Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Ιεραποστολή

Πρώτες Ορθόδοξες Ιεραποστολικές διεισδύσεις στην Κίνα * Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων * Ιστορία τής Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ιαπωνία * Ο μέγας ιεραπόστολος της Αλάσκας άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ

Μέρος 12ο

Ο Ευαγγελισμός τής Αλάσκας

Σημείωση από ένα σύντομο οδοιπορικό στην Ορθόδοξη Αλάσκα

τον Αύγουστο τού 1983

Tού Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

 

Πηγή: Ιεραποστολικό βιβλίο τού Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου: "Έως εσχάτου τής γης" σελ. 326-331. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Πάντα τα Έθνη", τεύχ. 9, το τρίμηνο 1984.

Προηγούμενο

 

Ύστερα από πρόσκληση που λάβαμε από τις αρμόδιες ορθόδοξες εκκλησιαστικές αρχές, κατά τη Συνέλευση του Π.Σ.Ε. στο Βανκούβερ του Καναδά, επισκεφθήκαμε τον Αύγουστο του 1983 διάφορες Ορθόδοξες κοινότητες, σκορπισμένες σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Επίσκοπος περιόδευε και μετείχε στη λατρευτική ζωή των Ορθοδόξων αδελφών του μακρινού Βορρά.

 

Για τον γράφοντα, μετά από τη μελέτη και καταγραφή της ιστορίας της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής, υπήρξε ένα προσκύνημα και μια συγκλονιστική εμπειρία.

Φθάσαμε στο Ανκοράζ συνοδευόμενοι από τον π. Μιχαήλ Ολέκσα στις 10 Αυγούστου. Εκεί, οδηγούμενοι από τον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Χάρρις, επισκεφθήκαμε τον ναό του Αγίου Ιννοκεντίου της Αλάσκας και την επομένη τον ναό του Αγίου Νικολάου της Εκλούντα, με το ιδιότυπο νεκροταφείο της.

Στις 12 Αυγούστου αναχωρήσαμε για το Κοντιάκ, το παλαιό ιεραποστολικό κέντρο όπου λειτουργεί η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Γερμανού.

Στο αεροδρόμιο μάς υποδέχθηκαν φιλόφρονα ο Επίσκοπος Αλάσκας, κ. Γρηγόριος, ο αρχιμ. Ιννοκέντιος Φρίντζκο, ο διευθυντής της Σχολής π.  Ιωσήφ Κρέτα και στη συνέχεια, στον ναό της αναστάσεως, η Ορθόδοξη κοινότητα της πόλεως. Την επομένη έγινε προσκύνημα στο νησί Σπρους Άιλαντ, όπου ο άγιος Γερμανός πέρασε με άσκηση, προσευχή και αγάπη τα τελευταία χρόνια της Αγίας ζωής του!

Στις 14 Αυγούστου μαζί με τον Επίσκοπο Γρηγόριο επισκεφθήκαμε διάφορες Ορθόδοξες ενορίες. Με οδηγό τον π. Γεώργιο Πλετνίκοφ φθάσαμε στον ναό του Αγίου Νικολάου της Σελντόβια, όπου τελέσθηκε Εσπερινός και Θεία Λειτουργία.

Στις 15 Αυγούστου στο χωριό Ίνγκλις Μπέυ, με συμμετοχή και 4 Ιερέων της περιοχής, έγινε ο καθαγιασμός του νέου ναού των Αγίων Σέργιου και Γερμανού του Βαλάμο.

Στις 16 Αυγουστου σ’ ένα άλλο γραφικό χωριό, το Πόρτ Γκράχαμ, λειτουργήσαμε στον ναό του Αγίου Γερμανού. Αργότερα επισκεφθήκαμε δύο ακόμη παλαιούς περίτεχνους ναούς στο Νινίλσικ και στο Κενάυ.

Ταξιδεύοντας σ’ αυτές τις απέραντες εκτάσεις, στη σκέψη ζωντάνευαν όσα είχαμε διαβάσει για τη σεμνή εποποιία των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων και στην καρδιά ανέβλυζε δοξολογία για την αυθεντική καρποφορία των κόπων τους.

Τέλος επισκεφθήκαμε τη Σίτκα, έδρα της ιεραποστολικής Μητροπόλεως της Αλάσκας, και από κοινού με τον π. Ευγένιο Μπουρντουκόφσκυ και τους εντοπίους ψάλαμε στον καθεδρικό ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ τον «Ακάθιστο ύμνο» του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας.

Η προσκυνηματική αυτή περιοδεία χάρισε ένα ανανεωτικό πνευματικό βίωμα και υπήρξε μια μυστική κοινωνία των Ορθοδόξων της με τους Ορθοδόξους της Ελλάδος και της Αφρικής.

Βαθιά σφράγισαν τον νου και την καρδιά τα λόγια του ασκητή της Αλάσκας Αγίου Γερμανού: «Απ' αυτή την ημέρα, απ' αυτή την ώρα, απ' αυτό το λεπτό, ας αγαπήσουμε τον Θεό πάνω απ’ όλα». Βασική υπενθύμιση και ευχή για κάθε Ορθόδοξο, ιδιαίτερα για όσους πορεύονται ιεραποστολικά.

Δημιουργία αρχείου: 29-6-2018.

Τελευταία μορφοποίηση: 29-6-2018.

ΕΠΑΝΩ