Νεοπαγανιστικές απάτες

Απάντηση στις συκοφαντίες τού Νεοπαγανισμού

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Γλωσσολογία

Η Φοινικική καταγωγή τού Ελληνικού αλφαβήτου * Ποια είναι η γλώσσα τής Γραμμικής Α; * Η πινακίδα τού Δισπηλιού * Μυκηναϊκό και Λατινικό αλφάβητο. Οι διαστροφές * Η εξέλιξη του "Αντι-ινδοευρωπαϊσμού μέσα από τον Δαυλό

Μυκηναϊκό και Λατινικό αλφάβητο

Οι διαστροφές τών Εθνικιστών

Βασίλειος Αργυρόπουλος Γλωσσολόγος

 

Αναδημοσίευση. Απόσπασμα από: http://www.geocities.com/vasargyr/alphabet.htm

 

Διαστροφές στο κάθε τι από τους Εθνικιστές αρχαιοπλήκτους, προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή τής απάτης τους για δήθεν "Ελληνική καθαρότητα" και "Ελληνική πρωτιά".

Η προσπάθεια μερικών να αναιρέσουν τη φοινικική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου έχει ασφαλώς ιδεολογικά αίτια. Ο δανεισμός στοιχείων από έναν άλλον λαό αξιολογείται αρνητικά από μερικούς ιδεολόγους, γιατί θίγει την έννοια της «καθαρότητας» και του «ανόθευτου» για παράδειγμα, ο τραπεζικός υπάλληλος Μ. Σ. σε δημοσίευμά του στην πειραϊκή εφημερίδα  Τα νέα των αποφοίτων της Ιωνιδείου  (φύλλο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2002) γράφει με ικανοποίηση ότι στη γλώσσα του μυκηναϊκού πολιτισμού «δεν παρουσιάζεται καμία ένδειξη εισαγωγής ξένων στοιχείων»...

Ωστόσο, αν διαβάσει τη γλωσσολόγο Emilia Masson (βλ. Χριστίδη 2001: 543-546), θα πληροφορηθεί για τις  πρώιμες  επαφές της Ελληνικής με ξένες γλώσσες. Και δεν είναι ντροπή η παρουσία δανείων λέξεων σε μυκηναϊκές πινακίδες! Άλλωστε, από τα ίδια ιδεολογικά κίνητρα ορμώμενοι μερικοί,  προσπαθούν να ανακαλύψουν την ελληνική ετυμολογική προέλευση διαφόρων δανείων (βλ. κεφ. Α΄ 2.5.), αφού η εισροή ξένων λέξεων στο ελληνικό λεξιλόγιο θίγει την ιδέα της «καθαρότητας» που έχουν συλλάβει.

 Φυσικά, το γεγονός ότι οι Έλληνες δανείστηκαν ορισμένα σύμβολα από τους Φοίνικες και τα χρησιμοποίησαν σαν πρώτη ύλη για τη μετάβαση από τη συλλαβογραφική στην αλφαβητική γραφή δεν σημαίνει τίποτε το μειωτικό για τον ελληνικό πολιτισμό.

Απόδειξη ότι η άρνηση της κρατούσας θεωρίας για την προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου έχει ιδεολογικό χαρακτήρα είναι και το παράδειγμα που ακολουθεί. Η φιλόλογος Ά. Τζιροπούλου - Ευσταθίου ( Έλλην Λόγος,  Αθήνα: Γεωργιάδης 2003: 86) γράφει για το θέμα του αλφαβήτου: «το αλφάβητό μας δεν είναι εισαγωγής, δεν είναι φοινικικόν. Το φοινικικόν ψεύδος κατέρρευσε. Το γαλλικό περιοδικό  LExpress International,  τ. 2611, 19.8.2001, περιέχει εκτενή αναφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό και στο πόσα του οφείλη η σημερινή Δύσις. Πρώτη οφειλή κατά την αξιολόγησι, το  αλφάβητον. Στο εξώφυλλό του γράφει:  η Ελλάς,  της οφείλουμε τα πάντα,  αλφάβητον,  δίκαιον, δημοκρατία, θέατρον, αθλητισμόν, φιλοσοφία, μαθηματικά, ιατρική, ηθική, αστρονομία, τέχνη...». Ακολούθως, παρατίθεται το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού.

Βεβαίως, σύμφωνα με την κοινώς αποδεκτή θέση της γλωσσολογίας, το λατινικό αλφάβητο αποτελεί εξέλιξη του δυτικού ελληνικού-χαλκιδικού αλφαβήτου, δηλ. του αλφαβήτου που μετέφεραν οι Χαλκιδείς στη Ν. Ιταλία. Οι Γάλλοι στο περιοδικό τους επισημαίνουν ακριβώς αυτό, ότι δηλ. το αλφάβητο που χρησιμοποιούν έχει ελληνική προέλευση! Σε καμιά περίπτωση δεν κάνουν λόγο για την προέλευση ή μη του δικού μας αλφαβήτου, δηλ. του ελληνικού, από το φοινικικό σύστημα γραφής! Είναι αξιοσημείωτη η παραπλανητική σύγχυση των δύο θεμάτων εκ μέρους της Ά. Τζ. Ως επιχείρημα εναντίον της φοινικικής προέλευσης του ελληνικού αλφαβήτου προβάλλει ένα πρωτοσέλιδο από γαλλικό περιοδικό, που όμως κάνει λόγο για ένα τελείως διαφορετικό θέμα, την – όντως ελληνική – προέλευση του αλφαβήτου που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι, δηλ. του λατινικού!

Το παράδειγμα αυτό αποκαλύπτει πόσο ξένη προς την επιστήμη είναι η μέθοδος που ακολουθούν οι αρνητές της φοινικικής προέλευσης του αλφαβήτου, μιας θεωρίας που όπως προαναφέρθηκε δεν συνεπάγεται τίποτε μα τίποτε το μειωτικό για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ιδεολογικός-πολιτικός χαρακτήρας της προσπάθειας μερικών να αναιρέσουν την κρατούσα θεωρία για το αλφάβητο αποδεικνύεται και από τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό  Φοινικιστές.

Δημιουργία αρχείου: 20-9-2004.

Τελευταία διαμόρφωση: 27-11-2017.

ΕΠΑΝΩ