Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Πεντηκοστιανισμός

Ψευδοπροφητείες για την αρπαγή || Περί εκκλησιαστικής ευθύνης ψευδοπροφητών

Ο Αντίχριστος θα ένωνε τις δύο Γερμανίες

Mια ακόμη αποτυχημένη «προφητεία» της λεγόμενης «Ελευθέρας Αποστολικής Εκλησίας της Πεντηκοστής» (Ε.Α.Ε.Π).

 

            Οι Πεντηκοστιανοί είναι -και αυτοί-  Χιλιαστές. Πρεσβεύουν δηλαδή ότι στα έσχατα χρόνια  της ιστορίας, λίγο πριν την τελική κρίση, ο Χριστός θα κυβερνήσει στη γη για χίλια έτη. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε λίγα χρόνια πριν την έναρξη της εν λόγω Μεσσιακής Χιλιετούς Βασιλείας. Στο σημείο αυτό συγκλίνουν με τους λεγόμενους «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Βεβαίως το δικό τους σενάριο για τους έσχατους καιρούς είναι διαφορετικό από αυτό της εταιρείας Σκοπιά.

Η κακοδοξία  τους, πολύ  συνοπτικά, είναι η εξής:

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, γύρω στο 1905, στο Λος Άντζελες της Αμερικής, έλαβε χώρα μια δεύτερη παγκόσμια έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Για την ακρίβεια μια δεύτερη Πεντηκοστή. Συνέπεια αυτής της δεύτερης Πεντηκοστής ήταν να βαπτιστούν με το Πνεύμα το Άγιο και να αναγεννηθούν εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Πριν από τη «Χιλιετή Βασιλεία» του Χριστού θα προηγηθούν δύο γεγονότα. Το πρώτο γεγονός είναι  η αρπαγή (των αναγεννημένων μελών) της Εκκλησίας στους ουρανούς, η οποία  αποτελεί και  την προϋπόθεση για να ακολουθήσει το δεύτερο γεγονός, δηλαδή η επταετής παγκόσμια δικτατορία του αντιχρίστου. Στη γη θα έχουν, εν τω μεταξύ, παραμείνει οι μη αναγεννημένοι Χριστιανοί καθώς και οι άπιστοι (αλλόθρησκοι, άθεοι κλπ). Κατά τη  διάρκεια της επταετίας αυτής τα πρώτα τρισήμισυ χρόνια ο αντίχριστος, αποκρύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο, θα κάνει θαυμαστά πράγματα. Εν συνεχεία θα δείξει τον πραγματικό του εαυτό και θα διώξει αμείλικτα τους Χριστιανούς. Έπειτα θα ακολουθήσει η συντριβή του από τον Χριστό, η Χιλιετής Μεσσιακή  Βασιλεία  και η τελική κρίση.

Τα παραπάνω, σε πολύ αδρές γραμμές, αποτελούν τους βασικούς άξονες της εσχατολογικής (ψευδο)διδασκαλίας  της  λεγόμενης «Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής» (Ε.Α.Ε.Π). Διατείνονται επίσης ότι  όλα αυτά τα φοβερά γεγονότα, μέχρι την Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού, πρόκειται να γίνουν πολύ σύντομα. Μάλιστα, πάνω στον   εσχατολογικό τους οίστρο, είχαν ισχυριστεί ότι η αρπαγή της Εκκλησίας, η  επταετία του αντιχρίστου και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα συνέβαιναν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. (Βλέπε στην  εφημερίδα «Χριστιανισμός» της 1ης Ιανουαρίου 1991, φύλλο 73, το άρθρο «Η δεκαετία των μεγάλων γεγονότων» του κ. Κώστα Κονδύλη). Αυτή η αποτυχημένη «πρόρρηση» έχει σχολιαστεί επισταμένως από άλλους ειδικότερους και ικανότερους  από τον γράφοντα. Εμείς, στο άρθρο αυτό, θα ασχοληθούμε με μια άλλη αποτυχημένη «προφητεία», σύμφωνα με την οποία οι δύο Γερμανίες θα ενώνονταν δήθεν από τον αντίχριστο στη διάρκεια της επταετούς διακυβέρνησής του.

            Το ανωτέρω  ακριτόμυθο και συνάμα φαιδρό, διαψευσμένο από τα γεγονότα πλέον, είχε ισχυριστεί η εφημερίδα Χριστιανισμός, η οποία είναι επίσημο όργανο της (Ε.Α.Ε.Π.). Παρακάτω θα παραθέσουμε δύο διαφορετικά αποσπάσματα από κείμενα του  εν λόγω εντύπου, για να βεβαιώσουμε του λόγου το αληθές. Το πρώτο απόσπασμα είναι ειλημμένο από άρθρο που γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1987 (αρ. φύλλου 13 σελ. 4) και φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Τα μέλλοντα όπως τα λέει η Αγία Γραφή». Ίσως να μην ήταν υπερβολικό εάν ισχυριζόμασταν ότι  θυμίζει χολυγουντιανού τύπου σεναριογράφημα. Γράφουν:

«Αφού φύγει ο λαός του Θεού με την αρπαγή της Εκκλησίας θα φανερωθεί ο αντίχριστος… Ο αντίχριστος θα βασιλέψει εφτά χρόνια. Στις αρχές θα πετύχει πολλά πράγματα. Περιστολή των ταραχών, εξάλειψη της ανεργίας, ενοποίηση δυνάμεων, ένωση των δύο Γερμανιών και θα τον θαυμάσουν όλοι. «Και εθαύμασεν όλη η γη οπίσω του θηρίου» Αποκ. ιγ 3.» ( σ.σ. οι  υπογραμμίσεις είναι δικές μας).

            Σύμφωνα με το παραπάνω –φαντασιοσκοπηματικό- κείμενο, έπειτα από την δήθεν αρπαγή των  αναγεννημένων πιστών στους ουρανούς, θα εμφανιστεί ο  αντίχριστος. Τα πρώτα χρόνια, θα κάνει θαυμαστά πράγματα μεταξύ των οποίων και την ένωση των δύο Γερμανιών!!!!!!!!!!! Βεβαίως η ενοποίηση της Γερμανίας έλαβε χώρα το 1991 δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά από την συγγραφή του προαναφερόμενου ατυχούς αρθρογραφήματος. Πριν το γεγονός αυτό δεν είδαμε κανέναν Πεντηκοστιανό να αρπάζεται στους ουρανούς -σύμφωνα με την ‘‘περιώνυμη’’ δοξασία για την αρπαγή της Εκκλησίας- και πολύ περισσότερο δεν είδαμε τον αντίχριστο, να ενώνει την Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία.

            Το δεύτερο απόσπασμα, από το εν λόγω έντυπο, που θα παραθέσουμε, γράφτηκε το Μάρτιο του 1990 (αρ. φύλλου 54 σελ. 7) και φέρει τον ηχηρό τίτλο «Προφητείες της Αγίας Γραφής». Έχει επίσης και έναν-εξ ίσου ηχηρό- υπότιτλο «Το μέλλον της Γερμανίας».  Εκεί διαβάζουμε τα εξής ευτράπελα:

«Φαίνεται ότι η ένωση των δύο Γερμανιών θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό στην ανθρωπότητα και θα γίνει επιχείρημα, για να πείσει τους ανθρώπους να στραφούν προς τον αντίχριστο, να προσκυνήσουν την εικόνα του και να δεχτούν το χάραγμα με τον κωδικό αριθμό 666 στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπο. Πριν από πολλά χρόνια έτσι το ερμηνεύαμε και υπάρχουν κασέτες, που ακούγεται η ερμηνεία της αποκάλυψης» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας)

            Ο συγγραφέας του άρθρου αυτού μας «αποκαλύπτει», ότι η ένωση των δύο Γερμανιών θα γίνει επιχείρημα, που θα πείσει του ανθρώπους, να στραφούν στον αντίχριστο. Μάλιστα, μας αναφέρει, ότι η άποψη αυτή, βασίζεται στην Αποκάλυψη του αποστόλου Ιωάννου!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν ήταν λοιπόν τυχαίος ο ατυχής τίτλος «Προφητείες της Αγίας Γραφής». Ομολογεί επιπλέον ότι την συγκεκριμένη (παρ)ερμηνεία του βιβλίου της Αποκάλυψης (για τον αντίχριστο που θα ενώσει τις δύο Γερμανίες),  την πρέσβευαν πολλά χρόνια πριν από την συγγραφή του εν λόγω αρθρογραφήματος. Το πιστοποιούν -όπως μας ομολογεί- οι κασέτες στις οποίες (παρ)ερμήνευαν  το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής.

            Το πιο πετυχημένο σχόλιο, για το προαναφερόμενο άρθρο, πιστεύουμε ότι αποτελεί η άποψη που είχε εκφράσει ο -ιδρυτής της Ε.Α.Ε.Π- κ. Λεωνίδας Φέγγος, όταν, σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 9-10-1979, ανέφερε τα εξής: «ψεύτικη διδασκαλία  ή εσκεμένως ή απερίσκεπτα ή ας το πούμε εν αγνοία τη μισεί ο Θεός». (σ.σ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας). Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του κ. Φέγγου,  την ψεύτικη διδασκαλία, με όποια κίνητρα και εάν ελέχθη, «τη μισεί ο Θεός». Συνεπώς το ίδιο ισχύει και για το προαναφερόμενο διαψευσμένο πλέον από τα γεγονότα άρθρο του «Χριστιανισμού». Πολλώ μάλλον όταν το άρθρο αυτό τιτλοφορείται ως «Προφητείες της Αγίας Γραφής».

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε αναφορά σε ένα ακόμη άρθρο της εφημερίδας Χριστιανισμός, το οποίο αναφέρεται στους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και φέρει τον τίτλο «Ψευδοπροφήτες». Το συγκεκριμένο αρθρογράφημα γράφτηκε τον Νοέμβριο του 1987 (αρ. φύλλου 23, σελ. 2 και 4). Ο συντάκτης του άρθρου στηλιτεύει τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» κυρίως για τη γνωστή ψευδοπροφητεία του 1975. Πολύ ορθά, χαρακτηρίζει τα μέλη της  ηγεσίας της Εταιρείας Σκοπιά  ως ψευδοπροφήτες και επισημαίνει ότι: «Ψευδοπροφητεία σημαίνει προφητεία-ψεύτικη, σχετικώς με τα μέλλοντα επί το πλείστον». (σ.σ. Οι υπογραμμίσεις δικές μας). Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα παραπάνω μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Αναφύεται όμως ένα ερώτημα. Μήπως τα ίδια ισχύουν και για την «Ε.Α.Ε.Π»; Τα προαναφερόμενα άρθρα της εφημερίδας  «Χριστιανισμός», με τους βαρύγδουπους τίτλους  «Προφητείες της Αγίας Γραφής» και «Τα μέλλοντα όπως τα λέει η Αγία Γραφή», μήπως δεν συνιστούν και αυτά «προφητεία ψεύτικη σχετικώς με τα μέλλοντα», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν οι ίδιοι για την ψευδοπροφητεία;

            Δεν αποτελεί τυχαίο  γεγονός, ότι η «Ε.Α.Ε.Π», ‘‘έχει στο ενεργητικό της’’ ψευδοπροφητείες, όπως και η Εταιρεία Σκοπιά. Αυτό συμβαίνει διότι (όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας) οι Πεντηκοστιανοί είναι -και αυτοί- Χιλιαστές. Ο (ψευδο)προφητισμός είναι κοινό σύμπτωμα των Χιλιαστικών-Εσχατολογικών αιρέσεων.

 

Πηγές στις οποίες ανατρέξαμε:

1. Δήμητρίου Κόκορη: Β΄ ΠΑΡΟΥΣΙΑ - πλάνες αιρετικών.

2. Ο ερευνητής της αλήθειας (Τριμηνιαίο Περιοδικό, τεύχος 24, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2003)

3. Π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου «Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων»

 

Π. Α. Φ.

Δημιουργία αρχείου: 15-10-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 27-10-2007.

ΕΠΑΝΩ