μετά θάνατον, ενισχύοντας τη θρησκευτική επιρροή του Ισλάμ στη χώρα.

 

Χώρες με μεσαίο ποσοστό πίστης

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Το 68,2% των Αμερικανών πιστεύει στη ζωή μετά θάνατον, αντικατοπτρίζοντας τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις της χώρας.

Ηνωμένο Βασίλειο: Μόνο το 41,7% των Βρετανών δηλώνει πίστη στη ζωή μετά θάνατον, καταδεικνύοντας τη μειωμένη επιρροή της θρησκείας στην κοινωνία.

 

Χώρες με χαμηλό ποσοστό πίστης

Κίνα: Το 11,5% του πληθυσμού πιστεύει στη ζωή μετά θάνατον, δείχνοντας τη μικρή θρησκευτική επιρροή στην κινεζική κουλτούρα.

Στις χώρες με ισχυρή θρησκευτική παράδοση, όπως οι μουσουλμανικές χώρες, τα ποσοστά πίστης είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Στις δυτικές χώρες, παρατηρείται διαφοροποίηση, με χώρες όπως οι ΗΠΑ να έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά, ενώ χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν χαμηλότερα.

Η Κίνα, με έντονη επίδραση από τον κομμουνισμό και φιλοσοφικές παραδόσεις όπως ο Κομφουκιανισμός, παρουσιάζει από τα χαμηλότερα ποσοστά πίστης.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά

Θρησκεία: Οι χώρες με έντονη θρησκευτική παρουσία, όπως το Ισλάμ ή ο Χριστιανισμός, τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά πίστης.

Κουλτούρα και παράδοση: Η πολιτιστική ιστορία κάθε χώρας επηρεάζει την πίστη στον μεταθανάτιο κόσμο.

Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη: Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπου κυριαρχεί η επιστήμη και ο ορθολογισμός, τα ποσοστά πίστης στη ζωή μετά θάνατον είναι χαμηλότερα.

Εκπαίδευση: Τα επίπεδα εκπαίδευσης μπορεί να διαφοροποιούν τη θρησκευτική πίστη και, κατά συνέπεια, την αντίληψη για τη μεταθανάτια ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα World Values Survey (WVS) που διεξήχθη στην Ελλάδα το 2017, περίπου το 50% των Ελλήνων πιστεύει στη ζωή μετά τον θάνατο.

Επιπλέον, το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει στην ύπαρξη της κόλασης, ενώ το 46% πιστεύει στον παράδεισο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίστη στον Θεό φαίνεται να έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε ετών που μεσολάβησαν από τη διεξαγωγή της έρευνας το φθινόπωρο του 2017, μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», το 78,7% των ερωτηθέντων απάντησε το 2022 ότι πιστεύει στον Θεό.

 

Πρώτη η Τουρκία

Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Χώρες με Πολύ Υψηλή Πίστη (>70%)

Τουρκία (91.8%): Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πίστης στη ζωή μετά θάνατον, πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Χώρες με Υψηλή Πίστη (60.0–69.9%)

Βοσνία (65.9%): Δείχνει ισχυρή πίστη, πιθανότατα λόγω πολιτισμικών και θρησκευτικών παραγόντων.

Πολωνία (64.2%): Μια κατά βάση καθολική χώρα, όπου η πίστη παραμένει ισχυρή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

 

Μέτρια Πίστη (50.0–59.9%)

Ρουμανία (55.2%), Κροατία (51.3%), Αυστρία (50.1%), Ελβετία (50.4%): Χώρες που βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο, με ποσοστά λίγο πάνω από το 50%.

 

Χαμηλότερη Πίστη (40.0–49.9%)

Ελλάδα (47.7%), Ιταλία (49.4%), Γαλλία (41.2%), Ηνωμένο Βασίλειο (41.7%), Ουκρανία (40.1%): Χώρες με επίπεδα πίστης κάτω από 50%, όπου η Νότια Ευρώπη διατηρεί ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη.

 

Χαμηλή Πίστη (30.0–39.9%)

Γερμανία (39.4%), Σουηδία (37.8%), Νορβηγία (39.3%), Ισπανία (38.1%), Πορτογαλία (32.9%): Οι Σκανδιναβικές χώρες και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν ποσοστά πίστης μεταξύ 30-40%, κάτι που αντικατοπτρίζει την επιρροή του κοσμικού χαρακτήρα τους.

 

Χώρες με το Χαμηλότερο Ποσοστό Πίστης (22.7–29.9%)

Βουλγαρία (25.0%), Αλβανία (22.7%): Αυτές οι χώρες παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα πίστης στη ζωή μετά θάνατον, με την Αλβανία, μια μουσουλμανική χώρα, να αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.

 

Βασικές Παρατηρήσεις

Περιφερειακές Αντιθέσεις:

Τουρκία vs. Αλβανία: Η Τουρκία, με το υψηλότερο ποσοστό (91.8%), έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Αλβανία (22.7%), παρόλο που και οι δύο χώρες είναι μουσουλμανικές.

Πολωνία vs. Πορτογαλία: Και οι δύο καθολικές χώρες, αλλά η Πολωνία (64.2%) παρουσιάζει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό πίστης από την Πορτογαλία (32.9%).

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες δείχνουν χαμηλά επίπεδα πίστης, λόγω της αυξανόμενης κοσμικότητας.

 

Πολιτισμική και Θρησκευτική Επιρροή:

Χώρες με έντονη θρησκευτική παράδοση (π.χ. Τουρκία, Πολωνία, Βοσνία) έχουν υψηλότερα επίπεδα πίστης, ενώ πιο κοσμικές κοινωνίες έχουν χαμηλότερα.

 

Απουσία Γεωγραφικού Προτύπου:

Δεν υπάρχει σαφής γεωγραφικός διαχωρισμός, καθώς χώρες με υψηλά και χαμηλά επίπεδα πίστης συνορεύουν μεταξύ τους (π.χ. Τουρκία και Αλβανία).

Είναι ξεκάθαρη η πολιτισμική και θρησκευτική ποικιλομορφία στην πίστη στη ζωή μετά θάνατον στην Ευρώπη. Οι χώρες όπως η Τουρκία και η Πολωνία διατηρούν ισχυρή πίστη, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη παρατηρείται αυξημένος κοσμικός χαρακτήρας. Αυτή η εικόνα αναδεικνύει τις επιρροές της θρησκείας, της παράδοσης και του κοσμικού πολιτισμού στις αξίες και τις πεποιθήσεις των λαών.

Δημιουργία αρχείου: 13-1-2025..

Τελευταία μορφοποίηση: 13-1-2025..

ΕΠΑΝΩ