Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Κοινωνία και Γεγονότα

Απειλή για τη Δημοκρατία // Εκκλησία και Δικαιοσύνη // Η καθαρότητα της Εκκλησίας

Οι ωφέλειες στην Εκκλησία, από τα αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα του κλήρου

Λέει η Αγία Γραφή: "Οίδαμεν δε ότι τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν, τοις κατά πρόθεσιν κλητοίς ούσιν" (Ρωμαίους 8/η: 28). Τα πάντα, λοιπόν, συνεργούν στο αγαθό, όχι για όλους, αλλά "γι' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, αυτούς που κλήθηκαν στη Βασιλεία του Θεού, κατά την πρόθεσή Του". Ποιες είναι λοιπόν οι ωφέλειες, από τα πρόσφατα σκάνδαλα κληρικών που σκανδαλίζουν τον κόσμο;

Οι εχθροί της Εκκλησίας, πίστεψαν ότι βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά, στην προσπάθειά τους να την πλήξουν. Έτσι επιδόθηκαν με πάθος σε ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο κατά  των κληρικών, αλλά και της Εκκλησίας γενικότερα, νομίζοντας ότι θα στερήσουν τους Χριστιανούς από την πίστη τους. Όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πολεμούν ενάντια σε ανθρώπους, αλλά στον Ίδιο τον Θεό! Και δεν καταλαβαίνουν ότι οι προσπάθειές τους, όχι μόνο δεν βλάπτουν την Εκκλησία, αλλά αντίθετα, γίνονται αφορμές για την περεταίρω ενίσχυσή της! Ας δούμε λοιπόν μερικούς τομείς, στους οποίους η Εκκλησία βγήκε ενισχυμένη από αυτές τις επιθέσεις:

 

1. Απομάκρυνση ακατάλληλων ιερέων

Τον βάτραχο αν τον ρίξεις σε μια βραστή κατσαρόλα, θα πεταχτεί έξω και θα φύγει. Αν όμως τον αφήσεις σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που σιγά-σιγά ζεσταίνεται μέχρι να βράσει, δεν θα το αντιληφθεί, ώσπου να γίνει βατραχόσουπα.

Έτσι και με μερικούς ιερείς. Η υπερβολική ανοχή της ιεραρχίας, τους έκανε ράθυμους και απρόσεκτους, και αυτή η κατάσταση διαιωνιζόμενη, λειτουργούσε ενάντια στην ίδια την Εκκλησία. Γιατί οι πιστοί σκανδαλίζονταν για πράγματα που ΓΝΩΡΙΖΑΝ, όμως έβλεπαν ότι κανείς από τους αρμοδίους δεν λάμβανε τα μέτρα του για να τα διορθώσει. Και σαν το βάτραχο στην κατσαρόλα, η Ελλαδική Ιεραρχία έβραζε στο ζουμί της, επαναπαυμένη στις δάφνες της, αφήνοντας τους πιστούς της σκανδαλισμένους και έρμαιο των διαφόρων εχθρών της Εκκλησίας, αιρετικών και αλλοθρήσκων.

Μόλις όμως τους "ζεμάτισαν" οι επιθέσεις από μερίδα του τύπου, έσπευσαν να προβούν σε δράση και απομάκρυνση των σκανδαλοποιών. Παράλληλα, σε αποκάλυψη μη Χριστιανικών μεθόδων που αποσκοπούσαν στην ανάληψη των επισκοπών.

Αυτό για τους πιστούς, όσο λυπηρό κι αν ήταν για τους πεσμένους ιερείς, στην πραγματικότητα ήταν ανακούφιση. Γιατί βγάζει από πολλά προβλήματα πολλούς Χριστιανούς σε πλήθος ενοριών και μονών, που στέναζαν κάτω από τα προβλήματα της κακής διοίκησης. Και θα είναι ένα καλό μάθημα για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Και είναι κάτι που το οφείλουμε στις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων. Και ως πιστοί, ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους εκείνους που απεκάλυψαν με γνώμονα τη δημόσια πληροφόρηση, και όχι τη σκανδαλοθηρία και τις στημένες επιθέσεις προς την Εκκλησία.

 

2. Αιτία γνώσης και κατανόησης

Όλα αυτά τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις τους, έδωσαν στους πιστούς ευκαιρία να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στη διδασκαλία της Εκκλησίας περί σκανδάλων, αναξίων κληρικών, κάθαρσης, συγχωρητικότητας, ιερών κανόνων, καθαρότητας της Εκκλησίας, κλπ.

Υπενθυμίζουμε, ότι μιλάμε για τους "πιστούς Χριστιανούς", για τους "αγαπώντες τον Θεόν". Γιατί οι υπόλοιποι, οι "Χριστιανοί της ταυτότητας", ούτε ποτέ ενδιαφέρθηκαν, ούτε θα ενδιαφερθούν ποτέ για βαθύτερη κατανόηση των ζητημάτων αυτών, αλλά θα παραμείνουν σε μια στείρα ηθικολογία και κατάκριση, Προτεσταντικού ευσεβιστικού τύπου.

Μετά από όλα αυτά που διδάχθηκαν, οι πιστοί είναι περισσότερο σίγουροι από ποτέ, για το σωστό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων, και έλαβαν και μαθήματα καθαρότητας, για να τα χρησιμοποιήσουν, όχι στην "αποκάλυψη άλλων", αλλά ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ!

 

3. Συσπείρωση των Χριστιανών

Οι λυσσώδεις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας, έγιναν αιτία για τους πιστούς, να συσπειρωθούν γύρω από την Εκκλησία, αντιλαμβανόμενοι τη δαιμονική υποκίνηση εναντίον της, από τις αντίθεες δυνάμεις του κόσμου. Για μια φορά ακόμα, οι Χριστιανοί αυτής της χώρας, θυμήθηκαν τη σημασία του Αγιογραφικού λόγου: "Δεν έχουμε εδώ πόλη διαμένουσα, αλλά τη μέλλουσα επιζητούμε". Όχι μόνο κατάλαβαν αυτό που ήξεραν, αλλά ΕΝΙΩΣΑΝ, ότι οι Χριστιανοί είναι για τον κόσμο αυτό "ξένοι και περαστικοί", γιατί "ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται".

Είναι κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι Χριστιανοί στη χώρα μας, και στην εποχή μας, δεν το είχαν ξανανιώσει. Ζούσαν επαναπαυμένοι στις δάφνες τους, στη "σιγουριά" του ληθάργου τους, θεωρώντας τη Χριστιανική πίστη, ως κάτι "δεδομένο", για το οποίο δεν θα ήταν ανάγκη να υποστούν καμία θλίψη. Είχαν ξεχάσει τη συνείδηση της Εκκλησίας των Κατακομβών. Γι' αυτό και υπήρχε στασιμότητα και λήθαργος. Ο βάτραχος κόντευε να πάρει βράση, και κοιμόταν μακάρια στο όλο και πιο ζεστό νερό της κατσαρόλας!

Και ξαφνικά ζεματίσθηκαν, και πετάχτηκαν οι άνθρωποι αυτοί, ξυπνώντας από το λήθαργο. Και κατάλαβαν, ότι τίποτα στην πίστη δεν είναι δεδομένο. Και στρατεύθηκαν στην Εκκλησία για πρώτη φορά με ζήλο, και με τη συνείδηση ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ! Και όταν υπάρχει η συνείδηση αυτή στον άνθρωπο, τον κάνει ζωντανό και δυναμικό, στην προώθηση των θέσεών του, ανάμεσα σε έναν εχθρικό κόσμο.

Με χαρά λοιπόν υποδεχώμαστε, τους όλο και περισσότερους φρεσκοξυπνημένους αδελφούς μας, που ξεχώρησαν έγκαιρα από τη "βατραχόσουπα", για να εργασθούν μαζί μας για την προώθηση του Ευαγγελίου!

 

4. Ξεσκέπασμα των ψευτοχριστιανών

Δεν είναι δυστυχώς Χριστιανός, όποιος "έτυχε" μόνο να γεννηθεί και να βαπτισθεί από Χριστιανούς γονείς. Χριστιανός είναι εκείνος που ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ αποδέχθηκε αυτό το βάπτισμα, και συνέχισε να αγωνίζεται να πλησιάσει τον Θεό.

Όμως η αλήθεια είναι ότι μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, αν και ομολογούν ότι είναι "Χριστιανοί Ορθόδοξοι", δεν έχουν ιδέα για τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη. Έχουν προσωπικές τους ιδέες, συχνά αντιφατικές και αντίθετες από την αποκαλυμμένη αλήθεια του Θεού. Είναι άνθρωποι αδιάφοροι για τον Θεό, που ζουν αμελώς, χωρίς προσπάθεια να τον πλησιάσουν.

Τέτοιοι άνθρωποι, υπάρχουν στην Εκκλησία, από την πρώτη στιγμή που η Εκκλησία ελευθερώθηκε από τους διωγμούς. Γιατί σε μια διωκόμενη Εκκλησία, τέτοιοι άνθρωποι ήταν απλώς ανύπαρκτοι! Μόλις όμως έπαψε η Εκκλησία να διώκεται, τέτοια ζιζάνια φύτρωσαν σε κάθε σημείο της Εκκλησίας. Γιατί τότε η πίστη τους έγινε ΑΝΕΞΟΔΗ, και ΑΚΙΝΔΥΝΗ, και ΕΥΚΟΛΗ. Πολύ δε περισσότερο, όταν η Ορθόδοξη πίστη, ως πίστη της "πλειοψηφίας" στη χώρα μας, θεωρείται "φυσική κατάσταση" του ανθρώπου, και απαραίτητο συστατικό της κοινωνικής του καταξίωσης!

Μόλις λοιπόν εκδηλώθηκε η επίθεση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Εκκλησία, έσπευσαν πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ από την Εκκλησία. Όταν η Εκκλησία έγινε αντικείμενο ειρωνείας και κατάκρισης, έπαψε να είναι μέσο "κοινωνικής καταξίωσης". Έπαψε να είναι "η εύκολη" και "η ακίνδυνη" θρησκεία του επαναπαυμού. Έσπευσαν λοιπόν πολλοί να πουν: "Εγώ έπαψα να εκκλησιάζομαι". Ή: "Δεν πάω στην Εκκλησία γιατί σιχάθηκα τους παπάδες". Ή: "Εγώ είμαι προοδευτικός άνθρωπος, και δεν πιστεύω σε αυτά", και άλλα παρόμοια.

Ευχαριστούμε λοιπόν τους εχθρούς της Εκκλησίας γι' αυτό το καλό που της έκαναν! Γιατί τόσοι "καλοπερασάκηδες", που έβρισκαν κοινωνικό καταφύγιο στην Εκκλησία, τώρα διαχώρισαν τη θέση τους, και έγιναν ορατοί. Γιατί οι αόρατοι εσωτερικοί εχθροί, είναι πάντα χειρότεροι από τους εξωτερικούς.

 

5. Αποκάλυψη των εχθρών της πίστης

Φυσικά οι ενσυνείδητοι Χριστιανοί, πάντα γνώριζαν ότι υπάρχουν κριμένοι εχθροί της Εκκλησίας, που υποκριτικά παριστάνουν τους πιστούς, αλλά στα κρυφά σκάβουν το λάκκο της Εκκλησίας. Ούτε ήταν απαρατήρητες από τους πιστούς, οι πλάγιες και έμμεσες επιθέσεις μερίδας του τύπου, που πρόσκειται ή συγγενεύει με αθεϊστικές κοσμοθεωρίες των προ-περασμένων αιώνων. Ούτε είχαν ποτέ την ψευδαίσθηση, ότι η παρουσία πολλών πολιτικών σε εκκλησιαστικά γεγονότα, δεν ήταν υποκριτική ψηφοθηρία.

Όμως με τα τελευταία αυτά σκάνδαλα, πολλοί από αυτούς, επιτέλους ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ! Γιατί νόμισαν προς στιγμήν, ότι αυτή η σχεδόν γενικευμένη απαξίωση της Εκκλησίας από τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, απηχούσε και τις θέσεις του μέσου πολίτη. Πρόβαλαν στη φαντασία τους, τις δικές τους αντιχριστιανικές επιθυμίες και θέσεις, ως θέσεις του λαού. Και ανοιχτά πλέον, επιχείρησαν (δημοσιογράφοι και πολιτικοί), ευθείες επιθέσεις κατά της Εκκλησίας.

Τους γνωρίσαμε και τους ξέρουμε! Ξέρουμε καλά πλέον ποιες εφημερίδες, ποιοι δημοσιογράφοι και ποιοι πολιτικοί στάζουν φαρμάκι εναντίον του Χριστού μας. Ξέρουμε καλά πλέον, ποιοι είναι δεμένοι στο αντιχριστιανικό άρμα της Δυτικόφερτης "εκσυγχρονιστικής" παγκοσμιοποίησης, που θέλει έναν κόσμο χωρίς Χριστό, και χωρίς Ορθοδοξία. Γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα, ποιοι πολιτικοί δεν αξίζουν την ψήφο μας, γιατί είναι μακριά από την δισχιλιετή παράδοση του λαού μας. Τους γνωρίζουν πλέον και οι πιο ανίδεοι! Έπεσαν οι μάσκες!

Όμως το πιο τρομακτικό, που ούτε οι Χριστιανοί δεν είχαμε φαντασθεί, ήταν η αποκάλυψη ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ αυτών των επιθέσεων. Γιατί έγινε ξεκάθαρο, ότι όλη αυτή η επίθεση κατά της Εκκλησίας, μεθοδεύθηκε ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!

Πολλά στοιχεία δημοσιογράφων, κυρίως για το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό ότι προήλθαν από ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ! Μάλιστα, από υπηρεσίες χωρών, που είναι γνωστό ότι πολίτες των οποίων, τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν αφειδώς με τεράστια ποσά, τη λειτουργία αντιχριστιανικών περιοδικών που λερώνουν τα περίπτερα της χώρας μας με ύβρεις κατά της Εκκλησίας και του Χριστού! Έγινε προφανές, ότι αυτές οι ίδιες ξένες υπηρεσίες, βλέποντας ότι απέτυχαν στην καθυπόταξη της θρησκευτικής συνείδησης του λαού μας μέσω αυτών των περιοδικών, στράφηκαν σε πιο δραστικά μέσα: Στην αποκάλυψη σκανδάλων ιερέων, ελπίζοντας ότι έτσι θα λυγίσουν το Χριστιανικό φρόνημα των Ελλήνων, και θα τους κάνουν εύκολη λεία στα παγκοσμοποιημένα συμφέροντα της Νέας Τάξης, και να βάλουν χέρι στο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ!

Μήπως όλα αυτά τα φανταζόμαστε, επειδή ως Χριστιανοί ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα; Όχι φυσικά! Ακόμα και περιοδικά ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ, όπως το "Τρίτο Μάτι" και το "Νέξους", αντιλήφθηκαν πολύ σωστά όλη αυτή τη διεθνή συνομωσία και την απεκάλυψαν στα τρέχοντα τεύχη τους (Μάρτιος - Απρίλιος 2005). Μήπως έχουν και αυτοί οι μη Χριστιανοί ανάγκη να βρουν "εξιλαστήρια θύματα"; Για να δικαιολογήσουν τι; Την Ορθοδοξία που δεν πιστεύουν;

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Η ενορχιστρωμένη επίθεση κατά της Εκκλησίας ξεκίνησε και συνεχίζεται. Με δικαιολογία τα σκάνδαλα (τα οποία πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν), τέθηκαν θέματα που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της Εκκλησίας, και στην απώλεια των Αγίων Τόπων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η επίθεση συνεχίζεται και καλά κρατεί, ειδικά από συγκεκριμένες "εκσυγχρονιστικές" εφημερίδες, και δημοσιογράφους με γνωστές σχέσεις με Νεοπαγανιστές. Και έτσι δείχνουν και τους πραγματικούς σκοπούς τους.

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους αυτούς για την έγκαιρη φανέρωση των σκοπών τους. Ευχαριστούμε που ξύπνησαν εγκαίρως τους υπνώτοντες συμπολίτες μας, πριν τους κάνουν μια πονηρή σούπα παγκοσμιοποίησης. Και κυρίως, τους ευχαριστούμε που ξαναέδωσαν στην Εκκλησία της Ελλάδος, τη συνείδηση της υπό διωγμόν Εκκλησίας των πρώτων αιώνων. Αυτή είναι η συνείδηση της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών και των αγίων.

Όταν η Εκκλησία θα βασιλεύει σε όλη τη γη, πάνω στις στάχτες των "εκσυγχρονιστών", οι Χριστιανοί δεν θα ξεχάσουν στους αιώνες τέτοια ζωοσωτήρια "ξυπνήματα".

Δημιουργία αρχείου: 4-4-2005.

Τελευταία ενημέρωση: 4-4-2005.

ΕΠΑΝΩ